Üniversitelerin açılmasıyla ev sahipleri elini uyuşturmaya başladı. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak ikamet ettiği Kültür Mahallesi’nde kiralar 2 bin 500 liradan başlıyor. Eğer evde 2-3 kişi kalacaksınız kelle başı fiyat isteniyor. Aynı şey Meltem, Güllük, 100. Yıl bölgeleri içinde geçerli. Kızılarık, Teomanpaşa gibi kırsal bölgeler üniversiteye uzak olduğu için kiralar nispeten düşük. Işıklar ve Lara tarafında ise artık başka bir boyuta geçiyorsunuz. Güneş ışığı görmeyen, daracık pencereleri olan ve rutubetten geçilmeyen daireler 3 bin liradan kiracı bekliyor.

Hal böyle olunca geleceğin bilim insanı, öğretmeni, fizikçisi olmak için Antalya’ya adım atan pırıl pırıl gençler ya sokakta kalıyor, ya da geçici süreliğine arkadaşlarına misafir oluyor. Durumları gerçekten vahim! Neyse ki yerel belediyeler imdada yetişti de evi olmayan öğrencilerin bir kısmı belediye yurtlarına ve misafirhanelere yerleştirildi. Bunlara ek olarak Büyükşehir Belediyesi açıkta kalan öğrencilerin bir kısmını otelde ağırlamak için çalışma yapıyor.

Hâlbuki yurt sorununa ilişkin çözüm gözümüzün önünde duruyor. Akdeniz Üniversitesi içindeki camiyi bilirsiniz. Yapılışı da açılışı da şaşalı olmuştu. Türkiye'nin en büyük kubbeli ibadethanelerinden biri olma özelliği taşıyan ve 35 dönüm alanda inşa edilen Akdeniz Üniversitesi Camisi 2 yıl önce hizmete girdi. Cami 15 bin kişi kapasiteli!

A dostlar söyler misiniz bana bu camiyi yurt haline getirip 3-5 bin öğrenciyi burada geçici süreliğine misafir etsek sevapların en büyüğünü işlemiş olmaz mıyız?

Caminin yapısı yurt olmaya gayet müsait. Birkaç dokunuşla fevkalade bir yurda dönüştürülecek bu camiye hafta içi kaç kişi ibadet için geliyor acaba?

Bakın hafta için derken Cuma günlerini saymıyorum. Çünkü Cuma günleri üniversite kadrosundan kelli felli öğretim üyelerinin, dekanların, yöneticilerin makam araçlarıyla camiye geldiği, ‘dostlar pazarda görsün’ misali namazını kılıp gittiğine dair duyumlar aldım. Herkesin inancı, ibadeti elbette kendine. Fakat görünen o ki bu koca yapı Cuma günleri dışında atıl bir şekilde duruyor.

O zaman açın abi camiyi öğrencilere… Bakın havalar sertelmeye başladı. Bir haftaya kalmaz hırkaları çekeriz. Öğrencilerin sokakta eylem yapması size ‘tatlı’ görünüyor olabilir fakat eğitim başladı! Bu çocukların sağlıklı ortamda dinlenmesi ve beslenip üniversite sıralarına oturması lazım.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Özlenen Özkan ve üniversite yönetimi, lütfen bu çağrıya kulak verin, bu çocuklar geleceğin cerrahı, öğretmeni… Belki de içinden biri ilerde sizin hayaliniz olan kafa naklini yapacak. Sağduyulu davranın ve kısa sürede bu işi çözün.

Bu çağrım Akdeniz Üniversitesi’ne yakın olan tüm camiler için aslında. Aynı mahallede birden çok cami varsa en azından birini yurt haline getirseniz, namaz kılmaktan daha çok sevap işlersiniz.

BİR DÜŞÜNÜN DERİM.