16-22 Eylül Avrupa’da ‘Hareketlilik Haftası' olarak kutlanıyormuş ve Büyükşehir belediye personeli bu yüzden Cuma günü işe bisikletle gitmiş. ABB sosyal medyasından yapılan paylaşımda belediye önünde bisiklet süren personel görüntülenmiş. Yalandan da olsa bisiklete binilmiş, bu bile kâr...

Çok merak ediyorum Büyükşehir personeli belediyeye bisikletle gelirken hangi yolları kullandı? 100. Yıl, Kızılarık, Burhanettin Onat gibi insan yoğunluğunu en fazla olduğu bölgelerden bisikletle gelen oldu mu? Eğer olduysa bizim gibi hemen hemen her gün bisiklete binenlerin yaşadığı sorunları yerinde görmüşlerdir.

Göreve gelir gelmez, Bahçelievler, Milli Egemenlik, Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Caddesi ve Işıklar’a kadar uzanan bisiklet yolunu kapatan Muhittin Böcek değil miydi? Bir taraftan böyle bir iş yapacaksın diğer taraftan bisiklet ile Hareketlilik Haftası kutlayacaksın. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

Avrupa hakikaten hareketliliği önemsiyor, insanları motorsuz araç ya da toplu ulaşıma sevk etmek için çabalıyor. Bizde ise tam tersi! Toplumu bireysel araçlara yönlendirmekle kalmıyor, bisiklet kullananları hiçe sayan bir politika izliyoruz. Arabam olmasına rağmen sağlıklı yaşam için işe mümkün olduğunca bisikletle gidip geliyorum. İstikametim Kızılarık, Büyükşehir Belediyesi önü, Markantalya ve Güllük... Fakat yolda bisiklet sürmek ne mümkün!

Yetersiz yollar, sabırsız şoförler… Mecburen kaldırımdan gidiyorum. Orada da yayalara çarpmamak için adeta cambazlık yapıyorum.

Ayrıca size bir bilgi: Ulaşım Master Planı’na göre Antalya’nın ana arterlerinden olan 100. Yıl, Kızılarık ve Yeşilırmak caddelerine 2040 yılından önce bisiklet yolu düşünülmüyor. Bu kötü haberi bisiklet severlere vermek istemezdim ama maalesef gerçekler böyle. Yani ölümle kalım arasında pedallamaya devam!

Büyükşehir Belediyesi Avrupa’nın Hareketlilik Haftası’nı örnek almış ya, keşke Avrupa’da bisiklet kullanımı ve yerel yönetimlerin bisiklet politikalarına da bir göz atsaydı. En basitinden Avrupa’da bisiklet bizde ki gibi fakirlik göstergesi olarak değerlendirilmiyor. Ulaşımın bir parçası olarak görülüyor ve trafik kuralları ona göre hazırlanıyor.

Neyse şu Büyükşehir Belediyesi’nin Hareketlilik Haftası etkinliği ile devam edelim: Kutlama kapsamında Konyaaltı Varyant’tan Olbia Meydanı'nda kadar 250 bisikletçi sağlıklı yaşam için bisiklet sürmüş. Güzergâh konusunda şaşırdık mı, hayır. Yine turistik bir gezi yapılmış sizin anlayacağız.

Dostlar; yanlış politikalara inat bisiklet sürün… Bisiklet süren insan arabaya daha az bineceği için yakıttan tasarruf eder, arabası daha az bozulur. Bisiklete binen insan sağlıklı olacağı için daha az hasta olur, ilaç kullanmaz, vücudunu yıpratmaz. Bisiklete binen insan mutluluk hormonu salgılar, etrafına pozitif enerji yayar, somurtkan olmaz. Siz iyisi mi her şeye rağmen bisiklete binin!

******

KEPEZ'DEKİ ASLAN PARK

Bisiklet demişken Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye değinmeden geçemeyeceğim. Kepez Belediyesi tarafından Kütükçü’den Kepezaltı’na kadar uzanan bisiklet yolu yapıldı ve şu an kullanılıyor. Bu konuda Hakan başkanı ne kadar alkışlıyorsak Aslan Park konusunda da o kadar eleştiriyoruz.

Hakan Tütüncü zeki biri ama böyle bir hatayı nasıl yaptı anlamadım. 3-5 aslanı bir yere hapsedip insanları eğlendirmeye çalışmak beni çok irite etti. Dünyada hayvanat bahçeleri tartışılıyorken etçil hayvanları Afrika’dan getirip insancıllaştırmak, onları doğasından koparıp şehir hayatına monte etmek Hakan Tütüncü’ye sadece ve sadece eksi puan yazar. Yönünü Büyükşehir’e çeviren Tütüncü umarım eleştirilere kulak verir.