Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü, Konyaaltı ilçesinde 1965 yılında yaşanan heyelan nedeniyle afet bölgesi ilan edilen mahallelerde Konyaaltı Belediyesi’ne zemin etüt çalışmaları yapılması çağrısında bulundu. Belediyenin yeterli personel ile ekipman eksikliğine işaret etmesi, tartışmaları beraberinde getirdi.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞTİ
1965 yılındaki heyelan, bu üç mahallede geniş çaplı bir yıkıma neden olmuş ve bölgede afet bölgesi ilan edilmesine yol açmıştı. 1959 tarihli Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 2. Maddesi hükmü gereği 22 Ocak 1965 tarih ve 6/4239 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Konyaaltı ilçesi Hisarçandır, Üçoluk ve Gökdere mahallelerinin bulunduğu geniş bir bölge "Afete Maruz Bölge" olarak ilan edildi. Bölgede yer alan 150 konutun heyelan kaynaklı afete maruz alanda kaldığı ve bu yapıların tahliye edilerek güvenli bölgelere taşınması gerektiği tespit edildi.
TARTIŞMALI CEVAP
AFAD İl Müdürlüğü, bölgedeki can güvenliği risklerini azaltmak ve risk taşımayan alanlarda yapılaşmaya olanak sağlamak amacıyla, 18 Mart 2024 tarihinde Konyaaltı Belediyesi’ne zemin etüt çalışmaları yapılması çağrısında bulundu. Belediyenin bu talebe 8 ay sonra yanıt vermesi ve açıklamalarında yeterli personel ile ekipman eksikliğine işaret etmesi, tartışmaları beraberinde getirdi.
AFAD VE BELEDİYE KARŞI KARŞIYA
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre Konyaaltı Belediyesi, AFAD’ın talebine verdiği yanıtta, söz konusu mahallelerde hiçbir şekilde plan, ruhsat ya da inşaat faaliyetlerine izin verilmediğini belirtti. Ayrıca, ilgililere bu konuda yazılı ve sözlü bilgilendirmelerin yapıldığı ifade edildi. Belediye, teknik donanım ve personel eksikliği nedeniyle AFAD’ın istediği zemin etüt çalışmalarını gerçekleştiremeyeceğini açıkladı. Belediyenin bu yaklaşımı, özellikle afet riski altındaki bölgelerde alınması gereken önlemler konusunda ihmalkârlık eleştirilerine neden oldu.
GÜNAL’DAN TEPKİ
AK Parti Konyaaltı İlçe Başkanı Yunus Günal, belediyenin gecikmiş cevabını sert bir dille eleştirdi. Günal, “Konyaaltı Belediyesi, tam 8 ay sonra cevap vererek, yasayla kendilerine verilen görevi yerine getiremeyeceklerini bildirmiştir. Bu tutum, vatandaşların güvenliğini hiçe sayan bir ciddiyetsizliktir. Vatandaşlarımızı mağdur eden bu sorumsuzluğu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz ve konunun yakın takipçisi olacağız,” dedi.
UZMANLAR FARKLI GÖRÜŞTE
Diğer taraftan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı kısa bir süre önce açıklama yaparak, bölgedeki yapılaşmaya tepki göstermişti. Karancı, “Mevzuata uygun çalışmalar AFAD başkanlığı, valilik ve ilgili belediyeler tarafından bir an önce başlatılmalıdır. 60 yıl öncesinde ve o dönemin mevcut imkanları ile yapılan çalışmalara dayanan Bakanlar Kurulu Kararının geçerliliğinin günümüzde de halen devam ettiğini biliyoruz. 7269 sayılı kanun gereği bu bölgenin imara ve yapılaşmaya açılamayacağı nettir. Günümüze kadar bu iş ve işlemlerin nasıl yapıldığını anlamakta zorlanıyorum. Yerel idarelerin ilgili bakanlar kurulu kararını uygulamaması, yok sayması, ihmalleri ya da yeterli özeni göstermemesinin bir sonucu olsa gerektir ki bölgede hızlı bir yapılaşma olmuş. Çok sayıda konut yapılmış yerleşim yerleri genişlemiştir. Bir nevi bakanlar kurulunun afete maruz alanı kararı da unutulmuş gibi görünüyor” sözlerine yer vermişti.