Geçtiğimiz cumartesi günü, yani 9 Eylül, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 100. kuruluş yıldönümüydü. Her ne kadar bazı tarihçiler CHP’nin kökenini 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi ve Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’ne bağlasalar da, partinin resmi kuruluşu 11 Eylül. Ancak, Mustafa Kemal ‘9 Umde’yi yayınladığı 9 Eylül 1923 tarihini kuruluş olarak kabul edilmesini istiyor.

CHP’nin kuruluşu, aslında Cumhuriyet’in de kuruluşunda ihtiyaç duyulan kadroların, Mustafa Kemal önderliğinde ön alması ve o zamanki TBMM’de ön alarak, yeni devletin kadrolarının tarih sahnesine çıkmasıdır. Kurtuluş Savaşı’nın nice kahraman ismi, örneğin Ali Fuat Cebesoy, kurtuluş sürecinden sonra kenara çekilmiştir. Çünkü, Cumhuriyet’in ve yeni devletin ortaya koyacağı siyasal programı uygulamak, dinamik ve devrimci kadroları gerektirmektedir.

Bu, TBMM’nin kendi içerisindeki devrimci atılımı gerçekleştiren, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nı da yürüten asillerdir. Bizzat millet ve o milleti temsil ederek cephelerde yer alan asil kadrolardır, o zamanki adı ile Halk Fırkası’nı var edenler.

Şimdi, 100 sonraya, günümüze gelelim. Cumartesi gününe.

Antalya Cumhuriyet meydanında, saat 10.00’da, CHP’nin 100. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk koyma etkinliği vardır. Bu etkinliğe katılanların sayısı, üstelik günlerden Cumartesi olmasına rağmen, 151 (yazı ile yüzellibir) kişidir. Peki CHP’yi temsilen kimler oradadır.

CHP Antalya İl Başkan Vekili Füsun Çevik Karaman. İl Başkanı Ankara’da.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mithat Aras. Büyükşehir Belediye Başkanı Ankara’da.

Muratpaşa Belediye Başkan Vekili Hüseyin Sarı. Muratpaşa Belediye Başkanı Zigetvar’da.

Diğer ilçe belediyelerden katılım var mıydı, onu bilmiyorum.

Gerçek işleri vekillik olanlar mı? Milletvekillerine Ankara’daki törenler için davetiye gelmiş ve oradalarmış.

Geleli akşam yapılan konsere.

Orada da, İl Başkanı Nuri Cengiz Ankara’dan gelmiş, görevi devralmış. Onun dışındaki vekillikler, (Büyükşehir ve Muratpaşa Belediye Başkan vekilleri) devam ediyor. Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Döşemealtı belediye Başkanı Turgay Genç, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu da haziruna katılmışlar. Milletvekillerinden de Aliye Coşar Ankara’dan dönmüş.

Sanatçılar Ali Altay ve Onur Akın’ın sahne aldığı etkinlikte, Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosunun doluluk oranı ise üçte bir dolayında. Tiyatronun kapasitesinin 3 bin 500 olduğunu düşünürsek, siz deyin ki 1.500 kişi gelmiş.

Şimdi, önce tekrar geçmişe gidelim ve ateşten gömlek giyen asilleri bir düşünelim. Sonra tekrar günümüze, 100 yıl sonraya gelelim, partilerinin 100. Kuruluş etkinliğinde asil oldukları yerde vekillerini bırakıp ama PM beklentisi ama başka bir beklenti ile Ankara’ya koşanlara soralım.

Ankara’da çelenk taşındı da Antalya’da taş mı taşındı?

Ankara’da 100 kutlamasıydı da, Antalya’da ortaokul müsameresi miydi?

İnsan bunları gördükçe, mırıldanmadan edemiyor.

“Ankara’nın taşına bak,

Gözlerimin yaşına bak”

Not: Dün (11 Eylül Pazartesi) CHP İl Başkan Yardımcısı Selçuk Koçnebioğlulları, sosyal medyadan “Chp örgütü dışında hiç bir yapının kişinin icazetini almadan,kimsenin vesayetine girmeden partiyi yerelde ve genelde iktidar yapmak için, Antalya il örgutumuzde herkesin hukukunu savunmak için mücadele etmek gerekir...Örgüt kendi göbeğini kendi kesmeli..” (yazım hataları, Koçnebioğlu’na aittir) şeklinde bir paylaşımda bulundu. Koçnebioğlu’nun Antalya’da Alevi camia içerisinde etkili bir isim olduğu ve yine aynı çevrelerin önemli bir adı olan ve 14 Mayıs seçimlerinde CHP’den 8. Sıra milletvekili adayı gösterilen Hasan Ercüment Taşdemir’e etiket yapması, ilginç bir gelişmeydi. Bu paylaşım, “acaba Aleviler farklı bir yapılanma içerisinde mi?” sorusunu da beraberinde getiriyordu.