Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen Cuma günü Manavgatlılara dert yandı. Daha doğrusu hükümetin Manavgat üzerindeki yanlış politikalarını anlattı. Bunun dışında bir de acı haber verdi. Ona daha sonra dönelim.

Sözen'in ana gündemi ilçeye doğalgaz getirecek firmayla yaşanan sorunlardı. Sözen, belediye meclisinde oy birliğiyle ilçeye doğalgaz yatırımı yapılmasına karar verildiğini söyledi ve ekledi, "Biz bu kararı alırken yasada 'doğalgazı getiren firma alt ve üst yapı yatırımlarını karşılar' maddesi yer alıyordu. Biz de bu maddeyi meclis kararına ekledik ve bu şekilde karar aldık. Firma ile de böyle anlaşma yaptık zaten".

Buraya kadar her şey, olması gerektiği gibi… Fakat belediye ile firma arasında atılan imzaların mürekkebi kurumamışken bakanlık yasada değişiklik yaparak, "Doğalgaz yatırımında kazı çalışmalarının maliyetini ilgili belediye karşılar" maddesini ekledi.

Yani anlayacağız bakanlık oyun başladıktan sonra kural değiştirdi.

O gün bu gündür firma ile Manavgat Belediye arasında hukuk mücadelesi sürüyor. Bu noktada Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen sonuna kadar haklı. Bunlara ek olarak mecliste alınan kararı da herkese gösterdi.

Firma 750 kilometre olan yatırımı 1.854 kilometreye çıkarmak işin maliyetini belediyeye yıkmak istiyor. İşte Sözen bunu anlattı Manavgatlılara ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda fikir istedi.

Sözen'in bir başka başlığı ise Alanya ile Manavgat arasındaki il olma yarışına yönelikti. Coğrafya, nüfus gibi demografi kriterlerine göre Alanya ile eşdeğer hatta bazı dinamiklerde Alanya'dan önde olduklarını belirten Sözen, Alanya'ya üniversite, devlet hastanesi yapılırken Manavgat'ın neden es geçildiğini sordu. Manavgat'ın sulama birliktenin niçin Alanya'ya bağlandığını da sorularına ekledi.

Gelelim acı habere...

İktidarın kendisinden olmayan belediyelerle hesaplaşmasının örneklerini çok kez yaşadık. Örneğin AKP'li Menderes Türel seçimi kaybedince Sarısu Mesire Alanı işletmesinin Büyükşehir'den alınması, aynı şekilde CHP'li Kumluca Belediyesi tarafından işletilen Toptaş Göleti'nin belediyeden alınıp sulama birliğine verilmesi... Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Aynı cezalandırma yöntemi Manavgat Belediyesi'ne de uygulanacak. Belediyenin elinde bulunan Manavgat Şelalesi'nin işletme süresi Mayıs ayında sona erecek. Bakanlık, belediyenin işletme hakkının uzatılmasına dair yazısına halen cevap vermedi. Eğer süre uzatılmazsa Mayıs ayı itibariyle şelaleyi bakanlık işletecek, belediye kendi şelalesinde işgalci olacak!

Bunun kabul edilebilir bir yanı yok, mantığı da... Sözen bu cezalandırmayı halkla paylaştı. Toplantıya katılanlar her türlü eylemde Sözen'e tam destek sözü verdi.

Doğalgaz, merkezi hükümetin yaptırımları ve Manavgat Şelalesi'nin elinden alınması Şükrü Sözen'i durduramadı. Sözen, iktidara net cevap verdi: İstediğiniz yapın, halk benimle...