
İsmi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen CHP Parti Meclisi Üyesi Çetin Osman Budak, “Milletvekilliğinden önce ATSO, AOSB, ASBAŞ, ALDAŞ ve EXPO’da yaptıklarım ortada. Büyükşehir Belediye Başkanlığını da layıkıyla yaparım” dedi
YAPTIKLARIM ORTADA
CHP Antalya Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Çetin Osman Budak, 2019 Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimlerde partisinin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olabileceğini söyledi. Vekil olmadan önce Antalya’da yaptıklarının ortada olduğunu belirten Budak, “Geçmişim başarılarla dolu. ATSO, AOSB, ALDAŞ, ASBAŞ ve EXPO'da neler yaptığım arşivlerde duruyor. Ulaşım, çevre, doğa, yapılaşma, betonlaşma, kentleşme, kültür sanat, kırsalın kalkınması gibi birçok konuda ürettiğimiz projeleri Antalyalılar biliyor” dedi.
YÜZDE 59. 4’E TALİBİZ
31 Mart seçimlerinden itibaren Antalya’nın mutlaka bir CHP’li belediye başkanı tarafından yönetilmesi gerektiğini belirten Budak, anket çalışmalarının yeni başladığını ve adaylarının kasım ayı sonu ya da aralık ayı başlarında açıklanmasını beklediklerini söyledi. Antalya’da 2-3 ilçe için bir isim üzerinde mutabık kalındığını, diğer ilçelerde çalışmaların devam ettiğini belirten Çetin Osman Budak, “16 Nisan’da yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu’nda ortaya çıkan yüzde 59.4’lük ‘hayır’ bloğunun oylarının tamamına talibiz” diye konuştu.
RÖPORTAJ: Mustafa KOÇ
Çetin Bey, yerel seçimler yaklaşıyor. CHP’de belediye başkan adaylarının çok önceden açıklanacağı bekleniyordu. Siz Parti Meclisi üyesisiniz. CHP’nin özellikle Büyükşehir’de aday açıklaması yakın mıdır?
CHP’nin Türkiye’de en güçlü olduğu illerden birisi Antalya. O yüzden burada iddialı olan partiyiz. Bu nedenle aday belirlemede çok aceleci davranılmayacaktır. Bugünkü siyasi konjonktürde bir rejim değişikliği söz konusu. Yüzde 50+1 oy oranı yerel seçim için de geçerli. İttifak görüşmeleri netleşmeden aday belirlemek, o aday için de parti için de tehlikeli. Tüzüğümüzde de belirtildiği gibi 3 yöntemle aday belirlenecek. Birisi merkez yoklama, diğeri temayül, diğeri de önseçim. Nerede hangi yöntemin belirleneceği araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde bütün il, ilçe ve parti örgütlerinin mutabık olduğu 106 belediye başkan adayı açıklandı. Bundan sonraki yöntem de böyle devam edecek. Ancak özellikle hassas olan İstanbul, İzmir, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi illerde kamuoyu araştırmaları yapılacak. Bağımsız, birbirinden haberi olmayan 3 farklı kamuoyu araştırma şirketi anket yapacak, sonuçlar MYK ve Parti Meclisi tarafından incelenecek. Sürecin tamamlanması ve adayların açıklanması, kasım ayı sonu ya da aralık ayı başını bulacaktır. Anket çalışmaları daha yeni başlıyor.
Antalya’da durum nedir? Anket çalışmaları başladı mı?
Bu hafta başlıyor. Çalışma bir hafta sürse, sonuçların değerlendirilmesi de bir hafta kadar sürecektir. Antalya’da anketlerde, Muhittin Böcek, Ümit Uysal ve benim ismimin geçtiğini biliyorum. Eski başkan Mustafa Akaydın’ın da ismi geçiyor olabilir. Genel merkezin aklında olup benim bilmediğim isim varsa, onlar da olabilir. Antalya büyük bir kent. Büyükşehir adaylığı için çok değerli isimler vardır, ancak ben bu isimleri biliyorum.
Siz kendinizi Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için hazır hissediyor musunuz? 'Belediyeyi yönetirim, bu başkanlık bana göre' diyor musunuz?
Adı geçen tüm arkadaşlarımız son derece değerli. Ancak ben milletvekiliyim. MYK üyeliği yaptım, halen parti meclisi üyesiyim. Partide geçmişim 4 yıla dayanıyor; ancak ondan önceki dönemde Antalya’da yaptığım işler ortada. ATSO, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, ASBAŞ, ALDAŞ ve EXPO’da yönetim kurulu üyeliği yaptım. Yani geçtiğimiz dönemde Antalya’nın en önemli icra kurullarında yer almış birisi olarak yaptıklarım da belli, yapacaklarım da. Bunun yanında sıfırdan kurduğum ve 29. yılını geride bırakmış kendi kulvarında Türkiye’nin 2 büyük şirketinden birine sahipken bunları bırakıp siyasete girdim. Çünkü Türkiye’nin gittiği durumu gördüm ve elimi taşın altına koydum. ATSO Başkanı iken yaptığım değerlendirmeler, ulaşım, çevre, doğa, yapılaşma, betonlaşma, kentleşme, kültür sanat, kırsalın kalkınması gibi birçok konuda ürettiğimiz projeleri Antalyalılar biliyor. Antalya’nın dünya kenti olması için yapılması gerekenleri anlattık. Yaptığımız çalışmalar hala arşivlerde bulunuyor. Bu işi tabi ki layıkıyla yaparım. Geçmişim başarılarla dolu. Ancak bulunduğum konum itibariyle söyleyeceğim en net ifade; Antalya’nın mutlaka CHP’li bir yönetim tarafından yönetilmesidir. Bunu da doğru adaylar, doğru projelerle yapabiliriz. Şu anda ortaya çıkmış isimlerin hepsi birbirinden değerli ve bu işi yapabilecek isimler.
Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yaklaşık 2 yıldır Büyükşehir’e aday gösterileceğini iddia ediyor. Hatta en son 15 Ekim'de genel başkanın kendisinin adaylığını açıklayacağını bile söyledi. Bu arada aday adaylığı müessesini atlamış oluyor. Gereksiz bir müessese midir aday adaylığı?
Türkiye’de belde, ilçe, şehir ve büyükşehir olarak 1500’e yakın belediye var. Şu ana kadar Türkiye’nin tamamında 7 bine yakın aday adayı çıktı. Aday adaylığı ‘Bu partide ben de varım, bu hizmeti yapabilirim’ iddiasıdır. Bunun için ya önseçim, ya temayül yoklaması, ya da merkez ataması ile aday belirlenecektir. Ancak aday adaylığı bir süreçtir. Bu süreç de, bizim gibi tam demokrasiye inanmış bir partinin olmazsa olmazıdır. Dolayısı ile aday adaylığı bir müessese olduğuna göre, bunu değerlendirmemek çok şık olmayabilir. Aslında bunu iyi değerlendirmek lazım. Çünkü bu parti 95 yıllık bir kurum. CHP’de genel başkan, MYK ve Parti Meclisi, 81 ilin il başkanlığı ve tüm ilçelerde örgütlü bir partiden bahsediyoruz. Bu kurullar aslında kurumsal bir hafızayı canlandırıyor. Dolayısı ile bu kurullar karar verecektir. Sonuçta adaylık süreci belli aşamalardan geçer, MYK’ya gelir, orada bir karar alınır ve Parti Meclisi’ne önerilir. Parti Meclisi de kararını verir. Parti Meclisi’nde verilecek kararın ardından tüm parti ve örgüt birleşir, seçim propagandasına başlar. Bu kurumlar yok sayılamaz, mutlaka ve mutlaka çalışacaktır. Hiç kimse partinin üstünde değildir.
Yani bu kurumlardan bir açıklama yapılmadan, herhangi bir aday adayının veya ismin aday olarak açıklanması mümkün görünmüyor?
Evet, öyle. Bu konu çok net.
Antalya’da belli olan aday var mı?
Şu anda, genel merkezin dışında, il başkanlığımız bir çalışma yapıyor. Net olarak belli olan kesin bir aday yok. Ancak il başkanlığı veya genel merkez tarafından mutabık kalınmış birkaç ilçe adayı var. Bazı ilçelerde önseçim talebi var, bazılarında temayül yoklaması isteniyor. Ancak önümüzdeki günlerde birkaç ilçenin adayı belli olabilir.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, yaptırdığı iki anketten olumlu sonuç aldığını söyledi. Sizin yaptırdığınız bir anket var mı?
Ben anket yaptırmadım. Yapılmış bir anket varsa da ben görmedim. Ancak bildiğim kadarı ile il başkanlığı bir yoklama yaptırıyor. Daha sonra genel merkez yoklama yaptıracak. Buralardan çıkacak sonuca göre bir değerlendirme yaparız.
CHP’nin Antalya’daki şansını değerlendirecek olursak… 2009 seçimlerini kaybeden Menderes Türel, 2014’te tekrar kazandı ve daha tecrübeli hale geldi. CHP’nin Büyükşehir adayını belirlerken, AK Parti ve MHP dışındaki partilerle teması olacak mı?
Son parti meclisimizde bu konular gündeme gelmedi. Ancak şunu rahatlıkla ifade edebilirim. 16 Nisan Anayasa Değişikliği referandum sürecinde, Antalya’da yüzde 59.4 demokrasiye inanan, sosyal hukuk devletine inanan ve ‘hayır’ diyen birçok grup çalışması oldu. Bu kesim hala çok sıkı bir şekilde duruyor. Kaldı ki günümüz ekonomisinde yaşanan sıkıntılar nedeni ile demokrasinin ne kadar önemli olduğunu anlayan bir kesim var. 24 Haziran Genel Seçimleri’nden sonra seçimi kazanmaları halinde ekonomiyi düzelteceğini söyleyen insanlara rağmen yaşanan zamlar, ilan edilen konkordatolar demokrasinin ne kadar ciddi bir şey olduğunu hatırlattı insanlara. Demokratik, laik, sosyal hukuk devletinden yana olan en az yüzde 70 var Türkiye’de. Demokrasi etrafında birleşen bu insanların, seçimlerde yine birlikte olacağını düşünüyorum. Yukarıda bir ittifak olmasa bile, tabanda birlik görüyorum. Partiler birbirleri ile görüşeceklerdir, anlaşma olmasa bile tabanda doğal bir ittifak olacaktır. Aralık ayı başında bu konuda bir açıklama yapılacaktır. 19 ilçenin 19’unda da, demokrasiye inananların belediyeleri alabileceğini görüyorum. Ancak yanlış aday ve propaganda yapılmazsa, 19 ilçe alınabilir. En kötü ihtimalle 15 ilçenin alınması sürpriz olmaz.
Genel başkan yardımcılığından ayrılma sürecinde ayrılık talebi sizden mi geldi, yoksa genel başkan sizi yetersiz gördüğü için kenara çekilmenizi mi istedi?
24 Haziran’dan sonraki süreçte, partimiz üzerinde bir baskı oluştu. Partinin rahatlaması ve önümüzdeki sürecin doğru değerlendirilmesi gerekiyordu. 24 Haziran’dan sonraki ilk MYK’da, bütün MYK üyelerinin gözü önünde, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na, “Elinizi rahatlatmak ve rahat hareket etmenizi sağlamak için istifalarımızı verelim. Ben hazırım" dedim. Bana bazı arkadaşlar bana destek verdi; istifa edebileceklerini söyledi. Bir sonraki toplantıda bu talebimi tekrarladım. Daha sonra genel başkan ile bire bir görüşmeler yaptım. Partime ve kendisine dışarıdan daha faydalı olacağımı söyledim. Benim bu talebimi değerlendiren Genel Başkan, neticede beni listeye almadı. Genel başkan yardımcılığından ayrılmamı Büyükşehir Belediye Başkanlığına hazırlanacağıma yoranlar da oldu. Genel başkanın böyle bir düşüncesinin olup olmadığını bilmiyorum. Ben kendisiyle iş dünyası ile ilgili haftada 2-3 kez görüşüyorum. Genel başkan ile bu kadar çok görüştüğüm için bu tür yakıştırmalar yapılıyor. Genel başkan yardımcısı iken partiden veya meclisten çıkamıyordum. MYK üyeliğini bıraktıktan sonra Antalya’ya daha çok zaman ayırıyorum.