YENİ AKSU VE PARÇALANMIŞ ANILAR

Antalya-Mersin Otoyolu (Karanlık Sokak) Aksu İlçesi'ni ikiye ayırırdı. Bu yolun kuzey bölümünde Aksu Köy Enstitüsü ve daha sonra da Aksu İlköğretmen Okulu yer alıyordu. (Bugün Aksu- Expo’ya kadar giden tramvay yolu solunda)

Enstitünün yerini bu tabela belirliyordu.

*

İlk fotoğrafın ön bölümünde görülen kazılmış, içinde su birkintisi bulunan kısım, 60'lı yıllarda kocaman okaliptüs ağaçları ile çevriliydi. Okul öğrencileri, ağaçları kale direkleri olarak kullanır, futbol oynarlardı. Fotoğrafın en sağında, ağaçların altında Nahiye (Kasaba) Müdürlüğü vardı. Şimdi ise karakol binası, onun kuzeyinde PTT binası, onun arkasında ise yatılı İmam Hatip Okulu görülüyor. Fotoğrafta inşaat halinde görülen bina (Aksu Kaymakamlık binası), okullu yıllarda narenciye bahçesiydi. Tarım uygulama derslerinde kullanılıyor, meyvelerinden öğrenciler yararlanıyordu.

Birinci fotoğraf (yapım halinde kaymakamlık binası, sağdaki ağaçların bulunduğu alan yan yana Aksu Jandarma Karakolu ve bitişiğinde Aksu PTT binası).

İkinci fotoğrafta gördüğünüz yol, okul alanını ikiye ayırıyor. Sağda, kaymakamlık binası; solda, okulun idare binası; karşıda, İmam Hatip binası görülüyor.

İkinci fotoğraf (Şu anda Aksu Kaymakamlığı’nın bulunduğu sağdaki bina, okulun portakal bahçesinin olduğu düz alandı. Bugün orası tamamen yok edilmiş durumda. Yolun solundaki yapı önceleri okulun yönetim binası olarak kullanılırken, sonradan bir dönem okul kitaplığı olarak hizmet vermiştir.)

Okul kitaplığının eski hali

Üçüncü fotoğrafta, dersliklerden bir bölümünün, bahçesi traşlanmış hali görülüyor.

Dördüncü fotoğrafta kapısı asfalta açılan, bu ülkeye nice değerli öğretmenler yetiştiren Aksu Köy Enstitüsü ve İlköğretmen Okulu'nun yönetim binası görülüyor.

Beşinci fotoğraf, dersliklerden diğer bölüm. Şu anda ortaokul olarak kullanılıyor.

Beşinci fotoğraf (L planlı sınıflar, restorasyon sonrası okul içinde okul, Perge Ortaokulu açıldı)

Altıncı fotoğrafta, okulun giriş kapısı ve öğretmenler lokali olarak kullanılan, şimdi sergi salonuna dönüştürülen bina görülüyor.

Altıncı fotoğraf (Okul girişinde yer alan Aksu Fen Lisesi tabelası, nizamiye (giriş) ve arkasında yer alan müze binası, duvarında Atatürk kabartması bulunan yapı Aksu Fen Lisesi, ana binadır.)

Yedinci fotoğrafta, eskiden yemekhane olarak kullanılan binadır.

Yedinci fotoğraf (Bir kaç basamakla çıkılan yapı, okulun eski yemekhanesi olup, bugün toplantı ve gösteri salonu olarak düzenlenmiş konumdadır. Binanın daha ilerisinde bulunan giriş kapısına yakın yapı, eski öğretmenler odası, şimdilerde enstitü müzesi olarak kullanılan yapıdır.)

Sekizinci fotoğrafta ise Aksu Fen Lisesi görülmektedir.

Merdivenle çıkılan bölüm okulun kapalıspor salonunun girişi olup, arkasında bitişiğinde bulunan yapı Aksu Fen Lisesi derslikleri ve yönetim binasıdır. (Mavi renkli yapı kompleksi)

Dokuzuncu fotoğrafta, okulun fırını ve basketbol sahası olarak kullanılan yere dikilen bina yer alıyor.

Onuncu fotoğrafta, okul hamamının yerini, Onbirinci fotoğrafta ise okul içinden yatakhanelere giden yolu ve solda, ne amaçla yapıldığını bilmediğimiz büyük binayı görüyorsunuz.

Onikinci ve son fotoğrafta ise daha önce okulun futbol sahası olarak kullanılan yerdeki İmam Hatip Okulu görülüyor.

Okulun ve ilçenin spor alanı, tören alanı olarak kullanılan alanın yerinde yeller esiyor, şimdi orada çok derslikli bir imam-hatip binası yer alıyor. Devasa yapının 32 derslikli olduğu söyleniyor, sanki ihtiyaç var, sanki yarış var gibi.

Geçmiş zaman olur ki, hayal-i cihan değer! Emeğe saygı duyup korumak, geçmişe sahip çıkmak ve değerleri geleceğe bırakmak koşuluyla tabii ki.

Yapılıyor mu, yeterince sahip çıkılıyor mu, onu sorgulamak gerek. Buraların eğitim siti olduğunu, yasal anlamda korunması gerektiğini biliyoruz da gerekeni yapabiliyor muyuz? Sorgulanması gereken yer burası. Bizim görevimiz konu üzerine dikkat çekmek. Bunu yapıyoruz, yetkilileri yapıları koruma konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Siz hiç ağaç diktiniz mi ki ağaçları kesme hakkını kendinizde buluyorsunuz?

Ne yazık ki Aksu’da da çok sayıda ağaca kıyılmış durumda. Halbuki o ağaçlar küçücük birer fidanken küçük öğrenci elleriyle taşınıp toprakla buluştukları günden başlayarak devasa birer ağaca dönene kadar ne anılara tanık oldular. Dile gelip konuşsalar, acaba kesenler, kesilmesine neden olanlar biraz utanır, sıkılırlar mıydı?

Görüntüler acı, görüntüler hüzün verici, yazık ki yazık.

Macun ilkokulu ve bahçesinde çoğu yok edilmiş okaliptüs ağaçları

Tarihi yapı yıkılsın diye gözünün içine bakılıyor.

Halbuki Aksu tescilli Eğitim siti olarak ilan edilmiş durumda.

Yatakhanelere, lojman ve işliklere giden iki tarafı çamlarla dolu yol

Bakaran bağ, bakmazsan dağ olur. Müze binasının eski hali

Aksu Köy Enstitüsü müzesinden, öğrenci işlerinden örnekler

Her öğrenci köyüne gittiğinde mutlaka köy incelemesi yapar, bilgi ve belge toplar, örneklendirir, kültür ve sanata katkı olarak değerlendirirdi. Yazık etmedik mi sizce?

Bilinçli, duyarlı, sağduyulu, aydınlık günlere bir an evvel kavuşmak dileğiyle!

Not: Fotoğraflar için Aksu mezunu Mehmet Özbey arkadaşıma teşekkür ederim.

Yavuz Ali Sakarya

10 Mayıs 2021, Antalya.