Türk Dermatoloji Derneği'nce Antalya'da bir otelde gerçekleştirilen 32. Ulusal Dermatoloji Kongresi kapsamında, dernek yönetim kurulu üyeleri basın toplantısı düzenledi. Buradaki konuşmasında 20 Kasım'da başlayan ve yarın sona erecek kongreye Türkiye'nin dört bir yanından uzmanların katıldığını belirten Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, kongrede dermatoloji alanında güncel gelişmelerin, sık görülen hastalıkların ve tedavi yöntemlerinin ayrıntılı olarak ele alındığını anlattı.
GÜNEŞ KORUYUCU ÜRÜN KULLANIN
Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi, Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Başak Yalçın da deri kanserinin en büyük tetikleyicilerinden birinin güneş ışınları olduğunu aktardı. Yalçın, güneş koruyucu ürünler, giysiler, şapkalar ve güneş gözlüğü kullanımının önemine vurgu yaparak, "Bunun yanında ultraviyole indeksini takip etmemiz çok önemli. İnternette, üniversitelerin sayfalarında bu indeks mevcut, kişiler bulunduğu yer ve saate göre indekse rahatlıkla ulaşabiliyor. Ultraviyole indeksinin 7 ve üzerinde olduğu durumlarda dışarı mümkün olduğunca çıkmamalıyız." uyarısında bulundu.
DERİ KANSERİNE DAVETİYE ÇIKARMAYIN
Solaryumun zararlarına ilişkin soru üzerine de Yalçın, bunun deri kanseri açısından ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti. "Solaryumdaki ultraviyole ışınlarından D vitamini alırsınız" şeklinde reklamların yapılmasına ilişkin Yalçın, solaryumlarda UVA kullanıldığını ama D vitamini sentezinin UVB ışınlarından gerçekleştiğini söyledi. Yalçın, "Solaryum, Avrupa'nın birçok ülkesinde 16 yaşından önce yasak. D vitamini alımına ilişkin bir fayda sağlaması da mümkün değil. Solaryum hem deri kanseri riskini ciddi oranda artırıyor hem de deri yaşlanmasını dramatik olarak hızlandırıyor. Mümkünse yasaklanması gereken bir şey." ifadelerini kullandı.