Antalya
Yayın Tarihi : 14.05.202315:14
Güncelleme Tarihi : 14.05.202315:19
A
GÜNDEM
İnsanlık yapay zekanın gelişimini kontrol altında tutabilecek mi ?
İnsanlık yapay zekanın gelişimini kontrol altında tutabilecek mi ?

Günümüz filmleri, bilgisayar oyunları, sohbet, yazım uygulamaları, alışkanlık haline gelen hatta bağımlı olduğumuz sosyal medya insanlığı esir mi ediyor? İşte Google’ın eski çalışanı bilim insanı Geoffrey Hinton’dan bunların yanıtı gibi bir açıklama geldi…

Google'dan istifa eden bilim insanı Geoffrey Hinton yapay zekanın tehlikelerini anlattı:

75 yaşındaki Hinton Google’daki görevinden yakın bir zaman önce istifa etti. Yapay zekâ alanında öncü isimlerinden olan bilim insanı Geoffrey Hinton, bu alandaki ilerlemeye karşı uyarılar içeren açıklamalar yaparak, bu tehlikelerin bazılarının “çok korkutucu” olduğunu söyledi

BBC’ye verdiği röportajda “Artık tehlikelerin neler olabileceği konusunda konuşabilirim” diyen Hinton BBC Türkçe'nin aktardığına göre chatbot olarak bilinen sohbet robotlarının yakında insan beyninin bilgi kapasitesini aşabileceğini söylüyor. Hinton şöyle konuşuyor: “Şu anda, GPT-4, sahip olduğu genel bilgi miktarı açısından bir insanı, hem de uzak ara gölgede bırakabiliyor. Muhakeme açısından ise aynı oranda iyi değiller, ama basit muhakeme yapabiliyorlar. İlerleme hızı göz önüne alındığında da bu sistemlerin çok hızlı bir şekilde daha etkili bir hale geleceğini biliyoruz. Ve bu bizi endişelendirmeli. Şu anda benim bildiğim kadarıyla bizden daha zeki değiller. Ama yakında daha zeki olabilirler. İktidardakilerden birinin robotlara kendi alt amaçlarını yaratma imkânı tanıdığını varsayalım. Bu sonunda ‘daha fazla güç elde etmem gerek’ gibi alt amaçlar doğurabilir. Yarattığımız zekâ türünün bizim sahip olduğumuzdan çok farklı olduğu sonucuna vardım. Biz biyolojik bir sistemiz ama bunlar dijital sistemler. Dijital sistemlerdeki en büyük fark, aynı ebatlardan çokça kopya yapabilirsiniz. Tüm bu kopyalar farklı şeyler öğrenebilir ama birbirleri ile bilgilerini anında paylaşabilir. Yani sanki 10 bin kişiniz var ve bunlardan biri bir şey öğreniyor, diğerleri de aynı anda bu bilgiye sahip oluyor. İşte bu sohbet robotları bu sayede herhangi bir insandan daha fazla bilgiye sahip."

 Yapay zekanın dünyanın geleceğini tehdit ettiğini, insanlıktan daha çabuk öğrenip uygulayabildiklerini, her şeyi anında kopyalayabildiklerini bizlere hatırlatan Geofrey Hinton, aslında bu açıklamayı bir uyarı olarak yapıyor.

HABER: YEŞİM ERTAN 

Paylaş
ETİKETLER:
#Yeşim Ertan
YAZAR: