
YUNAN efsanelerinde tanrıça 'Leto'nun oğlu 'Apollon'u dünyaya getirdiği yerin Patara Antik Kenti'ndeki Leto Hurmalığı olduğu tahmin ediliyor. Patara Kurucu Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık, “Leto Hurmalığı ve Tekerlek gölü, Yunanistan'da olsaydı hac yeri olurdu. Tanıtamıyoruz." dedi.
Fethiye ile Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda yer alan Patara Antik Kenti'nin, Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biri olduğu biliniyor. 2020 ve 2021'in 'Patara yılı' ilan edilmesiyle daha çok dikkat çeken antik kentte kazılar ise sürüyor. Antik kentteki çalışmalar, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve ekibi tarafından sürdürülecek. Patara Antik Kenti'ni her yıl ziyaret eden on binlerce turistin çok azının dikkatini çeken Leto Hurmalığı'nda ise bu yıl da ziyaretçiler ağırlanmaya devam edilecek. Tanrıça 'Leto'nun oğlu 'Apollon'u dünyaya getirdiği yer olarak kabul edilen hurmalığın o dönem tapınak olarak da kullanıldığı ifade ediliyor.
HURMALIĞI TANITAMIYORUZ
Patara Kurucu Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık da eşi Prof. Dr. Havva İşkan Işık ile birlikte kazı çalışmalarını yakından takip ediyor. Leto Hurmalığı'nın Anadolu'da yeteri kadar değer görmediğinden dert yanan Prof. Dr. Fahri Işık, Leto Hurmalığı ve Tekerlek Gölü'nün antik kaynaklarda yan yana olduğunun yazıldığını, bu bölgenin Patara'dan başka bir yer olamayacağını söyledi. Leto Hurmalığı'nın Yunanistan'da olması halinde nelerin olacağını da anlatan Prof. Dr. Işık, “Sadece 'Apollon'un değil, diğer tanrıların da Anadolu kökenli olduğunu savunuyorum. Yunanca isimler alarak Olimpos'a göçtüler. Delos'ta böyle bir hurmalıkta göl de yok. Leto Hurmalığı ve Tekerlek gölü Yunanistan'da olsaydı hac yeri olurdu. Sadece buradan dünya kadar para kazanırlardı. Kendi sesimizi kendi toplumumuza dahi duyuramıyoruz" dedi.
ÇÖLDE VAHA GİBİ
Hava muhalefeti nedeniyle kazı çalışmalarına bir süre ara verdiklerini belirten Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ise çalışmaların titizlikle yapıldığını söyledi. Roma çağına ait yol kavşağı üzerinde bulunan hurmalığın tarihi değerinin de yüksek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Işık, hurmalığı görünce çölde vaha görmüş gibi olunduğunu söyledi. DHA