Belediye otobüsleri Doğu Garajı'ndan her iki yöne de giderken hemen tüm yolcuların konuştuğu, söylendiği bir konu var: Yarım kalmış inşaatı, sağa sola dağılmış hurda malzemeleriyle Doğu Garajı ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi denilen çirkinlik abidesi. "Güneş doğudan yükselir" sloganıyla cafcaflı şekilde başlatılan proje, "Doğu Garajına ve esnafına çağ atlatacak bir proje" diye lanse edilmiş; Türel'in ilk dönemindeki temel kazıları esnasında toprak altından Antalya'nın nekropol alanı ortaya çıkınca projenin adı Doğu Garajı ve Nekropol Alanı Projesi olmuştu.

*****

"Teknolojik ve görsel zenginlikleriyle şehrin yeni cazibe merkezi" olacak proje içinde pazaryeri , festival çarşısı, restoranlar, yeme içme birimleri, mağazalar, Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı, 700 kişilik konser ve tiyatro salonu, otobüs garajı, 700 kişilik otopark, sergi salonu, sosyal donatı alanları ve daha neler neler yer alacak; belediyemize gelir üstüne gelir aktaracaktı. Şubat'ta tamamlanacak proje Mart'ta hizmete açılacaktı.

*****

Müteahhidin biri gitti diğeri geldi; ödenek alamadığı söylenen müteahhitler ardı ardına inşaatı yarım bırakıp kaçıp gittiler. Türel gitti, Böcek geldi; her şey olduğu gibi duruyor; inşaat alanının çirkin görüntüsü insanları tacize devam ediyor. Böcek'in bu konuda bir açıklaması olmuş mu, diye internette gezindim, "Doğu Garajı projesini yılbaşına kadar bitireceğiz" sözlerine rastladım. Bugün Ekim'in 22'si. Yarın sabahtan itibaren inşaat başlasa proje yılbaşına biter mi? Bitmez, bitemez.

*****

Geçenlerde Havaalanı'nda tramvaya binip eve öyle gideyim dedim. İç Hatlar'ın karşısındaki tramvay durağına çıktım. Ortada durak var tramvay yok, ilgili bir görevli de yok. Meğer, tramvay Dış Hatlar önündeki durağa kadar geliyor, oradan geri dönüyormuş. Raylar döşenmiş, durak inşa edilmiş, durağa (dönmeyen) döner merdivenler ve turnikeler takılmış, ama ortada bir faaliyet yok. 3. Etap Raylı Sistem Projesinin maliyeti 882 milyon 59 bin lira olarak açıklanmış. Proje içinde 39 durak olduğuna göre bir durağa düşen ortalama maliyet 22 milyon 600 küsur bin lira. Bu, İç Hatlar karşısındaki durak ve durağa gelen raylarda 22 milyon 600 bin lira boşa yatıyor demek.

*****

Eski stat ve eski belediye arazisini kapsayan Kent Müzesi inşaatının kısa zamanda bitirilip, 29 Ekim'de açılış yapılacağı söylendi. 29 Ekim umarız 2020'nin 29 Ekim'i olmaz. Akaydın'ın başkanlığı döneminde, Türel7in yarım bıraktığı Büyükşehir Belediye Binası inşaatının olduğu gibi bırakılması CHP belediyeciliğine örnek gösterilerek eleştirilere neden olmuştu. Türel'in yarım kalmış inşaatlarında uzun süre bir ilerleme görülmezse CHP aynı eleştirilere tekrar maruz kalacak demektir. AK Partililerin bu konudaki salvo atışları da şimdiden başladı zaten.

*****

Toplu ulaşımla ilgili bir not daha düşelim: Apartman yöneticim Ahmet Bey dün sabah Perge Bulvarı'nda bekliyordu. "71 numarayı bekliyorum, bir saattir gelmedi; sordum, iki saatte bire düşürmüşler" dedi. 2 saatte bir kalkan, ne zaman kalkıp ne zaman geleceği belli olmayan bir toplu taşıma aracını sefere çıkarsanız ne olur, çıkarmasanız ne olur. Otobüsçüye de yolcuya da yazık değil mi? Bari kaldırın gitsin de belediye küfür yemekten kurtulsun.