Maliye Bakanlığı’nın, 7143 sayılı vergi ve diğer bazı alacakları yeniden yapılandıran kanunu için son başvuru tarihi 31 Temmuz.
Trafik cezası, motorlu taşıtlar vergisi, vergi borcu, öğrenim kredisi, varlık barışı, kayıt düzeltme, idari para cezası ve matrah artırımı gibi kalemlerden borcu olan mükellefler için, Maliye Bakanlığı bir kez daha barış çubuğu uzatıyor.
Vatandaşın ödeyebileceği imkanlarda, faizlerin tamamına yakını silinen ve 18 aya kadar yayılan bir ödeme planı sunuluyor. Bu kanunla mükellefin borç yükü azaltılarak taksitler halinde ödeme imkanı getiriyor.
Borcu olan her vatandaşa ulaşabilmek için de, tüm iletişim imkanları kullanılıyor. Antalya Vergi Dairesi Başkanı Metin Uzun, konuyla ilgili dün bir basın toplantısı düzenleyerek gerekli açıklamaları yaptı.
Bu tür yapılandırmalara yabancı değiliz. Yakın tarihte benim hatırladığım 3 kez daha yapılandırma gerçekleştirilmişti.
Piyasanın durumu belli ve bu tür uygulamalara başvurmak da normal. Ancak borcunu zamanında ödeyemeyen mükelleflere kolaylık sağlanırken, zamanında ödeyenleri mağdur duruma düşürmemek gerekiyor.
Metin Uzun, basın toplantısında konuyla ilgili, rakamlar eşliğinde bir örnek verdi: “2015 yılının Ocak ayında 500 TL’lik trafik cezası yiyen bir vatandaşın bugünkü borcu, faiziyle birlikte 1500 TL’yi buluyor. Başvuru halinde, bu rakamın 4’te biri indirim olarak düşüyor ve 375 TL oluyor. Bin TL olan gecikme zammı yaklaşık 8 TL’ye düşüyor. 2015’te yenen 500 TL’lik cezayı bugün ödemek isterseniz 383 TL ödüyorsunuz”.
Bir başka örnek: “2003 tarihinden 115 Bin TL borcu olan bir vatandaş yapılandırmaya başvuruyor. Yapılandırmayla peşin ödemeyi kabul edince 15 Bin TL ödeyip borcunun tamamından kurtuluyor”.
Bir tanıdığımın anlattığı başka bir örnek: “2011 yılında müteahhitten ev alan vatandaşa, vergi dairesinden 494 TL’lik bir ödeme emri gelir. Aynı yazı müteahhide de gider. Ev sahibi gider parasını 494 TL olarak öder. Müteahhit ise 3 yıl sonra çıkan yapılandırmadan yararlanarak 300 TL’nin altında bir rakam ile kurtulur”.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.
Günümüz ekonomik koşulları ortada. İnsanlar vergilerini ve cezalarını zamanında ödeyemeyebiliyor. O nedenle bu tür yapılandırmalara ihtiyaç vardır. Ancak bu tür uygulamalar da, insanları dürüstlüğe teşvik etmeli. Borcunu zamanında ödeyemeyen insanlara kolaylık tanınmak isterken, zamanında ödeyenler mağdur duruma düşürülmemeli.
Böyle olunca insanlar, “5-10 yıl önce vergi için yatırdığım parayı faize atsaydım, bugün o paranın faiziyle borcumu kapatırdım” diye düşünmekten geri kalmıyor.
Maliye Bakanlığı, haklı olarak alamadığı ve alma ihtimali düşük olan paralar için bu tür yapılandırmalara gidiyor. Ancak borcuna sadık olan insanlar da ödüllendirmeli ki; insanlar farklı arayışlara gitmesin.
Ne var ki; borcunu geciktirene indirim yapıp, zamanında ödeyeni ödüllendirmezseniz, gün gelir zamanında ödeme yapan insan bulamazsınız.
İmkanı olmayan veya işleri kötü giden mükellefleri bir kenara ayıralım… Şirketini borç batağına saplayıp, tüm mal varlıklarını birinci derecede akrabalarının üzerine yapan sahtekarlar kazançlı çıkmaya devam eder. Namuslu insanlar da, o sahtekarlardan dürüstlük ve vatanperverlik dersi dinlemeye devam eder.