Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Yurdakul ve İkinci Başkan Ziya Kurt, Jandarma Genel Komutanlığı’nda şehit personelin kardeşlerine tanınan tayin haklarının Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli için geçerli olmadığını ifade ederek bu ayrımcılığa tepki gösterdi. Başta bakanlıklar olmak üzere birçok yere dilekçe ile başvuru yaptıklarını ve şuana kadar yıllar geçmesine rağmen bir çözüm üretilmediğini ifade eden Yurdakul, “Bu ayrımcılık ne zaman bitecek? Sayfalar dolusu dilekçe hazırladık. Konuyu her gittiğimiz yerde ifade ettik. Onlarca aile bu evinde bu müjdeli haberi bekliyor” dedi.
AYRIMCILIK BİTSİN
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Yurdakul, “Hali hazırda uygulamada Jandarma Genel Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın atama yönetmeliğinde bir ayrıcalık var. Jandarma Genel Komutanlığı’nda görev yapan şehit ailelerimiz ve gazilerimiz istediği süre boyunca 2 defaya mahsus istediği ili seçerek istediği kadar görev yapıyor. Antalya’ya geldi 10 yıl kaldı tekrar tayin isteyerek başka şehirde de görev alabiliyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise aynı haklar yok. Kara Kuvvetleri'nde gazimiz kendisi istediği yeri seçerek süresiz görev alabiliyor. Şehit eşi de aynı şekilde haklara sahip. Bizim talebimiz Jandarma'da olduğu gibi Kara Kuvvetleri'nde de şehit, eş ve anne baba ve kardeşlerinin de aynı haktan faydalanmasıdır” sözlerine yer yerdi.
ACILAR TEKRAR MI EDECEK?
Birçok yere sayfalar dolusu dilekçe verdiklerini ifade eden Yurdakul, “Milli Savunma, Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığına, cumhurbaşkanlığına resmi yazı gönderdik. Milletvekillerimiz ile paylaştık. En son CHP Milletvekili Aykut Kaya konuyu gündeme getirdi. Şehit ve gaziler arasında ayrım olmaz. Hepsi bu ülkenin şehididir. Bu iki kurum da devletimizin kurumudur. Haklar eşit olsun. Başka bir talebimiz yok bizim. Bir şehidimizin bir kardeşi Kara Kuvvetleri'nde görevli. Yarın sınır ötesine görevlendirilmesinin önünde bir engel yok. Bu acıyı aynı aile bir daha mı yaşayacak. Bunun tedbirini almamız gerekir. Kimse evladının tırnağına taş değmesini istemez. Aileler aynı korkuyu ikinci evladı için de yaşamasın. Bu çok zor bir bir şey değil. İki ay önce bakanımız ile konuyu görüştük, düzeltileceğini ifade etti. Bir aileye ikinci acıyı yaşatmayalım.” ifadelerini kullandı.
EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Anayasanın 10’uncu maddesinde eşitlik ilkesinin düzenlendiğini ifade eden Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Antalya Şube İkinci Başkan Ziya Kurt ise, “Hiçbir kurumun eşitlik ilkesine aykırı davranamayacağı yazıyor. 61’inci maddesinde gazi ve şehitlere kendilerine yaraşır bir hayat sağlanacağı ifade ediliyor. Evet maddi önemli ama manevi boyutu da çok önemlidir. Evladını kaybeden bir anne ve babaya dünyayı verseniz faydası yok. Bu yönetmelik eşitlik ilkesine aykırıdır. Anayasaya uygun yeniden düzenlenmesi gerekir. Her iki kurumda da haklar aynı olsun." dedi.
YILLADIR ÇÖZÜLMEDİ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun 41. Yıldönümünde vekillere konuyu arz ettiğini ifade eden Kurt, “Şehitler ve şehit aileleri arasında ayrımcılığa sebep olan "MSB Subay Astsubay Atama Yönetmeliği ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Subay Astsubay Atama Yönergesinin; Jandarma Genel Komutanlığı Subay Astsubay ve Uzman Jandarma Atama Yönetmeliğinin şehit yakını veya vazife malulü personel için uygulanacak esasları düzenleyen 51. maddesi gibi düzenlenmesi ile ilgili dernek olarak Cumhurbaşkanlığına, Milli Savunma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ile TBMM dilekçe Komisyonuna dilekçe verdik. Şuana kadar bir adım atılmadı” dedi.