Antalya'da kentine sahip çıkan, yaptığı işi güzel yapan meslek odaları arasında birkaç tanesinin adı öne çıkıyor. Bunlardan ikisi Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB). İki gün önce Borsa'nın düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı - YÖREKS'le ilgili basın toplantısını izleyip, görüşlerimizi aktardık. Dün de ATSO'nun öncülük ettiği Antalya 4.0 Projesi'yle ilgili çalışma sonuçlarının yer aldığı raporun tanıtımı yapıldı. Ticaret Borsamız Türkiye'de, belki de dünyada, fuarcılık alanında bir ilki gerçekleştiriyorsa, ATSO da 4.0 projesiyle dünyada değil belki ama Türkiye'de aynı şeyi yapıyor. Bu vizyonları nedeniyle her iki kurumumuzu da tebrik etmeliyiz.
*****
ATSO Başkanı Çetin konuşmasında, Antalya 4.0 için kentin ve kentlinin de hazır olmasını hesaba alarak yola çıktıklarını not düştü ki, işin bu yanının sorunsuz olduğunu söylemek zor.
1950'li yılların ortalarında doğan biri olarak ben bilgisayar kullanmayı 45 - 50 yaşından sonra öğrendim. Benzer bir durum 60'lı yıllarda doğanlar için de geçerli. Yaşamı tarımdan sanayiye geçiş, kırdan kente göç hareketleriyle özdeşleşen 1950 - 60 - 70'li yıllar doğumluların yarıdan çoğunun sadece dijital konusunda değil, diğer alanlarda da teknoloji özürlü olduğunu söyleyebiliriz. Bu kesim için teknolojideki olağanüstü hızlı değişimin özeti aynı zamanda bir kültür şoku anlamına gelmekte. Bu şokun getirdiği devasa psikolojik, etik sorunlar da bizleri, dolayısıyla toplumu etkilemekte, sarmalamakta.
*****
Sonraki kuşaklar, bugünün gençleri ve çocukları konuşmayı öğrenmeden telefon - bilgisayar kullanmayı öğreniyor. Ama onların dijital telefonlar ve süper bilgisayarlarla büyüyor olması 4.0'lı projelerle hedeflenen huzurlu yaşamı örgütleyecekleri, sürecekleri anlamına gelmiyor. Çocuklarımız ve gençlerimiz, teknolojiyle bütünleşen yeteneklerini üretim için değil, daha çok tüketime yönelik, günübirlik iletişim için kullanmaktalar. Sanayi 4.0, 100 kişinin yapacağı işi bir tek robotun yapması, diğer bir deyişle 100 kişinin işsiz kalması, yeni iş alanlarında şansını denemesi anlamına da geliyor. Sanayi 4.0 bu yanıyla üretim çılgınlığı, dolayısıyla tüketim çılgınlığı, meta fetişizminin azgın hale gelmesi anlamı da taşıyabilir. Nitekim öyle olmakta; bu nedenle bizim yaşadığımız kültür şokunu, bugünün gençleri ve çocukları, tersinden yaşamaktalar.
*****
Antalya 4.0'ın bu boyutu da var; bu boyut Felsefe 4.0'la ilgili bir boyut. İşin bu boyutu, daha çok üretim daha çok tüketim boyutundan çok daha önemli, üzerinde çok daha fazla durulması gereken bir boyut. Bu gerçeği baştan hesaba katmazsak, adı şu yada bu, 4.0'lı projelerden beklenenin tersi sonuçlar elde edebiliriz.