Antalyalı çiftçiler “bismillah” diyerek 2024-2025 sezonunun ilk hasadını gerçekleştirdi. 1 Temmuz günü dikilen salatalık fidanları ilk ürünlerini verdi. Çiftçiler 50 derecede diktikleri salatalık fidanlarını 40 derecede hasat ediyorlar. Kasalara toplanarak kağıtlara sarılıp sıcaktan korunan ürünler başta iç piyasa olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmek üzere yola çıkarıldı. Bir yanda ilk hasat sevincini yaşayan çiftçiler diğer taraftan bu yıl buruk bir hasat sezonu geçirmenin üzüntüsünü yaşıyor. Antalyalı üreticiler, yüksek maliyetler ve iş gücü eksikliği gibi ciddi sorunlarla mücadele ediyor. 

“ÇOK ZOR ŞARTLARDA BAŞLADIK”

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre sezona çok zor şartlarda başladıklarını ifade eden Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin, “1 Ağustos’ta dikim yapıldı. Şimdi hasat ediyoruz. Ürettiğimiz ürünleri tüketicilerle buluşturmaya başladık. Sıcaktan korumak için kâğıt içerisine sarıyoruz. Yüzde 100 kalıntı olmayan bir üretim yapıyoruz. Üreticilerimiz sağlıklı bir şekilde tüketebilirler. Topraklarımızın bakımı yapıldı. Düzenli olarak suyunu veriyoruz. Havaların sıcak olmasından dolayı ürünlerimizin renk tonları biraz açıktır. 2 ay hasat olacak, sonra sökeceğiz. Yerine Kasım gibi de domates dikeceğiz. Şubat gibi de domateslerimizi toplarız” dedi. 

SERADA ÇALIŞACAK İŞÇİ YOK

Sezona başlarken artan maliyetlerin altında ezilen çiftçiler, aynı zamanda çalıştıracak işçi bulmakta da büyük zorluk yaşıyor. Seraların boş kalmaması için başka şehirlerden işçi göçü başladığını belirten çiftçiler, buna rağmen işçi bulmanın her geçen gün daha da zorlaştığını ifade etti. Turan Şahin, bu yıl çiftçilerin karşılaştığı en büyük sorunların başında işçilik maliyetlerindeki artışın geldiğini söyledi. Şahin, "İşçilik maliyetlerimiz geçen yıla oranla büyük bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte birçok çiftçimiz serasında çalışacak işçi bulmakta zorlanıyor. Antalya dışından gelen işçiler durumu biraz hafifletmiş olsa da talebi karşılamıyor. Hâlâ birçok çiftçimizin serası, işçi eksikliği nedeniyle boş kalmış durumda." sözlerine yer verdi.

KAZANÇLARININ YARISINI BAŞLAMADAN HARCIYORLAR

İşçi bulma sorununun yanı sıra, üretim maliyetlerinin de yükselmesi çiftçileri ciddi şekilde zorluyor. Tarım girdilerindeki fiyat artışları, çiftçilerin üretime başlamadan önce geçen yılki kazançlarının büyük bir bölümünü harcamalarına neden oldu. Başkan Şahin, çiftçilerin bu durumdan büyük ölçüde etkilendiğini belirterek, "Bir çiftçi daha sezona başlamadan önce, geçen yıl elde ettiği gelirin yarısını maliyetlere bırakmak zorunda kalıyor. Bu durum, çiftçilerimiz için büyük bir moral kaybına yol açıyor" diye konuştu.

ANTALYA TÜRKİYE'NİN MEYVE VE SEBZE İHTİYACININ ÖNEMLİ BİR KISMINI KARŞILIYOR" 

Çiftçinin kullandığı zirai ürün fiyatlarının denetlenmesi çağrısında bulunan Şahin, “Antalya’daki tarımsal üretim, Türkiye’nin meyve ve sebze ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Bu nedenle, bölgede yaşanan bu sıkıntılar sadece yerel bir sorun değil, aynı zamanda ülke genelinde gıda tedarik zincirini de etkileyebilir. Antalyalı çiftçiler, yetkililerden acil destek bekliyor. İşçilik maliyetlerinin düşürülmesi, iş gücü açığının kapatılması ve üretim girdilerinin kontrol altına alınması gibi önlemler, üreticilerin bu zor günleri atlatabilmesi için büyük önem taşıyor. Çiftçiler, zorlu bir hasat sezonunu geride bırakmaya çalışırken, gelecekte tarımsal üretim koşullarının iyileştirilmesini umut ediyor. Bu yıl aşılı domates fide fiyatları 20 ila 30 TL arasında, düz fide fiyatları ise 10 ila 15 TL arası değişim gösteriyor” dedi. 
 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN