Köy seyirlik oyunları, Anadolu’nun geleneksel ‘temaşa’ sanatlarının en önemlilerindendir.

Bayram, düğün gibi toplu zaman geçirme alanları gibi eğlence temelli olanlarının yanı sıra, hasat, hayvanların çiftleşmesi gibi törensel nitelikte olanları bulunmaktadır.

Nerede ve hangi amaçla sergilenirse sergilensin, kökeninde pagan kültürde doğa ile iyi geçinme ritüellerinin yattığı düşünülmektedir. Sonuçta, insanın doğa ile mücadelesinde ürettiği ritüellerin, geleneksel (feodal) olarak estetize edilmiş formudur, köy seyirlik oyunları.

‘Estetik’ anlayışı, toplumun ilerlemesine koşut olarak ilerleyen bir kimliğe sahiptir. Toplum ilerledikçe, estetik anlayışı toplumun içinde bulunduğu sınıfsal anlayışa göre değişir, gelişir.

İşte köy seyirlik oyunları da, pagan ritüellerinden gelen kökenini geleneksel (feodal) estetik anlayışının yansımasıdır.

Aliu Taş Köşe Foto

Bugün artık köy seyirlik oyunları kaybolmaya, etnografik bir unsur olarak müze ve soyut kültür değerlerinin arasındaki yerini almaya hazırlanıyor. Çünkü köy seyirlik oyunlarının üretim alanı, kentleşme ile birlikte ortadan kalkıyor. Tıpkı diğer geleneksel sanatsal ürünler gibi.

Ancak, kayda alınmış oyunlar, bugünün estetik anlayışı içerisinde yeniden sahnelenip, yeniden üretimleri, köy seyirlik olarak değil ama tiyatro olarak sağlanabilir. Bu konuda da çeşitli çalışmalar mevcut.

İşte bu çalışmalardan birisi de Kepez Belediye Tiyatrosu tarafından bu sezon sahneleniyor.

Çeşitli köy seyirlik oyunlarından alınan bölümler, ‘Düğün Hatırası’ adlı oyunla, bir kolaj halinde seyirci ile buluşuyor. Bu kolaj, geniş ve deneyimli oyuncu kadrosu ve tematik müzikleri ve buna bağlı dansları ile birleşince, bir de üstüne kostüm tasarımdaki başarısı eklenince ortaya, tadına doyulmayan bir gösteri çıkıyor.

Oyun, hiç düşmeyen temposu, başarılı sahne kompozisyonları sayesinde seyircinin oyundan kopmasına izin vermiyor ve sürekli bir dinamizm sağlıyor.

Ancak, küçük bir sorun var.

Kepez, bir tiyatro sahnesine sahip değil. Bu nedenle de oyun Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’nde sahneleniyor. Fakat kültür merkezi tiyatro için değil, daha çok geniş katılımlı toplantılar için tasarlandığından dolayı, oyunun enerjisini önemli ölçüde soğuruyor. Bu olumsuzluğa rağmen, bu sahnede oyunu başarı ile çıkaran oyuncuları özellikle tebrik etmek lazım.

Siyaset arenasında izlediğimiz seviyesiz, kalitesiz seyirlik oyunlarından, benim gibi siz de sıkıldıysanız, bu oyunu kaçırmayın derim.

Kepez Belediyesi, tiyatro kurarak çok doğru bir şey yaptığını ‘Düğün Hatırası’ oyunu ile gösterdi. Bunun devamı da gelecektir. Ancak, Başkan Mesut Kocagöz’ün, tiyatro salonu projesini ivedilikle önüne alması lazım.

Not: Geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiğim, Antalya Pil Fabrikası Genel Müdürü Mümtaz Otur’un adının Kepez’de bir yere verilmesi önerisinin ardından, Mesut Kocagöz arayarak, bu talebi gerçekleştireceklerini söyledi.

Duyarlılığı için Mesut Başkan’a teşekkürler.