CHP muhalefet olmanın dışında neyi temsil etmeli?
Yapılan anket ne diyor?
CHP'de 14-28 Mayıs'tan sonra başlayan değişim tartışmaları devam ediyor. Aksoy Araştırma’nın CHP’li seçmenle yaptığı ankete katılanların yüzde 78,5'i partide değişim gerektiğini, yüzde 21,5'i gerekmediğini söyledi. Katılımcıların yüzde 53'ü Ekrem İmamoğlu'nun İBB'nin başında kalması gerektiğini belirtti.
DEĞİŞİM AMA NEYİN DEĞİŞİMİ?
Ankette “Değişim denildiğinde aklınıza ne geliyor?' şeklinde açık uçlu soru soruldu. Yüzde 27’si “Kılıçdaroğlu'nun istifası”, Yüzde 8,2’si “İmamoğlu” yanıtını verdi. Yüzde 7,6 ise “Daha genç bir genel başkan” diye yanıtladı.
CHP Genel başkanının kim olacağını belirleyecek olsaydınız görevi kime verirdiniz?” diye soruldu. Yüzde 55,3'ü İmamoğlu'na, yüzde 22,9'u Özel'e, yüzde 21,8'i Kılıçdaroğlu'na dedi.
Tercihte ilk üç neden Kılıçdaroğlu için dürüst, tecrübeli ve başarılı olması çıktı. İmamoğlu’nun genç, başarılı ve atılgan olması ilk üç tercih nedeni olurken Özel’in ise hitap yeteneği, genç ve diğerlerinden daha iyi olduğu gerekçesiyle tercih edildiği belirtildi.
“ SEÇİM KAZANAMIYOR”, “YAŞLANDI”, “YETER ARTIK”
Kılıçdaroğlu'na onay vermeyeceğini söyleyenler ilk üç neden olarak “Seçim kazanamıyor”, “Yaşlandı” ve “Yeter artık”, İmamoğlu'na onay vermeyenler ise “İBB'yi kaybetmemek lazım”, “Beğenmiyorum” ve “Sağa destek oluyor” dedi.
İMAMOĞLU'NA “İBB BAŞKANLIĞINA DEVAM ETMESİNİ SÖYLERİM”
“Kılıçdaroğlu size, ‘CHP başkanlığı görevine devam edeyim mi, yoksa bırakayım mı diye sorsa ne yanıt verirsiniz?” şeklinde soruldu. Yüzde 72,5'i “Bırakmasını söylerim”, aynı soru İmamoğlu için de sorulduğunda, yüzde 53'ü İmamoğlu'na “İBB başkanlığına devam etmesini söylerim” dedi.
CHP TABANI NE İSTİYOR
CHP tabanında seçim yenilgisiyle beraber sesler yükselmeye başladı. CHP’nin kurucu değerlere geri dönmesi ve bunun üzerine bir yapılanmaya gidilmesi talebi alevlendi… Sosyal medya paylaşımları, tabanın bu görüşte ısrarcı olduğunu gösteriyor.
Çok büyük ümitlerle girilen son seçimin yeni bir bozgunla sonuçlanması, defalarca denenip, işe yaramadığı görülmüş bir çözüm arayışı, yine gündemde. Artık CHP kendine eski değerlerini koruyarak, geliştirerek, “Özüne sadık kal ama değişime ayak uydur” politikasıyla ilerlemeli. Tabanın öze dönüş istekleriyle yüzde 25’lik sabit oy potansiyelinin üzerine çıkılmadığı kanıtlandı. Seçim kazanmak için tabanı oluşturan kemik kitlenin, dışında kalan seçmen kitlelerini de çekme gerekliliğini, son seçimde de bi kez daha gördük.
Herkesin partisi olma, helalleşme söylemleriyle sağ partilerin kararsız seçmenlerini, CHP tarafına çekmeye çalışan Kılıçdaroğlu, oy oranını yüzde 35’e çıkarabilmesine rağmen, tabanı yenilgiyi hazmedemeyip, hayal kırıklıklarını’ Parti Başkanının değişimiyle’ onaracaklarını zannetmeye başladı.
CHP NE YAPMALI?
Bu tavır belki doğruydu ama kimlerle birlikte yola çıkılmalı, kimler hedeflenmeli ve ona göre nasıl bir çalışma yapılmalıydı? Bunlar masaya yatırılmalı öncelikle… Parti içinde bölünmüşlük hissi seçmenini, umursamaz bir küskünlüğe itti.
CHP parti kimliğini yeniden inşa edip, eskiyi tamamen yıkmadan, yeniyi kurmalı. Ama nasıl?
Yarın: Partide neler değişmeli, nasıl dönüşmeli, yeni toplum ve dünya düzenine nasıl uyum sağlamalı, dışarıdan okunan gazellere kulağını kapatıp, ‘CHP’yi Bi Rahat Bırakın’ demenin yolu nasıl bulunmalı?