Antalya’nın en eski koruma altındaki Balbey Mahallesi’nde Kavaklı Mescidi yakınındaki bir yatırın isminin uzun yıllar geçmesine rağmen bilinememesi, vatandaşları merak içinde bıraktı. Mahallede yaşayan Mehmet Güçlü, zamanla kişilerin tahrip etmeye çalıştığı yatırı demir içerisine alarak yeşile boyadı. İçerisinde bir kişinin olup olmadığı net olarak bilinmeyen yatır için çeşitli rivayetler gündeme geldi. Mahallede yaşayanlar arasında yatırda bulunan kişinin “Demirci Hasan” olabileceği yıldan yıla dillerde destan oldu. “Demirci Hasan”ın kim olduğuna yönelik ise kimse bir şey bilmiyor. Mahallede yaşayanlar özellikle cuma ve bayram günlerinde yatırın başına gelerek dua ettikleri öğrenildi. Mahalleli hem yatırın isminin belirlenmesi hem de çevre düzenlemesi için yetkililerden destek istedi.
BİR SONUCA ULAŞAMADIK
Balbey Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, mezar hakkında birkaç rivayet olduğunu belirterek, "Burada çok eski bir konak sahibi ve Antalya’nın ilk sivil tarihçisi Hüseyin Çimrin ile görüşmeler yaptım. Ama bir sonuca ulaşamadım. Ama bizim bildiğimiz kadarıyla burası halk arasında dede diye tabir edilen bir yatır. Cuma akşamları mum yakılan, dilek tutulan manevi bir yer. Birkaç kez yatırın sahibinin kim olduğuna yönelik girişimlerimiz oldu. Bugüne kadar bir sonuca ulaşamadık. Bunun gibi birkaç tane daha yatır var. Bizim mahallemiz Antalya’nın ilk yerleşik mahallesidir. Bu tür şahsiyetlerin kim ya da kimlerin olduğunun bir araştırılması gerekir. Bu yatırların içerisinde birisi var mı yok mu onu da bilmiyoruz. Sürekli yangınlarla gündeme gelen bir mahalleyiz, ama şu tarihi değerleri araştırsak daha farklı gündeme geleceğiz” dedi.
İÇERİSİNDE KİM VAR BİLEN YOK
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; mahallede yaşayan Mehmet Güçlü ise, 22 yıl yatırın hemen yanı başında bulunan tarihi konakta yaşadığını belirtti. Yatıra uzun süre kendisinin sahip çıktığını ifade eden Güçlü, “Bir gün pencere kenarında oturuyordum tanımadığım bir genç gelerek yatırın üzerine çıkıp sigara içmeye başladı. O an bir anda karar aldım ve yatırın üzerini demirle çevirdim. Sonra da yeşil renge boyadım. “Demirci Hasan” olabileceği yıldan yıla konuşulur. İçerisinde kim olduğunu gerçekte bilen bir kişi bile yok. Yıllardır dua ederiz belki de içerisinde kimse yok. Araştırılsa ne güzel olur, hem mahalle kazanır hem de bir tarihi değere sahip çıkmış oluruz” dedi.