Antalya'nın Kemer ilçesi Değirmendere Mahallesi'nde Kemer- Antalya kara yolu kenarındaki ormanda 4 gün önce başlayan ve söndürülme mücadelesi devam eden yangın, yetkilileri ve bölge halkını endişelendiriyor. Emekli öğretim üyesi, yangın ekolojisi uzmanı ve çevre bilimci Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, yangınla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

TAHLİYE İÇİN GÖZLER ANTALYA-KEMER YOLUNDA

Prof. Dr. Neyişçi, yangının daha da büyümesi halinde bölgeden tahliye işlemlerinin yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle rüzgar yönünün değişmesi durumunda yolun her iki tarafını kaplayan ormanların yanması nedeniyle kara yolu ulaşımının kesilebileceğini belirtti.

"Eğer rüzgar yön değiştirir poyraz eserse, yangının ilerlemesi durumunda Antalya ile ulaşım kesilebilir. Bu nedenle o bölgede tahliye konusu önemli."

Prof. Dr. Neyişçi, otellerin uzun süre duman altında kalması durumunda da oraların tahliye edilmesi gerektiğini, yol kapanması durumunda denizden tahliyenin yapılması için gerekli hazırlıkların tamamlanması gerektiğini ifade etti.

YANGINLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Prof. Dr. Neyişçi, yangınla mücadelede kullanılan "karşı ateş" tekniği üzerinde durdu ve bu yöntemin ne olduğunu detaylı olarak açıkladı.

"Karşı ateş, emniyet şeridi alarak güvenlik altında yangının ulaşmasının zaman alabileceği bir noktadan başlayarak yanabilecek yanıcıları kontrol altında yakarak yangının oraya ulaştığında yanacak bir şey kalmadığında yangının sönmesi demek. Bu son derece ucuz, son derecede başarılı bir uygulamadır."

Her geçen 5 saat ya da yanan 400 hektar orman için 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasına eş değer enerji açığa çıktığını belirten Prof. Dr. Neyişçi, büyük enerji açığa çıkaran yangınların helikopterlerle ve uçaklarla su atarak söndürülmesinin çok zor olduğunu ifade etti.

ŞANSLI BİR DURUM: RÜZGAR YÖNÜ

Prof. Dr. Neyişçi, Kemer'deki yangında şanslı bir durumun rüzgar yönü olduğunu belirtti. Bölgedeki rüzgarın genellikle kuzeye ya da batıya doğru ilerlediğini, eğer kuzeye doğru esen rüzgarın (poyraz) söz konusu olmuş olsaydı, bu durumun büyük bir faciaya yol açabileceğini aktardı.

"Çünkü duman ateşin kendisinden çok daha önce orada insanları rahatsız eder, hatta hayatlarını alır. Yangın her şey bittikten sonra gelir, son darbeyi vurur. O nedenle şanslıyız, kuzey rüzgarı çıkmadı. Yoksa çok büyük bir facia yaşanabilirdi."

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER GÜNDEMDE

Ormana yakın alanda yapılan otellerin ya da tatil köylerinin orman yangınlarına karşı yeteri kadar tedbir almadığını belirten Prof. Dr. Neyişçi, özellikle orman içi ve bitişiğindeki alanlarda tahliye planlarının yapılması ve her sene tatbikatların yapılması gerektiğini vurguladı. Turistik tesislerde kullanılan yanıcı malzemeler, binanın yangın pompaları olup olmaması, park yerlerinin yerleşimi ve pencerelerin konumu gibi detayların yangına göre planlanması gerektiğini ekledi.

Özellikle otelden çıkacak bir yangının ormana sıçraması ya da ormandan gelecek bir yangının otelleri anında yakabileceğini belirten Prof. Dr. Neyişçi, "İşte bütün bunların hepsi yangına göre planlanmalı ve kullanılacak malzeme yangın standartlarına dayanıklı malzemeler olmalıdır." dedi.

Antalya, Kemer, Orman Yangını, Yangın Ekolojisi, Tahliye, Yangınla Mücadele, Karşı Ateş Tekniği

Kaynak: DHA