Geçtiğimiz günlerde Ankara Anıttepe Parkı’nda toplanan yüzlerce usta öğretici, basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, halk eğitimi kurslarında uygulanan kısıtlamaların yalnızca kendilerini değil, toplumun farklı kesimlerini de olumsuz etkilediğini belirtti. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle eylemlere katılamayan meslektaşlarının desteğini yanlarında hissettiklerini ifade eden öğreticiler, mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
“100 BİN USTA EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR”
Usta öğreticiler, getirilen kısıtlamalar nedeniyle 100 bin kişinin gelir elde edemediğini belirterek, ekonomik zorlukların her geçen gün arttığını ifade etti. Halk eğitimi kurslarına yönelik kotaların, kadınların üretime katılmasını engellediğini ve otizmli çocukların sosyal hayattan kopmasına neden olduğunu aktaran öğreticiler, bu durumun zincirleme bir şekilde esnafa da zarar verdiğini belirtti. Usta öğreticiler, pandemi döneminde maske üretiminden afetlerdeki gönüllü çalışmalarına kadar pek çok alanda aktif görev aldıklarını hatırlattı. Bir öğretici, “Pandemide biz sahadaydık. Maske ürettik, depremde kefen diktik, yangınlarda ihtiyaçları karşıladık. Ancak şimdi kurslarımız kapatıldı ve gelirimiz elimizden alındı” diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.
“ÖZLÜK HAKLARIMIZI İSTİYORUZ”
Usta öğreticiler, kadrolu öğretmenlerin yaptığı işin çok daha fazlasını yaptıklarını, ancak hiçbir özlük haklarının bulunmadığını belirtti. Resmi tatillerde ve bayramlarda maaşlarının kesildiğini ifade eden öğreticiler, sendikal haklardan da mahrum olduklarını söyledi. Federasyon adına yapılan açıklamada, “Bizler ders ücreti karşılığı çalışıyoruz. Tatillerde gelirimiz kesiliyor, ancak iş yükümüz her geçen gün artıyor. Özlük haklarımızın verilmesini ve kadro talebimizin karşılanmasını istiyoruz” denildi.
“KISITLAMALAR DERHAL KALDIRILMALI”
Usta öğreticiler, halk eğitimi kurslarında uygulanan kota ve kısıtlamaların kaldırılmasını, özlük haklarının tanınmasını ve kadrolu istihdam taleplerinin yerine getirilmesini istediklerini dile getirdi. MEB’e çağrıda bulunan öğreticiler, “Sesimizi duyun, taleplerimizi karşılayın” mesajını verdi.