Dün yüzyıllık bir süreçten yıpranarak da olsa sağlam çıkabilmiş bir partinin, iç işlerinin her dakika gündem olmasının yıpratıcılığından bahsettim.
CHP kurultay sürecine girdi ve kendini yoran yıpratan meselelerini halletmek üzere yola çıktı.
BİR PARTİ İÇİN KONGRE SÜRECİ NEDİR?
Revizyon, gerekiyorsa değişim dönüşüm, hedef kitle sinin talepleri, başkan, delege seçimleri, değişim, izlediği politikanın yanlışlarını görüp düzeltme, tabanın sesini dinleme vb. Ancak CHP o kadar çok gündemde ki tabanının sesini duyamıyor, hedef kitlesi kim belirleyemiyor. Kimliğinin, başkanının tartışılması dışında CHP’nin yaptığı muhalefet güme gidiyor. Muhalefet kavramını,‘karşı olmak olarak’ tek bir boyuta indirgemek de cabası.
6LI MASAYI HATIRLAYALIM!
CHP sola yakın ana muhalefet partisi.Tabanı kimler oluşturuyor? Daha eğitim oranı yüksek, eskiden orta sınıf diye adlandırılan kesim… Toplumun bir sonraki adımını, akılcı, laik, çağdaş, Atatürkçü, bir anlamda ulusalcı olarak görmek isteyenler. Tabii son yıllarda CHP herkesin partisi olma ve helalleşme söylemleriyle tabanını farklılaştırsa da asıl kimliğiyle o tabanı elinde tutmalı bence.
İYİ Parti son 5 yılda MHP’den kopan, Bahçeli’ye karşı grup. Bahçeli karşıtlığının bir araya getirdiği, kuruluş sürecini seçimlerin sıkışıklığında sağlıklı tamamlayamamış MHP tabanlı, ‘ortanın soluna da yaklaşabilir miyiz, ama milliyetçi tabanı kaybetmeden’ diyen bir parti.
Deva ve Gelecek, AKP’nin değişiminden rahatsızlık duyanların kurdukları partiler. Meclise girebilmenin yolu arayışıyla bu altılı masa onlara iyi geldi. Kendi adlarıyla seçime girmeleri halinde, AKP ile yollarını ayırmak isteyenlerin, CHP’ye yakınlaşmak istemeyenlerin adresi olup kendi oy potansiyelleri ile büyüyebilirlerdi. Ancak biraz sabır demelilerdi.
3 Partinin koptukları partiler hala siyasi hayatlarını sürdürdüğünden, tabanları da karşı olma, parti içinde daha çok söz sahibi olabilme, kendi politikalarını uygulayabilme adına yeni bir tabandan çok, koptukları parti tabanlarından çok da ayrışamadılar. Ancak o taban belki de CHP ile aynı masaya oturdular diye tepki verdi seçimlerde.
KARŞIYIZ POLİTİKASI…
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi bir araya gelme nedeni KARŞI OLMA fikriydi. Oy potansiyellerini yükselttiler ancak kimseyi memnun edemediler.
Düşünün son 20 yılda herkes; herkese, her şeye karşıyız diye ortaya çıktığında puan topluyor.
“Tayyip karşıtlığı” diye bir söylem oluştu muhalefette. Referandumlar süreci yaşadık, önümüze iki seçenek kondu ya o ya bu, hepsi karşıtlık politikasıydı.
“Darbelere karşıyız”dan baş örtüsü karşıtlığına kadar pek çok paradigmayla uğraştık.
“One Minute” söylemi de bir karşıtlık politikası olarak, dik duruş olarak puan kazandı. Şimdi de iki kutba ayrılıp ya bu ittifaktansın ya da şu diye tarafını seç, diğerine karşı ol politikası. Duruşu kimliği belirgin olanlar zaten geniş kitlelere hitap edemiyorlar nedense?
CHP bu karşıtlığın neresinde, neye kime karşı, nasıl bir hedef kitlesi var bunları planlamalı. Ama Bi Rahat Bırakılırsa Yapacak.
Yarın: Parti içi yönelim anketi, başkanlık yarışı, tabanın istekleri…