CHP hafta sonunu Antalya'da gerçekleştirdiği 4 ilçe kongresiyle geçirdi. Muratpaşa'da Hasan Şahin, Kepez'de Önder Kurnaz, Konyaaltı'nda Onur Duruk, Döşemealtı'nda Reşit Doğan yeni dönemde ilçe başkanı olarak görev yapacak isimler. Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı mevcut başkanlarıyla yola devam ederken Kepez'de yönetim el değiştirdi. Servet Yıldız koltuğu Önder Kurnaz'a teslim etti.
*****
Muratpaşa ve Konyaaltı Kongreleri sakin ve barışçıl bir havada geçerken kepezde rekabet zirve yaptı; zaman zaman gerginlikler yaşandı. Eski başkan Garip Erdoğan'ın Servet Yıldız'a karşı açıkça Öner Kurnaz'ı desteklemesi Yıldız ve arkadaşlarının tepkilerine neden oldu. Eski başkanlardan Alican Deveci'nin seçimi kaybeden Servet Yıldız'ı desteklemesi, Deveci'nin Kepez'deki etkisinin eski gücünde olmadığı yorumlarını getirdi.
*****
Muratpaşa ve Konyaaltı'nda kongrelerin sakin geçmesi buralardaki rekabetin keskin olmadığı anlamına gelmez. Muratpaşa'da önceki kongrede Hasan Şahin'i ilçe, Ahmet Kumbul'u il başkanı yapan çekirdek kadro, 2000'li yılların Antalya'daki CHP siyasetinde bir tür motor işlevi gördü. Bu kadro karşısında Muratpaşa'da bir başka ekibin seçim kazanması epey zor. Bu kongrede ortaya çıkan durum da buydu. Bu kadro Şahin'in rakibi Hasan Öder'in 40 imzaya ulaşmasını önleyerek seçime sokmayacak kadar etkili oldu. Konyaaltı'nda Onur Duruk, rakibi Beyazıt Canelli'nin bazı eleştirilerine karşı, "Ben kongrede konuşurum, cevabı kongrede veririm" demişti. Kongre sonucu, Duruk'un bu ifadelerinin altının boş olmadığını gösterdi.
*****
İlçelerdeki bu rekabetin Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye Başkanları arasındaki rekabetle ilişkili olduğu da söylenebilir. Buradan yola çıkarak Muratpaşa ve Kepez'i Ümit Uysal, Konyaaltı'nı Muhittin Böcek kazandı sonucu da çıkarılabilir. Böcek'in belediye şirketlerinin yönetimine "yandaş"larını yerleştirip, kendisine muhalif gördüklerini çevresinden uzak tuttuğu algısı, bir sonraki seçimler için başkanlık belirleme sürecinde başını ağrıtabilir. Servet Yıldız'ın seçim kaybetmesinde bu algının etkisi küçümsenemez. Muratpaşa'nın sözünü ettiğimiz "motor" işlevini es geçen anlayışlar, geleceği bu tür dengeleri dikkate alma zorunluluğuna bağlı siyasetçileri zora sokabilir.
*****
CHP'de il - ilçe yönetimleri için rekabeti artıran asıl faktörün 31 Mart seçimlerindeki başarıyla ilgili olduğunun altını çizmemiz gerekir. Türkiye'nin diğer büyük illerinde olduğu gibi Antalya'da da yerel iktidar CHP odaklı Millet İttifakı'nın elinde. Bu ittifakın geleceki seçimlerdeki başarısı, 31 Mart seçimi öncesinde Aksu ve Serik gibi ilçelerde yapılan hatalar tekrarlanmazsa daha da artacak demektir. CHP açısından siyaset, Antalya'nın 19 ilçesinde daha hareketli hale geldiği, katılımın daha da arttığı bir seyir izleyecektir. CHP'nin gelecek dönemdeki başarısı parti içi dengeler kadar diğer muhalif partilerle olan ittifakını koruyup güçlendirmesine de bağlı. İYİ Parti'yle sağlanan ittifak kadar HDP'nin desteğini korumak, HDP'yle ittifakı kurumsal hale getirmek de bu noktada önemli. Bu dış dengelerin hassas bağlara dayalı olduğu, fazla zorlanırsa kopabileceği unutulursa 31 Mart'ta yakalanan başarı hayal kırıklığıyla yer değiştirir. CHP il - ilçe yönetimlerini olduğu kadar CHP'li belediye başkanlarını da önümüzdeki dönemde böyle bir sınav bekliyor.