Kurban Bayramları dini boyutunun yanında, Yaklaşık 1 milyon 200 bin büyükbaş ile 3 milyon 800 bin küçükbaş hayvanın yetiştirilmesi, taşınması, pazarlanması ve satışı ile kesim ve tüketimini kapsayan zamanla sınırlı çok büyük bir organizasyon olma özelliğini taşıyor. Bu yıl Türkiye genelinde 850 bin Büyükbaş 2 milyon 800 bin Küçükbaş kesilmesi öngörülmektedir. Antalya özelinde bu rakam 11 bin Büyükbaş 185 bin Küçükbaş olarak bekleniyor. Kurbanlık hayvanların satış ve kesim süreleri kısa görünmekle beraber hayvanların besiye alınması, pazara sunulması ve kesilmesi en az 6 ay gibi bir süreyi aşıyor.

ANTALYA VETERİNERLERİNDEN HASTALIK UYARISI 

Kurban Bayramı'nda insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak büyük önem taşıyor. Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, bu konuda önemli uyarılarda bulundu. Açıklamada, hastalıklı hayvanlardan bulaşıcı ve salgın hastalıkların (Bruselloz, Kist hidatide, Sistiserkoz, Sarkoplazmoz, Verem, Toksaplazmoz Şarbon ve Kırım Kongo kanamalı ateşi) yayılma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.

KURBAN SEÇİMİ ÖNEMLİ

Kurbanlık hayvanlar sadece veteriner kontrolünden geçmiş, küpeli ve pasaportlu olanlardan seçilmelidir. Hayvanların sokaklarda dolaştırılmaması, meydanlarda bekletilmemesi ve evlerde uygunsuz şekilde tutulmaması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada ayrıca kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve kesimden önce yaklaşık 12 saat boyunca yem verilmemesi (su verilebilir), etlerin kalitesini olumlu yönde etkileyen başlıca faktörler olduğu belirtildi.

KESİM YERLERİ VE ŞARTLARI 

Kurbanlık hayvanlar Tarım Bakanlığı ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya belirlenen geçici kesim yerlerinde kesilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması, kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesinin engellenmesi gerektiği kaydedildi.

ATIK YÖNETİMİ 

Açıklamada, “Kurban atıkları çöp varillerine atılmamalı, kanalizasyona dökülmemeli ve derin çukurlara gömülmelidir. Taşıma araçları, kesim aletleri ve çalışma yüzeyleri dezenfekte edilmelidir. Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve güneş görmeyen serin bir yerde hava alarak oda sıcaklığına düştüğünde buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler buzdolabında 5-6 gün, kıyma 3 gün, daha uzun süre muhafaza için dondurulmalıdır. Kurban derisi zamanında ve yeterli düzeyde tuzlanmalıdır. Kesim sonrası kulak küpeleri il ve ilçe müdürlüklerine teslim edilmelidir” denildi.

ANTALYA VETERİNER HEKİMLER ODASI GÖREV ALACAK

Antalya Veteriner Hekimler Odası, kurban satış yerlerinde görev alacak ve bu işlemlerin doğru yürütülmesini sağlayacak.

Muhabir: HANDE TURAN KUMAŞ