Mustafa Cengiz Antalya Musiki Derneği’nin kurucularından ve ilk şefi. Bu vesileyle dernek hakkında bilgi vermek istedim. Mustafa Cengiz sohbetlerden edindiğim bilgiye göre İTÜ Devlet Konservatuarı’nda öğrenim gören ilk Antalyalı. 

1986 yılında kurulan Antalya Musiki Derneği ilk çalışmalarını bir yıl kadar Kaleiçi’ndeki Atatürk İlköğretim Okulu’nda yapar. Daha sonra TRT Caddesi (Yıldız Posta Caddesi) üzerinde kiralanan bir dairede 1994 yılına dek sürdüren Dernek bu süre içinde pazartesi ve perşembe günleri üçer saat repertuar, çarşamba günü iki saat Türk müziği nota ve nazariyatı, cumartesi günleri iki saat enstrüman ve beş saat şan çalışması, pazar günleri de iki saat batı müziği solfej ve nazariyatı dersleri verilir.  

1994 yılında o dönemin Özel İdare binasında çalışmalarını sürdüren Dernek kullanım alanının yeterli büyüklükte olmaması sebebiyle yapılan eğitim ve koro çalışmaları kısmen kesintiye uğramış olsa da çalışmalarına devam etmiştir. 2004 yılında Özel İdare binasındaki sorunlar sebebiyle şimdiki yerine taşınmıştır.  

Antalya Musiki Derneği tarihi boyunca çeşitli başarılara imza atmıştır. Cam Piramitte Timur Selçuk ile Münir Nurettin Selçuk gecesi, Avni Anıl yönetiminde Yıldırım Bekçi’nin solist olarak katılımıyla AKM açılış gecesi, Manavgat’ta barış açılışı sebebiyle dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal onuruna verilen konser, ATSO ödül töreninde Antalya Müzesinde verilen özel konser. Ayrıca 1991’de TRT’de yapılan bant kaydının denetimden geçmesi üzerine TRT’de yayınlamam yarım saatlik program ve yıllardır sürdürülen konser. 

Antalya Musiki Derneği merhum İsmail Baha Sürelsan’dan sonra şehrimizde faaliyet gösteren ikinci kurumsal yapı ve korodur. 
1986’dan günümüze Antalya Musiki Derneği’ne emeği geçen ve katkı verenler: Onursal Başkan Ahmet Turan Çetinkol, şeflik yanı sıra şan eğitimi ve Türk Müziği Nazariyatı dersleriyle Mustafa Cengiz, Türk Müziği Nazariyatı ve ut eğitiminde Ümit Aşık, Batı Müziği Nazariyatı Erol Ökdem, yönetim kurulu üyelikleriyle emeği geçenler arasında ise Cemal Cahit Hordacı, Alper Önder, Hüseyin Avni Badak, Hasan İşgüzar, Önder Balcıoğlu, Nimet Terzioğlu, Vecdi Hacer Ofluoğlu sayılabilir. (Bana ulaşan bilgide ut dersleri veren Kayhan Bey’in soyadı belirtilmemiştir.) 

Mustafa Cengiz’i Anma Konseri

Antalya Musiki Derneği 21 Mayıs 2024 gecesi AKM Perge Salonu’nda derneğin kurucularından ve ilk şef Mustafa Cengiz anısına iki bölümlük bir konserle müzikseverlerle buluştu. Volkan Kırımlıoğlu’nun yönetiminde koro birinci bölünde Münir Nurettin Selçuk şarkılarından oluşan bir repertuar sundu.  Üstadın eserlerinden bir repertuar seçilmesinin sebebi Mustafa Cengiz’in konservatuardan hocası olması ve onun bestelerine olan sevgi ve ilgisidir.  

Mustafa Cengiz Antalya Musiki Derneği’nin kurucularından ve ilk şefi. Bu vesileyle dernek hakkında bilgi vermek istedim. Mustafa Cengiz sohbetlerden edindiğim bilgiye göre İTÜ Devlet Konservatuarı’nda öğrenim gören ilk Antalyalı. 

Antalya Musiki Derneği merhum İsmail Baha Sürelsan’dan sonra şehrimizde faaliyet gösteren ikinci kurumsal yapı ve korodur. 
1986’dan günümüze Antalya Musiki Derneği’ne emeği geçen ve katkı verenler: Onursal Başkan Ahmet Turan Çetinkol, şeflik yanı sıra şan eğitimi ve Türk Müziği Nazariyatı dersleriyle Mustafa Cengiz, Türk Müziği Nazariyatı ve ut eğitiminde Ümit Aşık, Batı Müziği Nazariyatı Erol Ökdem, yönetim kurulu üyelikleriyle emeği geçenler arasında ise Cemal Cahit Hordacı, Alper Önder, Hüseyin Avni Badak, Hasan İşgüzar, Önder Balcıoğlu, Nimet Terzioğlu, Vecdi Hacer Ofluoğlu sayılabilir. (Bana ulaşan bilgide ut dersleri veren Kayhan Bey’in soyadı belirtilmemiştir.) 

Mustafa Cengiz’i Anma Konseri

Antalya Musiki Derneği 21 Mayıs 2024 gecesi AKM Perge Salonu’nda derneğin kurucularından ve ilk şef Mustafa Cengiz anısına iki bölümlük bir konserle müzikseverlerle buluştu. Volkan Kırımlıoğlu’nun yönetiminde koro birinci bölünde Münir Nurettin Selçuk şarkılarından oluşan bir repertuar sundu.  Üstadın eserlerinden bir repertuar seçilmesinin sebebi Mustafa Cengiz’in konservatuardan hocası olması ve onun bestelerine olan sevgi ve ilgisidir.  Konserde bir başka özellik de Şef Volkan Kırımlıoğlu’nun da Mustafa Cengiz gibi İTÜ Devlet Konservatuarı mezunu olmasıdır. 

İkinci bölüm ise konuk sanatçı Bora Uymaz’ın solist olarak katılımıyla gerçekleşti. 

Anma konserinin ilk bölümü Münir Nurettin Selçuk eserlerinden oluştuğu için kısaca Münir Nurettin Selçuk’tan söz etmek istiyorum. Solist, besteci, koro şefi olmasının yanında üstat “Türk musikisini ayağa kaldıran adam” olarak da anılır. 

Bu “ayağa kaldırma” hadisesini anlatmamız lâzım. Türk musikisinde gelenek söz konusu olduğunda sazendelerin önde oturduğu ve hanendelerin de onların arkasında oturarak icra ettikleri bir yapıdır. “Türk musikisini ayağa kaldıran adam” ifadesi Türk musiki tarihinde ilk kez solistin önde ayakta ve sazlarında arkada yer alması sebebiyle kullanılmıştır. Burada eğer üstat Münir Nurettin Selçuk üzerine yazmaya kalkarsak bu metin Ahmet Mithat Efendi’nin romanlarına döner. 

Konsere geçmeden önce sazendelerin isimlerini söylemek istiyorum. Prof. Dr. Mahmut Saltuk Türküm (Keman), Alperen Kozak (Kanun), Mevlüt Mutlu (Ut), Ahmet Dağyar (Yaylı Tanbur), Alaeddin Gencer (Çello), Doç. Dr. Sibel Karaman (Ritim saz)
 
Birinci Bölüm: Münir Nurettin Selçuk Eserleri
Rintlerin akşamı (Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç) Segâh şarkı, Güfte: Yahya Kemal
Rintlerin ölümü (Hafızın kabri olan bahçede bir gül varmış) Rast şarkı, Güfte. Yahya Kemal
Hatırla mazi-i mesudu sen de ben gibi yan Nihavent şarkı, Güfte: meçhul. 
Bahçemde açılmaz seni görmezse çiçekler Nihavent şarkı, Güfte: Faruk Nafiz Çamlıbel
Sen şarkı söylediğin zaman Sultaniyegâh şarkı, Güfte: İsmet Bozdağ
Beni körkuyularda merdivensiz bıraktın Kürdili Hicazkâr şarkı, Güfte: Ümit Yaşar Oğuzcan
Bu yıl da böyle geçti şirin sözlü sevgili Kürdili Hicazkâr şarkı, Güfte: Mustafa Nafiz Irmak
Endülüs’te raks (Zil şal ve gül) Kürdili Hicazkâr şarkı, Güfte: Yahya Kemal

İlk bölümün ikinci eseri yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Rast makamında Rintlerin ölümü (Hafızın kabri olan bahçede bir gül varmış) adlı eser. Türk musikisinde çok sesli icra denemelerini seven Münir Nurettin Selçuk programlarında yer verdiği bir vokal gurubu ile bu şarkı çok sesli yorumlanırdı. Bu eseri repertuara alan şef Volkan Kırımlıoğlu da çok sesli olarak icra etmek ister. Gel gör ki çok sesli icranın notaları yoktur. İş başa düştü diyerek partisyonları kendisi yazar. Konser öncesi bir telefon sohbetimizde bu durumu anlatınca yazdığı çok sesli nota partisyonlarını bir yerlerde yayınlamasını önerdim. Bir söz vardır ya, göç yolda düzelir, diye. 

İlk bölümün koro tarafından icra edilmesi ve topluluğun amatör seslerden oluşması göz önüne alındığında yapılan yorumlardaki yalın ifade ile nüanslardaki başarının altını özenle çizmek isterim. Koroyu tek bir solist gibi okutmak için harcanan zaman ve emeği ancak o mutfağın sırrına vakıf olanlar bilir. Münir Nurettin Selçuk’un kendi yorumlarına sadık kalınması yukarıdaki “yalın” kavramına açıklık getirecektir umarım. 

İkinci Bölüm: Bora Uymaz solo eserler

Bora Uymaz kimdir?
1976 yılında İzmir’de doğan bu yetenekli sanatçı, müziğe olan ilgisini genç yaşlarda keşfetti. Eğitim hayatına Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda başlayarak, 1994 yılında birincilikle kazandı ve 1999 yılında aynı başarıyla mezun oldu. Üniversite yıllarında müziğe olan tutkusu ve yeteneği ile TRT İzmir Radyosu’nda istisna bir yetenek olarak görev aldı. Bu dönemde, Cinuçen Tanrıkorur, Akın Özkan, Vefik Ataç gibi usta hocalardan özel olarak dersler alarak hem ses sanatçısı hem de tanburi olarak yetişti.
Mezuniyetinin ardından, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda bir dönem hocalık yaparak öğrencilere müzik alanında deneyimlerini aktardı. 2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Bursa Klasik Türk Müziği Korosu’na yetişmiş bir sanatçı olarak atandı. Hem Kültür Bakanlığı’nın görevlendirmeleriyle hem de özel organizasyonlarla yurt içinde ve birçok farklı ülkede konserler verdi. Bu konserlerde hem solist olarak sahne aldı hem de kendi bestelediği eserleri icra etti.

2010 yılında, Kudsi Erguner Ensemble ile Polonya, İtalya ve Fransa’da konserler verdi. Ayrıca, “Süznak-Aşiran” makamını terkib ederek kendi bestelerini yapmaya başladı ve bu makamda önemli eserler ortaya koydu. Aynı zamanda “Natık-ı Elhan” adını verdiği yeni bir Türk Musikisi formunu geliştirdi ve Ahmet Ilgaz’ın “Rüya İçinde Rüya” adlı uzun şiirini bu formda besteleyerek bir kitap ve CD çalışması olarak yayınladı.
2004 yılında UNESCO tarafından hazırlanan Dünya Kültür Mirasları belgeselinin Mevlevi Müziği ile ilgili bölümüne katkıda bulundu. 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Tasavvuf Müziği alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı ve şu anda aynı kurumda doktora eğitimine devam ediyor.

Sanatçı, çeşitli bestecilik yarışmalarında önemli dereceler elde etti. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği “Az Kullanılan Makam ve Usullerde Beste Yarışması’nda ikinci ve beşinci, 2007 yılında “Türk Musikisi Formları” beste yarışmasında ve “Konak Belediyesi Avni Anıl Beste Yarışması’nda mansiyon ödülleri kazandı.

Bugüne kadar çeşitli formlarda yaklaşık 250 eser besteledi ve Türk Müziği’ni ulusal ve uluslararası platformlarda başarıyla temsil etti. 2005 yılı sonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İzmir Klasik Türk Müziği Korosu’na kadro nakliyle atanarak görevine devam etmektedir.

Bora Uymaz’ın yorumladığı eserler

Ahımı hicranımı saklı tuttum, Nihavent şarkı, Beste: Selahattin İnal, Güfte: Meçhul
Biraz kül biraz duman o benim işte, Nihavent şarkı, Beste: Avni Anıl, Güfte: Ümit Yaşar Oğuzcan
Yaz günleri en tatlı hayaller gibi geçti Nihavent şarkı, Beste: İsmail Baha Sürelsan, Güfte: Mahmet Nedim Güntel
Güzel bir göz beni attı bu derin sevdaya, Nihavent Şarkı, Beste: Osman Nihat Akın, Güfte: meçhul.
Bir deniz ki gözlerin ölürcesine derin Nihavent şarkı, Beste: Yavuz Özüstün, Güfte. Turhan Oğuzbaş
Aşk bu değil yapma güzel Nihavent şarkı, Beste: Avni Anıl, Güfte: Rüştü Şardağ
Koklasam saçlarını bu gece ta fecre kadar, Nihavent şarkı, Beste: Artaki Candan, Güfte: Mustafa Nafiz Irmak
Gel güzelim Çamlıca’ya bu gece, Nihavent şarkı, Beste: Faiz Kapancı, Güfte: Meçhul.
Yok başka yerin lütfu ne yazdan ne de kıştan, Nihavent şarkı, Beste: Münir Nurettin Selçuk, Güfte: Faruk Nafiz Çamlıbel 

Yukarıda musiki yolculuğu hakkında bilgi vermeye çalıştığımız Bora Uymaz sahne hakimiyetinin yanı sıra oluşturduğu üslup ile biz dinleyenlere ancak eski kayıtlardan işitebileceğimiz güzellikte, dün ile günün sentezini yapan bir konser verdi. Bir taraftan şarkıların yorumuyla musiki dünyamızda gezinirken Bora Uymaz’ın hanendelik yaptığı bir faslın veya bir tasavvuf sunumunun hayali yürüdü gitti gönül hanemizde. Konserin son eseri olan “Yok başka yerin lütfu ne yazdan ne de kıştan” adlı şarkının bestecisi malum Münir Nurettin Selçuk’tu ve aradaki gazeli anlatmada kelimeler kifayetsiz kalacaktır, dinlemeniz gerekir.