Antalya'da düzenlenen fuarların kurumsallık açısından en kalitelisinin YÖREKS olduğunu düşünüyorum. Başlangıçta 109 olan coğrafi işaretli ürün sayımız 453'e ulaşmış. Tescil için işlem gören 415 ürünü de kapsam içinde düşünürsek potansiyeli 3 bin civarında olan yöresel ürünlerimizin yaklaşık 3'te 1'ine tescil anlamında temas etmişiz. Borsa Başkanı Ali Çandır bunlara ek olarak fuarda 7 bölgeden 81 il, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 18 kalkınma ajansı, 150 civarında oda ve borsa ile toplam 600 civarında katılımcı firma, kurum ve kuruluşun yer alacağını belirtmiş. Fuarın kalitesi konusunda aslında bizim bir şey söylememize gerek bırakmadan, bu rakamlar söylenecekleri söylüyor.
*****
YÖREKS sayesinde kent merkezinde "Yöresel Ürünler Pazarı" vb. adlarla kurulan; açıkta ciğer kebap, köfte pişirilen, sucuk kızartılan o saçma sapan panayırlardan da kurtulmuş olduk. Bu konuda yine de temkinli konuşmak gerekir. Popülizm, yerel yöneticilerimiz için ayartıcıdır; oy kaygısıyla, hatır gönül kaygısıyla bu tür organizasyonların farklı görünümler altında peyda olmaması, yerel yöneticilerimiz tarafından bunlara izin verilmemesi için uyarıcı, takipçi olmamız gerekiyor.
*****
YÖREKS'in Antalya'ya en büyük katkısıın kurumsallaşma konusunda yarattığı bilinç olabilir. Bir konuda, bir ürünle ilgili markalaşmak istiyorsanız, bu ürünün gerçeğini, orijinalini üretip satacaksınız. Bu bilinç Antalya'nın çarşıları pazarları için de gerekli. Sadece bilinç değil, Antalya'nın çarşı pazarının bu konuda radikal bir dönüşüme de ihtiyacı var. Bayisinde 300 liraya satılan bir tekstil ürününün taklidini, şehrin göbeğindeki mağaza ya da dükkanınızda 30 liraya satıyorsanız, kent merkezine turist gelmiyor diye ağlamayacaksınız. Antalya'da 30 yıldır bu konu tartışılıyor, bir adım ileri gidilmiyorsa, bu kentin idari ve yerel yöneticileri olarak çıkıp, ben bu kenti iyi yönetiyorum, demeyeceksiniz.
*****
Pazaryerlerimizin sebze meyve dışındaki gıda ürünleri konusunda ciddi anlamda hijyen sorunları var. Peynir zeytin, kuruyemiş, çerez, bunların hepsi açıkta satılıyor. Baharatlar, açıkta satılıyor. Bilumum yiyecek, rüzgârın getirdiği tozla karışıp, vatandaşlara bu şekilde pazarlanıyor. Pazaryerlerindeki bu ilkel duruma son verilmeli. Sebze meyve dışındaki yiyeceklerin ambalajsız satılması engellenmeli.
*****
Son günlerde Bakanlığın yayınladığı hileli ürünleri konuşuyoruz. Denetimden geçip teşhir edilen işletmelerden aynı hileye her yıl başvuranların sayısı hiç de az değil. Hileli ürün satışının engellenmesi için teşhir demek ki yeterli olmuyor. O zaman bu işletmelere yaptırım uygulanması gerekiyor demektir. Kesin çözümün yine de bilinçlenmede, bu bilinç temelinde yükselen kurumsallaşmada olduğunu söylememiz gerekir. YÖREKS'i Antalya'ya kazandıran Antalya Ticaret Borsamızı markalaşma konusundaki öncü rolü için tebrik etmeli, Ali Çandır ve eski - yeni yönetimlerine teşekkür etmeliyiz.