DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

Yetersizlikten etkilenmiş bireylerde görülen davranış problemleri; onlara sunulan okul ortamlarındaki ve ev içi eğitim programlarındaki uygulamaları aksatmakta, öğrenilen bilgilerin kazanılmasını sınırlandırmakta ve çoğunlukla öğretim süreci içerisinde güçlüklere neden olmaktadır. Çocuklarının davranışlarını değiştirmek isteyen ana ve babaların, davranış değiştirme yöntemleriyle ilgili genel, güvenilir ve aynı zamanda güncel bilgilere ulaşma gereksinimleri çok önemlidir. Yetersizlikten etkilenmiş bireyin eğitiminde en önemli nokta; akranlarının yararlandığı eğitim ve öğretim olanaklarının onlara da mümkün olduğunca sunulabilmesidir. Ancak, sunulan eğitimde etkili ve verimli sonuçlar alabilmek için eğitimin uygulandığı ortam ve öğrencinin bireysel özelliklerinin dikkatle değerlendirilmesi önemli olmaktadır. Davranışlarda istenilen değişiklikleri yapmak için davranış değiştirme yöntemlerinin iyi bir şekilde bilinip uygulanması gerekmektedir.

Çocuğunuza davranış değiştirme yöntemlerini uygulamadan önce;

  • Çocuğunuzun bireysel özelliklerinin (fiziksel, duygusal vb. özellikler) neler olduğunu,
  • Çocuğunuzda değiştirmek ve kazandırmak istediğiniz davranışın tam olarak hangi davranış olduğunu,
  • Bu davranışın değiştirilmesi ya da kazandırılmasının gerçekten bir ihtiyaç olup olmadığını,
  • Davranış değiştirme yöntemlerini iyi bir şekilde anlayarak kendinizi öğretmeye hazır hissedip hissetmediğinizi, doğru bir şekilde belirleyiniz.

Yetersizlikten etkilenmiş Bireylere Davranış Kazandırma

Davranış; organizmanın çevresiyle etkileşimi sırasında organizma ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklerdir. Davranış, canlı organizmaların eylem ve etkinlikleridir.

Öğretim İlkeleri

Eğitim ve öğretim faaliyetleri rastgele gerçekleşen bir süreç değildir. Bu faaliyetlerin başından sonuna kadar belirli bir plan çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu amaçla, eğitimsel sürecin yapılandırılmasında belirli ilkelerin dikkate alınması gerekir.

Yetersizlikten etkilenmişbireylerin özellikleri de dikkate alınarak genel eğitim-öğretim ilkeleri şu şekilde belirlenebilir:

  • Basitten zora doğru gitme. Burada; yetersizlikten etkilenmişbireye öğretilecek davranışlar, basit davranışlardan zor davranışlara doğru bir sıralama ile öğretilir. Bu amaçla, bireyin başlangıç olarak yapabileceği en basit davranış belirlenerek eğitim süreci başlatılmalıdır.
  • Uygun ve doğal ortamlarda eğitim yapma. Çocuğa kazandırılması gereken davranışların, anne-baba ve çocuk için en uygun ortamlarda öğretilmesi gerekir. Eğitim yapılacak ortamın fiziksel ve sosyal özelliklerinin engelleyici ve sorun yaratıcı olması yerine, davranışın kazanılmasını kolaylaştırıcı ve gerçeğe en yakın koşulları taşıması gerekir.
  • Bireyin özelliklerini göz önünde bulundurma. Her birey birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bir birey için öngörülen davranış, bir başka birey için daha kolay ya da zor olabilir. Bu nedenle, her anne-babanın kendi çocuğunun gereksinimini ve bulunduğu düzeyi belirleyip kazandıracağı davranışı ona göre belirlemesi önemlidir.

Esenlikler Dilerim.