Antalya’da yayın yapan çok sayıda yerel gazete dün aynı haber ve benzer başlıkla çıktı. Antalya’ya gelen turist sayısında rekor kırılmıştı. Gazete manşetleri, ‘Tarihi rekor’, ‘Bir rekor daha’, ‘Antalya tarihinde rekor’ ve benzeri başlıklardan oluştu. Hemen eleştiri oklarının hedefi olduk: “Kardeşim hepiniz aynısınız…”
Evet kardeşim hepimiz aynıyız var mı itirazın? Hepimiz aynıyız çünkü hepimizin sorunları, kaygıları aynı.
Hepimizde gelecek korkusu, işsizlik korkusu var. Gazetecilerin büyük bölümü çalıştığı düşük maaşı bile yarım yamalak alıyor. Akşama kadar kent yaranına ne yapabilirim diye kafa yoran, toplantıdan toplantıya koşan gazeteciler, akşam mesai bitiminde evlerine mutsuz dönüyor.
Gün içindeki koşturmacadan unuttuğu borçları geliyor aklına akşam olunca. Yahut ödenmemiş faturasının bilgisi düşüyor akıllı telefonuna.
Mesai saatinde valiyle, belediye başkanıyla, milletvekiliyle kentin sorunlarını tartışan, fikir sunan gazeteci, akşam kendi sorunlarını sümenaltı yapıyor, görmezden geliyor, yokmuş gibi davranıyor.
Bir de işin patronaj kısmı var. Matbaası, sigortası, dükkanı, vergisi bitmek bilmeyen ödemeleri… Onların işi hiç kolay değil. Ucu ucuna gazete çıkaran medya patronlarını da anlamak gerek. Çırpınıyorlar, çıkış yolu arıyorlar ama yok, yok yok…
Ağa babalarına, holding sahiplerine uygulanan katmerli indirimler, nedense medyaya uğramıyor.
Evet hepimiz aynıyız. Hepimiz teknoloji çağında olduğumuzu, yazılı basının son demlerini yaşadığını biliyoruz. Fakat mantar gibi türeyen internet sitelerine çeki düzen verecek, bir yasanın çıkmaması elimizi kolumuzu bağlıyor. 500 liralık site sahibi de ‘haber sitesiyim’ diyor, bu işe 20 bin lira yatıran da… İşin kıstası yok, muhatabı yok. Hal böyleyken yazılı basın nasıl olacak da tamamen internet medyasına geçecek?
Evet hepimiz aynıyız, birbirimizden yok farkımız siz de öyle görüyorsunuz ve yerel gazete okumuyorsunuz. Ne de olsa sosyal medyada herkes gazeteci değil mi? Bize ne gerek var ki?
Ama başınız sıkışınca, işyerinde haksızlığa uğrayınca soluğu kapımızda alıyorsunuz. Biliyorsunuz ki gazetecinin yaptığı haber, Türkiye gündemine gelir, yetkililer size ulaşır, sorununuz çözülür…
Siz hiç, haber için görüştüğünüz bir gazetecinin, “Sosyal medyanızı kullanın, kendi sorununuzu kendiniz halledin” dediğini duydunuz mu? Duyamazsınız çünkü gazeteci, ne olursa olsun toplumun yararına çalışır. Gazeteci toplumun aynasıdır. Öyle de olması gerekir.
Hepimiz aynıyız kardeşim. Evet aynı çıkıyoruz. Peki, siz bizi eleştirmekten öteye gidip, destek vermeyi hiç denediniz mi? ‘Yahu bu yerel gazeteler ne yazıyor” diye hiç merak ettiniz mi? En basitinden günlük 5 tane yerel gazete alın. Tanesi 1 liradan 5 lira yapar. Böyle bir gider bütçenize dokunmaz.
Hepimiz aynıyız kardeşim, değişim mi istiyorsunuz; o halde karanlığa küfretmek yerine bir mum da siz yakın. Sonrasını oturup birlikte konuşalım.