Son iki aydır Antalya’da emlak sektörü resmen yanıyor. Konyaaltı bölgesinde 3 bin – 4 bin bandında kiralanan evler bugün 10 bin -12 bin bandında veriliyor. Türk Lirası ile para kazanan birinin bu kiraları ödeyebilmesi çok zor. Zor da değil imkansız hatta. Yabancılar şu an evlere akın etmiş durumda. Rusya’dan genç oligarklar, Ukrayna’dan maddi durumu yerinde savaş mağdurları, İran’ın zenginleri, soğuk Kuzey Avrupa ülkelerinden tatil cenneti Antalya’ya yerleşmek isteyenler derken çok çeşitli bir profil var karşımızda.

Tabiki Türkiye’nin enflasyonist şartları altında ezilen Türk vatandaşları da isyanda:

- Bu fahiş fiyatlara devlet müdahale etmeli.

Bu durum ekonomik bir norm. Doğal olarakta iktisat biliminin gerçeklerin üzerinden yorumlamalıyız. Fahiş fiyat nedir, bu fiyatlar fahiş fiyat mıdır, öncelikle buna bakalım. Değerli ekonomist Mahfi Eğilmez, bireysel sitesinde Arapça kökenli fahiş kelimesinin ölçüyü aşan, aşırı, çok fazla manasına geldiğini söylüyor. Aynı şekilde, fahiş fiyat deyiminin de satışa sunulan mallar veya hizmetler için talep edilen ve ölçüyü aştığı düşünülen satın alma bedellerini tanımlamak için kullanıldığını söylüyor. Doğru bir tanımlama. Ve peşine çok güzel bir cümle eklemiş: tekelciliğe izin vermeyecek düzenlemeleri yapmış olan düzgün piyasa sistemlerinde ‘fahiş fiyat’ diye bir olgu olmaz.

Rusya-Ukrayna savaşı ile buraya gelen insan kitleleri sebebiyle kiralık evlere olan talep arttı. Bu da fiyatları yukarıya çekti. İşin barınma hakkı kısmına girmeden söylüyorum. Çünkü o başka bir yazının konusu. Ancak bu fiyatlar birileri tarafından ödenebiliyorsa, ödenebiliyordur. Çok basit bir mantık. Bu noktada geçen haftaki yazımda da dediğim gibi fiyatlar fahiş değil, ne yazık ki bizim paramızın değeri düşük. Her geçen gün de giderek düşüyor.

Peki bazı kanallarda, sosyal medya hesaplarında “fahiş fiyat isteyenlere vergi cezası kesiliyor” başlıklı haberler yayınlandı. Ne yazık ki doğru değil. Çünkü serbest piyasa ekonomilerinde devletin insanların istediklere taleplere ceza kesmeye yetkisi yoktur. Ancak geçen haftalarda da yazdığım gibi Maliye denetimlerini arttırıyor. Konyaaltı’nda bir çok bölgede kapı kapı gezerek evin ne zaman kiralandığı, yeni kiralandıysa kira kontratını, bedelini, ödenen emlak hizmet bedelini ve faturasını görmek istiyorlar.

Bu noktada bütün emlak danışmanlarına da söyleyim, yaptığınız işlemler için faturanızı kesin. Fatura kesmemeniz suçtur. Büyük cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.