Lovaas Yöntemi 25 yıl önce davranışçı yaklaşımı uygulayarak bu işin öncüsü olmuştur. Onun yönteminde verilen komut zaman içinde yoğun şekilde tekrarlanır ve çocuğa da tekrarlatılır. Bu esnada çocuğun sergilediği her doğru davranış ödüllendirilir. Örneğin eğitimci bir çocuğa oturmasını öğretirken, terapist sandalyenin önüne çocuğu getirir ve ona oturmasını söyler, çocuk oturmaz ise, onu sandalyeye doğru hafif itekler, oturur oturmaz çocuğu hemen ödüllendirir. Ödüllendirme tarzı; bir parça çikolata, bir bardak meyve suyu, kucaklama, alkış veya çocuğun hoşlandığı bir şey olur. Bu komut iki saate yakın zaman içinde defalarca tekrarlanır. Sonuçta çocuk ittirme olmadan komutu yapar ve zamanla oturma süresi uzar. Oturmayı öğrenip ve yönergeleri takip etmeyi öğrenmesi, daha karmaşık davranışları öğrenmesi için temel oluşturur. Bir haftada 40 saate yakın bir süre bu yaklaşım kullanılarak, bazı çocuklar normale yakın davranışlar kazanabilmektedirler. Bazıları ise bu tedavi yöntemine yanıtsız kalmaktadır. Zaman içinde birçok davranışçı yöntemler geliştirilmiştir. Bugün bazı davranışçı tedavi yöntemleri, çocuğun ilgi ve yetilerine göre, kişiye özgü uyarlanmakta ve şekillendirilmektedir. Birçok program Otizmden etkilenmiş çocuğa öğretimde, anne-babayı ve diğer Otizmden etkilenmiş olamayan çocukları işin içine katmaktadır. Eğitim alanı sadece sınıfla sınırlı olmamakta, çocuk doğal ortam ve sosyal ortamlarda da eğitim almakta ve öğrendiklerini deneyebilmektedir. Süpermarkete yapılacak ziyaretler çocuğa boyut ve şekiller için sözcükleri kullanma fırsatı sağlayabilecektir. Ödüllendirme hala anahtar öğe olarak yer almasına karşın, çocuğun ödüllendirilmeli çeşitlendirilmiş ve duruma uygun hale gelmiştir. Göz ilişkisi kuran bir çocuk, bir şeker vermek yerine, gülerek ödüllendirilebilir. Çocuğun zayıf ve kuvvetli tarafları araştırılmadan, ceza ile istenilmeyen davranışların yok edilmesine, bastırılmasına ve taklit ile öğrenilmesine çalışılır.
- Çocuğun neleri sevdiği belirlenir.
- Doğru cevap ya da doğru davranış anında ödüllendirilir.
- Uygun ses tonuyla “ bravo, aferin “uyarıları verilir.
- Eğitimin başında ödül olarak genellikle bir yiyecek verilir. Yiyecek ödülü sık sık ve azar azar verilir. İstenilen davranış yerleşince somut ödül soyut ödüle dönüştürülür.
- Hayır derken sert bir ses tonu, aferin derken yumuşak bir ses tonu kullanılır.
- Alıştırmalar günde bir iki saat yapılır.
- Bir alıştırmayı sözel yardım ile on defadan sekizinde (Tam öğrenme kuramına göre % 80 ölçütüne ulaşıldığında) doğru yapınca bir sonraki alıştırmaya geçilir.
- İlk öğreneceği komutlar “otur, bana bak, düzgün dur vb.” olmalıdır.
- Çalışmalar arasındaki kısa aralarda çocuğa sevdiği şeyler yaptırılır.
- Eskiler devamlı tekrarlanır. Yeni alıştırmalar ise eskilerin arasına serpiştirilir.
- Bir alıştırma için 15 dakika önerilir.