Ege Denizi’nde 28 Ocak 2025 tarihinde başlayan deprem fırtınası devam ediyor. Bölgede en şiddetli deprem 5,2 büyüklüğünde ölçülürken yaşanan gelişimlerin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Santorini Adası Sismik Aktivite ve Olası Risk Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda daha önce 2011-2012 yıllarında da bölgede benzer bir sismik aktivite olduğu ve depremlerin 14 ay boyunca devam etmesine rağmen herhangi bir volkanik aktiviteye ya da tsunami yaşanmadığına değinilirken gene de olası bir tsunami ve volkan patlaması ihtimaline karşı çeşitli önlemler alındığı açıklandı. 

EGE DENİZİ’NDE DEPREM FIRTINASI 

Ege Denizi’nde 28 Ocak 2025 tarihinde saat 09.00 sıralarında başlayan ve halen devam eden deprem fırtınası tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Komşu Yunanistan yaşanan depremlerin ardından Santorini Adası’nı tahliye ederken bölgede ise OHAL (olağanüstü hal) ilan etti. Yaşanan bu gelişimlerin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Santorini Adası Sismik Aktivite ve Olası Risk Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi. 

Ege Deprem Fırtınası (4)

TÜRKİYE’DE TEHDİT ALTINDA 

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığındaki değerlendirme toplantısında; Ege Denizi Santorini Adası ve civarında 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren görülen sismik aktivite sonucu meydana gelebilecek muhtemel daha büyük bir deprem, tsunami veya bir volkanik patlamanın, Türkiye kıyıları için oluşturabileceği tehlikeler, alınan önlem ve hazırlıklar konuşuldu. 

Ege Deprem

TÜRKİYE’YE EN YAKIN DEPREM 140 KİLOMETRE UZAKTA 

Toplantıda şu ana kadar depremle alakalı bilinen bilgiler paylaşıldı. Edinilen bilgilere göre; 7 Şubat 2025 tarihi itibarıyla 3’ten büyük deprem sayısı 761’e ulaştı. Kaydedilen en büyük deprem ise 5,2 olarak tespit edildi. Depremlerin Santorini Adası’nın yaklaşık 25 km kuzeydoğusunda artış göstermekte ve derinlikleri 5 km ile 25 kilometre arasında değiştiği tespit edilirken, Türkiye’ye en yakın deprem ise 140 kilometre mesafede olduğu belirlendi.  

Ege Deprem Fırtınası (1)

BÖLGE TEHDİT ALTINDA 

AFAD, ayrıca toplantıda volkanik patlamalar yaşanabileceğini ve 6.5 ya da daha yüksek şiddete meydana gelecek bir depremin ardından tsunami felaketinin yaşanabileceğine dikkat çekti.  Bununla beraber 2011-2012 yıllarında da benzer bir sismik aktivite yoğunluğu aynı bölgede 14 ay boyunca yaşanmış, ancak herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmadığına da değinildi. Toplantı paylaşılan detayda, “Olası bir patlama sonucu tarihsel kayıtlarda olduğu gibi volkandan çıkan ince taneli volkanik kül malzemesinin havadan rüzgar ile taşınması ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir” denildi. 

Zlanda Yanardağ Patlaması

HANGİ ÖNLEMLER ALINDI? 

AFAD yaşanabilecek volkan ve tsunami felaketlere karşı alınana önlemleri şöyle sırladı:

  • Sismik aktivitenin yoğunlaşmaya başladığı andan itibaren AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile ülkemiz bilim insanlarından oluşan ve olayı farklı açıdan sürekli takip eden bir kurul oluşturulmuştur.

  • İzmir, Aydın ve Muğla illerine olası tsunami ve acil durumlarda bölge halkına uyarılarda bulunmak amacıyla mobil siren sistemi sevk edilmiştir.

  • Haber alma ve yayma sistemi üzerinden olası acil durumlarda vatandaşlarımıza SMS mesajları iletebilecek mevcut sistemimiz hazır bulunmaktadır.

  • İzmir, Aydın ve Muğla Valilikleri emrine; Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun İl AFAD Müdürlüklerinden takviye personel ve ekipman görevlendirmesi yapılmıştır.

  • Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegrasyonu yapılmış ve bu sayede gelecek tsunami uyarısı doğrudan tüm AYDES kullanıcılarına ve bölgedeki vatandaşlarımıza ulaştırılabilecektir.

  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından olası bir volkanik hareketlilik durumunda çıkabilecek volkanik gaz ve külün atmosferdeki dağılımını ve hareket yönünü analiz etmek için günlük rapor hazırlanmaktadır.

  • Aynı zamanda bölgedeki AFAD İl ve Birlik Müdürlükleri teyakkuza geçirilerek hazırlıklar yapılmış olup bölgedeki destek iller hazır halde bekletilmektedir.

  • 10 Şubat’dan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ile Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanlarından oluşan bir heyet, AFAD koordinasyonunda bölgede bulunan illerde (Muğla, Aydın ve İzmir) bilgilendirme toplantıları gerçekleştirecektir.

  • Yunanistan’daki üniversiteler ve araştırma kurumları ile bilimsel anlamda bilgi alışverişi yapılmaktadır.

KANDİLİ RASATHANESİ DE UYARDI 

AFAD’dan önce Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi bölgede yaşanabilecek olası volkanik patlamalar ve tsunami tehlikesine dikkat çekmişti. Özellikle Kandili Rasathanesi yayınladığı raporda Kaş yarımadası ile Antalya Körfezi’nin tsunami tehlikesi altında olduğuna değindi. 

Deprem Sinyal
 

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP