Antalya'da kurulan kurbanlık hayvan pazarlarından birini gezdim. Öncelikle orada burada açılan, hiç bir denetime tabi olmayan hayvan pazarlarını denetim altına aldığı; yaya ve araç trafiğini allak bullak eden ipini koparmış boğa görüntülerinden bizi kurtardığı için belediyelerimize teşekkür etmemiz gerekir. Hayvan pazarında satış yapan esnafın ağırlıklı bölümü de belediyelerin verdiği bu hizmetten müteşekkir. Müteşekkir olmayanlar, kiraladıkları yer müteşekkir olanların bulundukları yere göre elverişsiz konumda olan satıcılar. Ancak, belediyelerin işe bu ölçüde sahip çıkması, hayvan pazarlarında her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlamına gelmiyor.

BEŞ YILDIZLI OTEL DEĞİL DE...

Hayvan pazarlarında belediyelerimizden 5 yıldızlı otel konforu elbette bekleyemeyiz. Yine de buralarda iş yapan, konaklayan, buralara girip çıkan insana ve hayvana uygun az çok sağlıklı bir ortam beklemek, belediyelere haksızlık ettiğimiz anlamına gelmez. Benim gittiğim pazarda sular günün belli saatlerinde; diyelim günde üç kez, birer saatliğine akıyor. Su konusu insanların, hayvanların ve ortamın temizliği açısından en büyük sorun. Konteynerler içinde alafranga tuvaletler, banyolar yapılmış yapılmasına da bunları kullanmak cesaret ister. Çoğunluk tuvalet kullanma, tuvaleti temiz tutma nedir bilmiyor; bilenler gidip doğal alanda hacet gideriyor. Hayvanların hacet gidermesi daha da sorunlu. Yüzlerce binlerce hayvan, kendilerine ayrılan platformlarda tıkış tıkış ayakta ya da yatıyor. Hayvanlar dışkılarını, idrarlarını bulundukları yere sallayıp geçiyorlar. Ortalık kokudan geçilmiyor. Ortamın bir başka gerçeği, oğullar halinde sinek üretiyor olması. Sinekle mücadele için yapılan ilaçlama sonunda ortalığı kaplayan sinek cesetleri de yakışıksız görüntüler çıkarıyor ortaya.

KESİM YERLERİ DE ONA KEZA

Sözünü ettiğimiz hayvan pazarı, Antalya'ya geçtiğimiz yılın Kurban Bayramı öncesinde de hizmet vermiş bir yer olması itibarıyla, satış yerlerinin "modern" olanlarından. Belediyelerimizin satış yerleriyle ilgili listeye bakıyoruz; bazı örnekler şöyle: X Mahallesi N'inci sokak S Pazarı Alanı - Y Yüksekokulu Yanı; Z Mahallesi M'inci Sokak boş alan; S Mahallesi Perşembe Pazarı Alanı; Gazi Bulvarı yanı ATSO karşısı boş alan; vb., vb... "ATSO karşısındaki boş alan"a hayvan kesim yerleri arasında da rastlıyorsunuz. Kesim yerleri içinde X, Y, Z boş alanlarımız, kapalı pazar yerlerimiz yanında K öğrenci yurdu bahçemiz de bulunuyor.

BORSA'YA GÜVENİYORUZ

Antalya Ticaret Borsası ve Büyükşehir Belediyemizin birinci aşamasını tamamladığı Canlı Hayvan Borsası'nın Antalya'yı bu görüntülerden kurtaracağına; proje içinde yer alan / yer alacak tesislerin insan ve hayvan sağlığını öne alan tesisler olacağına inanıyoruz. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve yönetiminin vizyonunun buna uygun olduğunu düşündüğümüz için bu inancımızı belirtiyoruz