Aslında halk için olması gerektiği genel kabul görür. Ancak tartışmak her zaman iyidir.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Ziraat Mühendisleri Odası’nın düzenlediği ‘Tarımsal Öğretimde 173. Yıl’ konferansına, Dekan Prof. Dr. Davut Karayel ve ZMO Başkanı Vural Şahin’in daveti üzerine icabet ettim.
Tarım Bayramı’nda düzenlenen konferans, yaklaşık 300 kişilik Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Önce konuşmacılardan kısa alıntılar yapıp, sonra eleştirimizi yapalım…
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, fakülte olarak 9 bölümde 91 öğretim üyesi ve 36 araştırma görevlisi ile 1300 lisans ve 500 de lisansüstü öğrenciye eğitim verdiklerini anlattı. Tarımsal Öğretim’in 1846 yılında İstanbul Ayamama Çiftliği’nde kurulan Ziraat Mektebi Alisi ile başladığını belirterek, bugünlere nasıl geldiğinin hikayesini anlattı.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vural Şahin, oda olarak CV havuzu oluşturduklarını ve mezun olan mühendislere iş imkanı sunmaya çalıştıklarını belirtti. Şahin, Antalya’da kamuda 500, ZMO’ya kayıtlı 3 bin 500, kayıtlı olman da 3 bin civarında ziraat mühendisinin olduğunu belirtti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Antalya tarımının fotoğrafını çekip analizini yaparken, kimyasaldan uzak üretim yapılması gerektiğini, bunun da uzman ziraat mühendisleri tarafından yapılabileceğini söyledi.
ATSO Başkanı Davut Çetin ise, tarımın ekonomik yönünü, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesini, AR-GE çalışmalarına önem verilmesini ve yeni pazarlar bulunması konusunda somut adımlar atılmasını anlattı. Bununla yetinmeyip kamu kurum ve kuruluşlarının konuya destek vermeleri gerektiğini ifade etti.
Birbirinden önemli isimler, stratejik sektör tarım hakkında hazırlık yapmışlar, dakikalarda konuştular, bilimsel verilerle örneklendirdiler. Tüm konuşmalar, tarımın ve ziraat mühendislerinin ortak menfaati üzerineydi.
Peki tüm bu konuşmalar kim için yapıldı?
Salon yaklaşık 300 kişilik ve 120 kişi var. Gelenlerin en az 20’si protokol, önemli bir kısmı Ziraat Fakültesi’nden hocalar ve görevliler.
Anlatılan veriler, bu insanlar için hazırlanmış olamaz. Bahsettiğim isimler zaten bu rakamları hazırlayan ve ortaya çıkaran kişiler. Onların bu bilgilere ihtiyacı yok.
Peki bu bilimsel veriler, bilim insanları için değilse kimin için?
Ziraat mühendisleri ve mühendis adayı öğrenciler için olmalı.
Davut Çetin, konuşmasının bir bölümünde, salonda kaç öğrenci olduğunu sordu.
Kalkan el sayısı sadece 12 idi.
12 öğrenciden 1’i de konuşmacı olarak gelmiş.
Tüm bu bilgileri sadece 11 öğrenci dinledi.
Geçmişin analizinin yapıldığı, günümüz tarımının fotoğrafının çekildiği ve gelecekle ilgili beklentilerin masaya yatırıldığı altın değerindeki bilgileri sadece 11 öğrenci dinleyip, not alabildi. Konferans, Ziraat Fakültesi’nin 300-400 metre uzağındaki salonda yapılmasına rağmen bu duyarsızlık yaşandıysa, gerisini düşünemiyorum.
Tarım gibi stratejik bir sektörün geleceğini belirleyecek Ziraat Fakültesi’nde okuyan öğrencilerin, böylesine önemli bir konferansa olan ilgisizliği gerçekten çok üzücü.
Salonda 11 öğrenci olduğunu gören Davut Çetin, konser için bekleyen Ziraat Mühendisleri Odası Korosu’nu dinlemeyi tercih etti ve konuşmasını kısa kesti.
Tarım üzerine yazan birisi olarak şahsen konferanstan çok faydalandım. Düzenleyenlere, hazırlık yapıp konuşanlara ve bilgi-birikimlerini paylaşanlara teşekkür, duyarsız öğrencilere ise teessüf ediyorum.
11 kişilik tarım ordusu!
Hasan Yavaşlar
Yorumlar
Trend Haberler

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, kenti normal doğum afişiyle donattı

Antalya’da kaldırımda başlayan kaos, yolun ortasında sürüyor

Antalya'da 320 kilometrelik sürgüne tepki yağdı! Belediye önünde çadır kuracaklar

Manavgatlı dağcı Mehmet Kocaakça, Elbruz Dağı’nda yaşamını yitirdi! 5 kişilik grup Pazar günü Rusya’ya gitmişti

Antalya'nın o caddesinde önemli çalışma: Artık U dönüşü yapılamayacak, ters şeride girilemeyecek

Corendon Airlines'tan, Antalya Havalimanı yolcularına önemli uyarı!