Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel iklim krizinin Akdeniz ekosistemine olan etkilerine dikkat çekerken, Kızıldeniz’den Akdeniz’e doğru gerçekleşen istilacı tür göçünün giderek daha ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi.  Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre Gökoğlu, Antalya kıyılarında, son yıllarda yerli deniz canlılarının yerini istilacı türlerin aldığını ve bu durumun ekosistem üzerinde geri dönülemez değişikliklere yol açtığını belirtti. Gökoğlu, 1976 yılında Antalya falezlerinde yoğun şekilde görülen yerli denizkestanelerinin zamanla ortadan kaybolduğuna dikkat çekti. 

“YERLİ DENİZKESTANELERİNDEN AYAĞIMIZI BASAMIYORDUK”

Gökoğlu, “Antalya’da 1976 yılında falezlerde ayağımıza kara diken dediğimiz yerli denizkestanelerinden ayağımızı basamıyorduk. Şimdi bir tane yok. Yerine gelen Kızıldeniz göçmeni zehirli denizkestanesinde artış var. Geçen yıl bir hastalık yaşamışlardı, yeniden çoğalmaya başladı. Şuana kadar Akdeniz’de 72 farklı yabancı tür tespit edildi. Bunun daha da artmasından korkuluyor” dedi. Yerli türlerin yok olmasının ardından bölgeye Kızıldeniz’den gelen istilacı ve zehirli bir denizkestanesi türünün hızla yayıldığını söyleyen Gökoğlu, bu türlerin ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerinin büyük olduğunu ifade etti.  Prof. Dr. Gökoğlu, istilacı türlerin sadece Akdeniz değil, Karadeniz kıyılarında da büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. 

Deniz Kestanesi-1

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Gökoğlu, “Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle su sıcaklıklarının artması, Akdeniz’de yaşayan bazı yerli türlerin popülasyonlarını olumsuz etkilerken, Kızıldeniz kökenli türler sıcak sulara daha kolay adapte oluyor. Bu yıl özellikle denizlerimizde su sıcaklıkları 32 derecelerde seyretti. Bu durum normal değil.” dedi.  Gökoğlu, istilacı türlerin kontrol altına alınması ve yerel deniz yaşamının korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Sorunun küresel bir tehdit haline geldiğini ifade eden Gökoğlu, “İklim değişikliğinin hızlanmasıyla, denizlerdeki istilacı tür hareketleri daha da artacak ve Akdeniz ekosistemindeki değişimler kaçınılmaz olacak” sözlerine yer verdi. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN