Rüzgar aracılığıyla her yıl milyonlarca ton tozun çöl yüzeyinden havalanarak kıtalar ve okyanusları aşmak suretiyle atmosferde yaptığı yolculuk, yurdun birçok bölgesinin yanı sıra Antalya'da da gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor. Vatandaşlar tarafından "anormal" olarak tanımlanan "çöl tozu" Meteoroloji uzmanları tarafından tarıma olan katkıları nedeniyle son derece elverişli bulunuyor. 

ANTALYA'DA TOPRAK VERİMLİLİĞİ ARTIYOR

Antalya'da da etkili olan "çöl tozu" sağlığa ve ulaşıma olan olumsuz getirilerinin aksine tarım sektöründe oldukça önemli bir kaynak olarak ele  alınıyor. Antalya'da tarım sektöründe faaliyet gösteren isimler, "çöl tozu" içeren yağmurların, içinde barındırdıkları mineraller sayesinde bitkilerin gelişiminin ve veriminin yükselmesine katkı sağladığının bilinci ile hareket ediyor. Antalya'da toprak verimliliğini artıran "çöl tozu" ekosistemin devamlılığında sahip olduğu rol ile büyük bir öneme sahiptir. "Çöl tozu" aynı zamanda Antalya'da, denizlerdeki canlı hayatının, demir gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli rol oynuyor.

ANTALYA YAĞIŞLARI BU KEZ ELEMENT GETİRİYOR

"Çöl tozu" içerisinde aynı zamanda bitki besin elementleri de bulunuyor. Antalya'da yetişen bitkiler için de yararlı olan besin elementleri "çöl tozu" içerisinde bulunuyor. Bu elementler gurubunda demir, bakır, çinkonun yanı sıra makro elementlerden fosfor da mevcudiyetini koruyor. "Çöl tozu" taşınım şekilleri bakımından da farklılıkları içerisinde barındırıyor. Rüzgar yolu ile taşınan "çöl tozu" kimi zaman Antalya'da yoğun olarak etkisini gösterek yağışlarla ekosistemdeki yerini alıyor. 

ANTALYA'DA DOĞAL GÜBRELEME YÖNTEMLERİ

"Çöl tozu" içerisindeki birçok yararı yağmurlarla birlikte taşıyarak, bitkilerin üzerine dökülüyor. Antalya'da herhangi bir yağış olması halinde yıkandıktan sonra toprağa giden "çöl tozu" bu sefer bitkiye geçiyor. "Çöl tozu" bu sayede bitkinin ihtiyacını bir derece karşılamış oluyor. Ekosistem açısından ele alındığında birçok benzetmeye davetiye çıkaran süreç, bir nevi "doğal gübreleme" olarak da ifade edilebiliyor. Antalya'da görev yapan alanında uzman isimler ise söz konusu sistemi, "mikro elementlerin doğal gübrelemesi" olarak örneklendiriyor.

BESLENMEDE "ÇÖL TOZU" ETKİSİ

Antalya'da alanında uzman isimler, ekosistemde "çöl tozu" etkeninin insanlara olan faydasının yanı sıra bitkilere olan faydasını da hatırlatıyor. Çünkü mikro elementler, bitki için çok gerekli olan bitki besin elementlerini de içeriyor. Demir, bakır, çinko, mangan gibi mikro elementler toprakta azsa o bölgede yetişen bütün bitkiler besin elementi de oran olarak daha az miktarı işaret ediyor. Beslenme açısından çok önemli olan çinko ve demir, Antalya bölgesindeki toprak miktarında eksikse, Antalya'da yetiştirilen bitkiye de eksiklik olarak yansıyor. Bitkide noksanlık olması halinde Antalya'da yetiştirilen ve beslenen hayvanlarda da noksanlık oluşuyor. Bitkiler ve hayvanlarla beslenen insanlarda, bu nedenle çinko ve demir noksanlığı meydana geliyor. 

Antalya’da kırmızı et alarmı! Üretim azaldı, fiyatlar düşecek mi? Antalya’da kırmızı et alarmı! Üretim azaldı, fiyatlar düşecek mi?

Bu nedenle "mikro elementlerin doğal gübrelemesi" olarak örneklendirilen "çöl tozu" mikro elementin tamamlamasına olanak sağlıyor. Beslenme zincirini tamamlanması ile çok daha verimli sonuçlar elde ediliyor.

Muhabir: DUYGU TEKİN