En düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

ESNAFI ÜZEN KARARLAR

  • Vergi düzenlemesini içeren kanun teklifi yasallaşırken esnafı üzen kararlar şöyle sıralandı:

  • Mükellefler katında yapılacak kontroller sonucunda tespit edilen günlük kazanç tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık kazanç tutarları tespit edilecek. Bu şekilde tespit edilen kazanç tutarları ile mükelleflerin faaliyette bulundukları döneme ilişkin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılacak ve karşılaştırma sonucu bulunan farkın yüzde 20'den fazla olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan "izaha davet müessesi" kapsamında izaha çağrılacak. Bu hüküm, kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.

  • Mal ve hizmet alanlarına ilişkin gerçek kişilere yapılan ödemeler üzerinden Cumhurbaşkanınca belirlenen sektör ve faaliyet hususları dikkate alınarak vergi maddi kesinti yapılacak. Böylece vergi güvenliği sağlanacak ve kayıt dışılık azalacak. 

  • Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar hariç olmak üzere kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılmak biçimiyle gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı yapan mükelleflere ve kendi adına kayıtlı olan bu sistemleri veya cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için bu hükme göre belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak. Bu kapsamda bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı aşamayacak.

YAŞLILIK VE ÖLÜM AYLIĞI ALANLAR SEVİNDİ

Yeni vergi düzenlemesiyle yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanlarıysa mutlu etti. Yeni düzenlemeyle birlikte yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında 10 bin lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya yükselecek. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa yaşlılık veya emekli maaşı bağlananların, aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama sonlanacak.

DİĞER KARARLAR

  • Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gerekçeleri dikkate alınarak teklifle, Vergi Usul Kanunu'nda değişikliğe gidildi. Buna göre, teminat tatbiki kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı, 10 milyon liradan fazla olmamak üzere, düzenlenmiş sahte belgelerde yer alan toplam tutarın yüzde 10'u tutarında olarak belirlendi. İstenen teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı.

  • İstenen teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı. Yükümlülüklerini önceden kararlaştırılan şekilde yerine getiren mükelleflere teminatın iade edilmesi ve belirlenen kişilerin teminat isteme tarihi itibarıyla gerçekleşmiş tüm vergi borçlarından sorumlu olmamaları sağlanacak.

  • Düzenlemeyle birlikte yurt dışına çıkış harcının kanunda yer alan tutarı 10 kat artırılarak 50 liradan 500 liraya çıkarılacak. 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeyle birlikte Cumhurbaşkanına bu tutarı 3 kat arttırma yetkisi verilecek. Böylelikle yurt dışına çıkış harcı 1500 TL’ye kadar yükselebilecek.

  • Yeni düzenleme ile yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirildi. Kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan aşağı olmayacak. 

  • Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun'a göre gerçekleştirilen projeler ile Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde yürütülen projelerde faaliyette bulunan kurumların kazançları üzerinden yüzde 30 oranında kurumlar vergisi hesaplanacak.

Kaynak: İHA