Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nin 60'ıncısı iptal edilmişti. Festivalin iptaline giden süreç, festival yönetiminin 22 Eylül 2023'te, Ulusal Belgesel Yarışması seçkisinde bulunan Kanun Hükmü adlı filmin karakterlerinden biri olan Engin Karataş'ın yargı sürecinde olduğunu belirtilerek bu filmi "yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek" gerekçesiyle seçkiden çıkardığını açıklaması ile başladı.  Bu karardan sonra bir grup yönetmen ve yapımcı bir bildiri yayınlayarak festival yönetiminin kararını "sanat özgürlüğüne açık bir tehdit" olarak nitelendirerek Kanun Hükmü belgeselinin seçkiye alınıncaya kadar filmlerini festivalden çektiklerini açıkladı.

TARİHTE 3 KEZ İPTAL EDİLDİ

Festival Seçici Kurulunda görevli jüri üyeleri de ancak Kanun Hükmü filminin belgesel yarışma seçkisine geri alınmasıyla festivaldeki görevlerini yerine getirebileceklerini belirtti. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre, bu gelişmelerden sonra festival yönetimi, yargılama sürecinin devam etmediğinin belgelendiği gerekçesiyle filmi tekrar seçkiye dahil etti. Filmin seçkiye alınması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, "festivalin FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olduğu" iddiasıyla festivalden çekildiğini açıkladı. Festivalin yapılacağı 10 bin kişilik kapalı spor salonun tahsisinden de vazgeçildi. Bu gelişmeler üzerine Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi Başkanı oyuncu Demet Akbağ festivaldeki görevinden ayrıldığını duyurdu. Yaşanan bu süreç nedeniyle festivalin iptal edildiği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından 29 Eylül 2023'te kamuoyuna duyuruldu. Altın Portakal Film Festivali, bu kararla, 1979 ve 1980 yıllarından sonra 3. kez iptal edilmiş oldu.

Altın Portakal 22-1

FESTİVAL SAYIŞTAY RAPORUNDA

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edilme sürecine ilişkin gelişmeler bulgular kısmında yer aldı. Rapora göre, festivalin iptaline neden olan süreçte yüklenici firmanın teknik şartnamede yer alan sorumluluklarını tam olarak yerine getirmediği belirtilirken, bu durumun belediyeye mali yük oluşturduğu kaydedildi.

Altın Portakal Heykelciği

4 MİLYON 750 BİN TL ÖDEME

Sayıştay raporunda, teknik şartnameye göre festivalde yer alacak filmlerin seçimi, jüri üyelerinin belirlenmesi ve organizasyon hizmetlerinin yüklenici firmanın sorumluluğunda olduğu vurgulandı. Ancak festivalin iptal edilmesine yol açan gelişmeler nedeniyle yükleniciye herhangi bir ihtarda bulunulmadığı ve doğrudan iptal kararı alındığı tespit edildi. İptalin ardından, yüklenicinin gerçekleştirdiği iş kalemleri için 4 milyon 750 bin TL (KDV hariç) ödeme yapıldığı belirtildi.

Altın Portakal Jüri Ve Basın Açıklaması

BÜYÜKŞEHİR KENDİNİ SAVUNDU

Belediye ise savunmasında, yaşanan süreçte yüklenicinin kusurunun bulunmadığını ifade ederek, iptalin tamamen toplumsal ve siyasi gelişmelerden kaynaklandığını belirtti. Buna rağmen, raporda yüklenicinin sorumluluğunda olan işlerin gerektiği gibi yerine getirilmediği ve bu durumun belediyeye ek maliyet yarattığı ifade edildi. Sayıştay denetçileri ise rapor özetinde belediye tarafından yüklenicinin sorumluluğunda bulunan işler nedeniyle ortaya çıkan olumsuz durumlardan dolayı herhangi bir ihtarda bulunulmadan, 30.09.2023 tarihinde 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edildiği yükleniciye bildirildiğini ve gerçekleştirilemeyen bir festival için ödeme yapılarak ek bir maliyete katlanıldığı ifade etti. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN