Antalya tarımıyla ilgili son derece dikkat çeken açıklamalarda bulunan uzmanlar plansız şekilde artış gösteren muz üretim alanlarının altını çizdi. Muz üretim alanlarının bu şekilde büyümeye devam etmesi halinde tarım sektöründe hem kuraklık yaşanması hem de toprağın verimsizleşmesi kaçınılmaz olacak.
MUZ ÜRETİM ALANLARI PLANSIZ BÜYÜYOR
Antalya’da muz üretim alanları plansız bir şekilde büyüyor. Kar marjının yüksek olduğu muz üretiminde, örtü altı üretim alanlarını oluşturan onlarca girişimci muz üretimine geçişe devam ediyor. Öyle ki Antalya ili örtü altı tarımında tercih edilen ürünlerin başında 176.452 dekar ile domates gelirken domatesi sırasıyla biber, hıyar ve muz izliyor. Antalya genelinde, 2017 yılında 10 bin 55 dekar alanda 77 bin 785 ton olarak gerçekleşen muz üretimi 2021 itibariyle 29 bin 818 dekar alanda 223 bin 700 tona yükseldi. Uzmanlarsa muz üretim alanlarının genişlemesindeki plansızlıktan yakınıyor.
YER ALTI SU KAYNAKLARINI TÜKETİYOR
Uzmanlara göre örtü altı muz üretiminin büyük bir hızla arttığı Antalya’da 10 yıl sonra susuzluk ve toprak verimsizliğiyle karşı karşıya kalmamak için acilen sürdürülebilir yöntemlere geçmek şart. Antalya’da son 10 yılda muz üretim alanları yaklaşık 5 kat artarken söz konusu alan artışı kuraklık riskini de büyük oranda yükseltti. Artan alanlarla birlikte muz üretimi tarımsal sulama açısından büyük bir yük haline dönüşürken, yer altı su kaynaklarını da hızla tüketmeye başladı.
MUZ ÜRETİM TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİYOR
Antalya’da muz üretim alanlarının artması sadece yer altı su kaynaklarını tehdit etmiyor. Artan muz üretim alanlarıyla birlikte toprağın verimsizleşmesi de söz konusu. Topraktaki mineralleri hızla emen muzda sürekli ekim yapılması söz konusu tarım alanlarının hızla verimsizleşmesine de neden oluyor. Muz üreticilerinin durumun farkında olmadığını belirten uzmanlarsa toprağın verimsizleşmesi sonucu alınan ürün veriminin her geçen yıl düşüş göstereceğini ifade ediyor.