Ege Denizi’nde yaşanan deprem fırtınası Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri. Vatandaşlar 6 Şubat depremlerinde yaşanan acılardan ötürü Ege’de yaşanan deprem fırtınaları nedeniyle tedirgin. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Ege'deki deprem fırtınasına ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Rasathane yaptığı açıklamada son bir haftada bölgede 1513’e yakın deprem yaşandığını belirtilirken Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde ise tsunami tehlikesi beklendiğini açıkladı. 

EGE’DE DEPREM FIRTINASI 

Ege Denizi'nin güneyinde yer alan Hellenik Yayı, Afrika plakasının Avrasya plakasının altına dalması nedeniyle oluşan aktif bir dalma-batma zonudur. Santorini Adası’nın kuzey doğusunda; yaklaşık 2bin 5000 kilometre karelik alanın içerisinde 31 Ocak 2025 (saat 09.00) tarihinde başlayan deprem fırtınası halen devam etmekte. 31 Ocak tarihinden bu yana bölgede tam 1513 deprem meydana geldi. Yaşana depremlerin en büyüğü 5.3 olarak ölçülürken, 108 adet depremin ise şiddeti 4.0 üzerinde kayıtlara geçti. Gerçekleşen bu depremlerin büyük bir çoğunluğu ise yerin 10 kilometre altında oldu.

Ege Deprem Fırtınası (4)

VOLKAN PATLAMA RİSKİ VAR 

Kandili Rasathanesi yayınladığı raporda bölgede yaşanan depremler nedeniyle volkanların tetiklenebileceğine dikkat çekti. Santorini'deki yanardağ en son 1950 yılında patladı. Bu patlama küçük çaplıydı ve büyük bir yıkıma yol açmadı. Fakat gene de Yunanistan yaşanabilecek felaketleri daha önce deneyimlediği için Santorini Adası’nda OHAL (Olağanüstü Hal) ilan edildi ve ada boşaltıldı. Raporda ayrıca yapılan araştırmalar sonucu, Ege ve Doğu Akdeniz’de 6.5 veya daha meydana gelen depremlerin kıyılarda 0.5m dalga yüksekliğinde tsunamilere neden olabileceği açıklandı. 1956 yılında bölgede meydana gelen 7.7 şiddetindeki Amorgos Depremi şu ana kadar Ege Denizi’nde meydana gelmiş en büyük deprem olarak kaydedildi. 

İtalya Yanardağ

ANTALYA TSUNAMİ RİSKİ ALTINDA 

Raporda ayrıca, Türkiye'de yer alan Kaş yarımadası ve Antalya Körfezinde 1 ila 3 metre arasında tsunami tehlikesinin mümkün olduğuna dikkat çekildi. Raporda yapılan açıklamada, “"Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı, çevresi ve ona dik olan Güney Akdeniz ve Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesinin yüksek (Hw > 3 m) olduğu, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya körfezi ile Mısır arasındaki bölgede dikkate değer (1m < Hw < 3 m) seviyede tsunami tehlikesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır” denildi. 

Tsunami

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP