Antalya’da hortumun mağdur ettiği çiftçiler bu kez de sera demir ustası bulamamaktan dert yandı. Bir sonraki doğa olayına kalmadan seralarını tamir ettirmek ve üretimde aksama yaşamak istemeyen çiftçiler, kara kara düşünmeye başladı. Yükselen demir fiyatlarının ardından anahtar teslim 1 dönüm sera kurmanın maliyeti ise 600 bin TL’ye kadar çıktı.
HORTUM VE FIRTINA ÇİFTÇİYİ CAN EVİNDEN VURDU
Antalya’da hafta sonu etkili olan sağanak yağmur, fırtına ve hortum çiftçiyi adeta can evinden vurdu. Aksu, Serik ve Manavgat’ta etkili olan hortumda çiftçilerin seraları büyük zarar gördü. Demirleri ve naylonları fırlatıp atan hortum, seralardaki domates, biber ve patlıcanlara da büyük zarar verdi. Antalya’da çiftçinin seralarını yerinden sökerek büyük zarar veren hortumun üreticiye bilançosu belli oldu. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Gazipaşa ve Aksu arasında 1000 dönüm alanın zarar görmüş olabileceğini ifade ederek, tahmini zararın 700 milyon TL olduğunu duyurdu.
600 BİN TL’YE USTA YOK
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre hortum mağduru çiftçiler bu kez de demir ustası bulamamaktan dert yandı. Güneşli günleri fırsat bilip bir an önce serasını tamir ettirerek, üretimde aksama yaşamak istemeyen onlarca çiftçi kara kara düşünmeye başladı. Çiftçiler bir yandan demir ustası ararken bir yandan da hortumun demir yığınına çevirdiği seralarını temizleme derdine düştü. Çiftçileri bekleyen en önemli zorluk ise içerisindeki ürünlere zarar vermeden bu süreci atlatmak. Yükselen demir fiyatlarının ardından anahtar teslim 1 dönüm sera kurmanın maliyeti 600 bin TL’ye kadar çıktı.
ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
Aksu Üretici Birliği Başkanı Turna Şahin, “Her sektörde yaşanan kalifiye eleman sorunu sera demir ustalarında da var. Hortumların ardından durmadan telefonlarım çalıyor, usta yok. Çiftçi zor durumda. Artık çiftçilerimiz kendisi kaynak ve tamir yapıyor. Her demir ustası da sera yapımından anlamıyor. Bu iş bir ekip işi. Ekip kurmak gerekir.” dedi. Aksu Üretici Birliği ve Aksu Kent Konseyi Başkanı Turna Şahin, sorunun çözümü noktasında kalifiye eleman yetiştirilmesi ve bu alandaki iş gücünün artırılması için acilen adımlar atılması çağrısında bulundu.
TELEFONLARIM DURMADAN ÇALIYOR
Şahin, “Aksi halde tarım sektöründe daha büyük sorunlar yaşanabilir. Bu gelişmeler, Antalya'daki seracılık sektörünü derinden etkiliyor. Tarımda yaşanan bu kriz, sadece çiftçileri değil, aynı zamanda tüketicileri de olumsuz etkileyebilir. Hortumun vurduğu seraların bir an önce yapılamaması, en ufak yağmurda ürünleri çöpe gönderecek. Bu nedenle, sorunun çözümü için acil adımlar atılması büyük önem taşıyor. Sabahtan akşama kadar telefonlarım sera demir ustası arayan çiftçiler tarafından aranıyor. Maalesef ciddi bir eksiklik var. Çiftçimiz kara kara düşünüyor. Eleman yetişmiyor. Mevcut ustalarımız da başka işlere yöneliyor. Artık çiftçilerimiz kendisi kaynak ve tamir yapıyor.” sözlerine yer verdi.
USTA BULUNAMIYOR
Yazın turizmi ile ülke ekonomisine ciddi anlamda döviz kazandıran Antalya kışın da binlerce dönüm örtü altı üretim sahasıyla tarımda önemli bir lokomotif üstleniyor. Antalya’da üretilen sebze ve meyveler iç piyasa tüketimin önemli bir bölümünü karşılarken diğer taraftan da 46 ülkeye ihracat yapılarak sofraları süslüyor. Son yıllarda, artan maliyetler ve işgücü sorunları, tarım sektöründe önemli bir gerilemeye sebep oldu. Demir fiyatlarındaki yükseliş, sera kurulum maliyetlerini ciddi şekilde artırdı. Bir dönüm sera kurmanın maliyetinin 600 bin TL’ye kadar çıkması, küçük ölçekli çiftçiler için büyük bir yük haline geldi.