Sadece Antalya ve Türkiye değil, Dünya tarımının kalbi geçtiğimiz hafta ANFAŞ’ta attı. Dünya’nın en büyük örtü altı tarım fuarı Growtech, 24-27 Kasım tarihleri arasında 25 ayrı ülkeden 510 firmanın katılımı ile gerçekleştirildi.

Pandemi nedeni ile Avustralya, Çin ve Hindistan gibi tarım ülkelerinin katılamadığı fuar, buna rağmen geçtiğimiz yılları aratmadı, hatta Ortadoğu ülkelerinin daha çok ilgi gösterdiği bir etkinliğe dönüştü. Başta Amerika olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden gelecek katılımcılar da pandemi koşulları nedeni ile sıkıntı yaşadı. Buna rağmen ilgi beklenenden çok daha fazla oldu.

Katılımcıların yüzde 47’sini oluşturan Ortadoğu ülkelerini, yüzde 18’le Rusya, yüzde 16 ile Afrika ve yüzde 14 ile Avrupa ülkeleri oluşturdu. Amerika ve Okyanusya’dan da katılımın olması, Growtech’in ne kadar büyüdüğünü gösteren en önemli gösterge oldu.

Yurtdışında yapılan fuarlara katılabilmek için zaman ve para harcayan çok sayıda yerli firma ve kuruluş, ayaklarına kadar gelen fırsatı iyi değerlendirdi, çok sayıda yabancı firma ile bağlantı kurma şansı yakaladı. Genel olarak yabancı ziyaretçi sayısı daha fazlaydı. Ancak hedef odaklı temaslar göz önünde bulundurulduğunda, Türk tarımı için büyük fırsatlar barındıran fuar, yerli firmalar tarafından da beklenen ilgiyi gördü.

Fuar boyunca paneller, seminerler, ikili görüşmeler, tarım sohbetleri, alım heyeti programları ve inovasyon ödüllerinin dağıtımı gerçekleştirildi.

Dünya’da bir marka haline gelen Growtech, özellikle Akdeniz bölgesine yakın ülkeler için tam anlamıyla bir merkez haline geldi. İran, Irak, Kuzey Afrika, Rusya ve etrafındaki ülkeler bu fuar sayesinde iş hacimlerini büyütme şansı yakaladı. Daha önce sadece gezmek için Antalya’ya gelen birçok yabancı firma temsilcisi, bu kez bağlantılar kurarak fuar sonrası atacağı adımlar konusunda strateji geliştirdiğini belirtti.

Türk tarımının paydaşları da, artan girdi maliyetleri nedeni ile alternatif fırsatlar peşinde koştu. Tohum, gübre, fide, sera ekipmanları gibi ana kalemler üzerine nokta atışı temaslarda bulundu. Dövizdeki artış nedeni ile artan maliyetlere karşı nasıl adım atılacağı konusunda doğrudan muhataplarla fikir alışverişi yapma fırsatı yakaladı.

Growtech Direktörü Engin Er, fuar boyunca en çok yorulan isimler arasındaydı. Neredeyse her stant ile ayrı ayrı ilgilenen Er, fuarı takip eden medya kuruluşlarına verdiği röportajlarla son gelişmeleri aktardı.

Fuar için Antalya’ya gelen uluslar arası tarım yazarları da, Türk tarımı hakkında oluşturulmaya çalışılan algının ne kadar yersiz olduğunu yerinde gözlemledi. Üyesi olduğum Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) olarak ev sahipliği yaptığımız 23 yabancı gazeteciyi, önce Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve yönetimi ile ardından da Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ile bir araya getirdik. İki başkan da Antalya ve Türk tarımı hakkında bilgi verdi, yanlış algıların yersiz olduğunu söyledi.

Türk ürünlerindeki kalıntı iddialarının asılsız olduğunu belirten BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yazarlardan ülkelerinde objektif yayın yapmalarını rica etti. Uluslar arası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) Yönetim Kurulu Üyesi Adrian Bell ise BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu’na verdiği cevapla fuarın adeta finalini yaptı: “Kalıntı konusunda Türkiye’den yanlış bilgiler geliyor. Türk ürünlerindeki kalıntı iddialarının siyasi olduğunu düşünüyoruz. Fuar boyunca yaptığımız gözlemleri ve izlenimlerimizi, 5 Bin üyesi olan IFAJ kanalıyla paylaşacağız ve bu yanlış algının kırılması için üzerimize düşeni yapacağız”.