36 yıl ‘DPT’ Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı’nda Yatırımları teşvik uzmanı olarak görev yapan Mehmet Özcan anılarını anlatırken, Tarikatların nasıl bu kadar zenginleştiğini aktarmıştı.
Özcan şunları söylemişti:
‘’36 yıl DPT ve Hazine Müsteşarlığında Yatırımları Teşvik Uzmanı olarak görev yaptım. Cemaat ve tarikatlar 1970’li yılların ortalarında şirketleşip sanayici oldular. Her devirde sağ hükümetlerin devlet desteklerinden yararlanarak devasa holdingler haline geldiler.
Türkiye’nin tek İş Adamları kuruluşu olan TÜSİAD’a üye olmayıp farklı İş Adamları Dernekleri adı altında örgütlendiler. O zamanlarda,
TUSKON isimli İş adamları kuruluşu, 55 bin iş adamı ile 140 bin şirketi temsil ediyordu.
MÜSİAD: 7 bini aşan üyesi ve 35 bin işletmesi vardı.
TÜMSİAD: Menzil grubu ağırlıklı ve Üye sayısı 15 bin,
ASKON: 3 bin üye, 15 bin şirketi vardı. Bu günkü durumlarını, güncel bilgileri bilmiyorum.
Birbiriyle dayanışma halinde olan bu şirketlerin Türkiye ekonomisi üzerindeki payını siz hesap edin.
2003 yılında AKP muhtelif cemaatlere ait işte böylesi büyük bir sanayi alt yapısı yapısından destek alıp iktidar oldu.Türkiye’nin her tarafına yayılmış her sektörle faaliyet gösteren bu devasa şirketler devlete acaba ne kadar vergi ödüyorlar? Hükümete yakın Limak, Cengiz, Kolin, Kalyon ve MNG gibi holdingler arasında hiç vergi rekortmeni çıkmış mı?
Yeminli Mali müşavir arkadaşlara sorunca bir gerçeği daha öğrendim. Onlar, TC’nin Gelir İdaresine vergi de ödemiyorlarmış meğer. Yani vergi kaçırmıyorlar, kanun önünde suçlu duruma düşmüyorlar ama, “Vergide Bağış Sistemi” adı altında vergiden muaf oluyorlarmış.’’
Geçenlerde Mehmet Özcan’ın bu anlatımlarını Twitter’da Nazım Peker’in bir yazısında rastladım.
Ben de paylaşayım istedim.
GIDA BANKACILIĞI’NI KİMLER YAPIYOR?
Vergide Bağış Sistemi’ Gazi Üniversitesi hocalarından Prof. Deniz Büyükkılınç’ın bir raporundan aktarılmış:
-AKP Hükümeti, 02.01.2004 tarihinde Vergi Usul kanununda 40/10 madde eklendi:
Bu maddeye göre Gelir ve Kurumlar vergisi mükellefleri vergilerini isterlerse devlete ödemez, bünyesinde “Gıda Bankacılığı” bulunan dernek ve vakıflara verirlermiş.
-İçişleri Bakanlığınca bünyelerinde “Gıda Bankacılığı” yapmasına müsaade edilen 22 adet Cemaat ve tarikatlarla bağlantılı dernek var.
İnternette bunların isimleri ve “Gıda Bankacılığı” yaptıklarına dair ilanları da var.
Bir kısmı şunlar:
Deniz Feneri Derneği,
Kimse Yok mu Derneği,
Dost Eli Derneği.
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,
Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
İHH İnsani Yardım Vakfı,
Hayrat İnsani Yardımlaşma Derneği
BU DA SENİN ZEKÂTIN OLACAK
Bu dernekler örneğin 100 milyar vergi borcu olan şirkete diyor ki, “Arkadaş bizim derneğe 50 milyar liralık bağış yap. Bizde sana 100 milyar liralık kömür, erzak, giyim ve temizlik malzemesi gibi fatura verelim.
Bu faturayı götür maliyeye ver. Vergi borcunu kapatmış olursun.
Yanına kalan 50 milyar senin kârın olacak.
Bizim derneğe verdiğin 50 milyar lira ile de malzeme alıp valiliğe, kaymakamlığa vereceğiz.
Onlar da ihtiyaç sahibi fakir fukaraya verecekler.
Bu da senin zekâtın olacak!..
Böylece devlete vergi vermeyeceksin!
Ama bir vergi mükellefi örneğin okul ya da hastane yaptırsa ya da Mehmetçik Vakfına, Çocuk Esirgeme Kurumuna, Kızılay’a yaptığı yardımın sadece 5 milyon lirasını vergiden düşebiliyormuş…
Daha neler var neler kim bilir, yoksa bu cemaatlerde miras kavgası bu kadar büyür mü?
Kanun Maddesini de sizinle paylaşalım;
Gıda Bankacılığı Faaliyetinde Bulunan Dernek ve Vakıflara Yapılan Gıda, Temizlik, Giyecek ve Yakacak Maddeleri Bağışı; gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin bağışının indirim hakkı sadece gelir vergisi mükellefleri için düzenlenmiştir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının 6 numaralı bendi uyarınca fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gelir vergisi mükellefleri tarafından bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı, yıllık beyanname ile bildirilen gelirden indirilir.