Pandemi dönemi, birçok insanın hayatında köklü değişikliklere neden oldu. İnsanlar, “Asla yapamam” dediği o kadar çok şeyi yaptı ki; hatta kendisine çok ters geldiğini düşündüğü birçok olayı yaşam tarzı olarak benimsedi.

Pandemi döneminin en çok ön plana çıkardığı sektör kuşkusuz tarım oldu. Şehirden başka yerde yaşayamayacağını düşünen insanlar, köyüne dönmeye karar verdi. Köye yerleşen insanların doğal olarak tarım ve hayvancılığa yönelmesi de kaçınılmaz oldu.

Antalya’da bu konuda çok sayıda örnek var. İmkanı olanlar arazi satın alıp köye yerleşti, ailesinden yer kalanlar da tersine göç yaşadı.

Ancak köye yerleşip tarımla uğraşmayı deneyen insanlar, bu sektöre hobi olarak başlayınca sorunla karşılaşıyor. Tarımın, evcil hayvan besler gibi bir uğraş olmadığını anladıklarında iş işten geçmiş oluyor.

Deneme-yanılma yöntemiyle tarımı öğrenmek isteyenler ise bunun bedelini ağır ödüyor.

Geçtiğimiz günlerde ziraat mühendislerinin ağırlıkta olduğu bir ortamda, bu konu gündeme geldi. Köye yerleşip tarımda başarıya ulaşamamış, beklentisine karşılık bulamamış insanlar, en çok ziraat mühendislerinden yardım istiyormuş. Birçok mühendis de, tarıma yatırım yapmak isteyen insanlar için hazırladıkları reçeteyi yanından ayırmıyormuş.

Görüşlerine değer verdiğim bir ziraat mühendisine, hazırladığı reçetede neler olduğunu sordum. Kendisinin tarıma yatırım yapmak isteyen vatandaşlara yaptığı uyarı listesinde şu maddeler bulunuyor:

“Tarım bir yaşam tarzıdır, hobi olsun diye başlayanlar mutlaka üzülür.

Yaşam tarzı olarak kabul etmek zorundasınız ve kesinlikle ek iş mantığı ile yapılmaz.

Bu sektörde ay sonu maaş yatmaz, gelirler dönemseldir.

Kırsal faaliyettir, ailenin de bu hayata hazır olması gerekiyor.

Mesaisiz bir alandır, hafta sonu tatilini unutmanız gerekiyor.

Kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapmayın, mutlaka üzülürsünüz”.

Bir şekilde köyüne dönen ve tarım ile uğraşmak isteyip de uzmanından yardım isteyenlerin kulağına küpe olması gereken tavsiyeler bunlar.

Tarımla uğraşmak isteyen veya bu işe başlamış olanlar bu tavsiyelere kulak verirse, yağmurdan kaçarken doluya tutulmaktan kurtulur.

İşin uzmanından alınan bilgilerdir ve mutlaka kulak verilmesinde fayda vardır.