Gazetemizin 8 Eylül tarihli sayısında ‘SGK’dan Yersiz İhtar’ başlığı ile çıkan haberde Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürlüğü'nün Ayşen Okay isimli vatandaşın hayattayken aldığı bayram ikramiyesinin öldükten sonra varislerinden geri istendiğini kamuoyuyla paylaşmıştık. Ayşen Okay’ın varisi Mustafa Okay, tebligatın hatalı olduğunu ve varislerin böyle bir borcu olmadığını vurgulayan bir dilekçe ile itiraz edince SGK, Kurban Bayramı ikramiyesi tutarı olan 825 liralık borcu sildi.

BORÇ SİSTEMDEN SİLİNDİ

Dul aylığı alan 85 yaşındaki Ayşen Okay, 2022 yılının Temmuz ayında 825 lira Kurban Bayramı ikramiyesi hesabına yatması ve harcamadan 4 ay sonra Kasım 2022’de öldüğü halde, Sosyal Güvenlik Kurumu Ayşen Okay’ın ölümünden 9 ay sonra varislerine ‘fazla ve yersiz Bayram İkramiyesi Ödeme Borcu’ sebebiyle borç ihtarnamesi gönderdi. 0715000089 dosya numarası ile 1 ay içinde geri ödemeli borç ihtarnamesinde borcun geri ödenmemesi halinde icra işlemlerinin başlatılacağı bildirildi. Bunun üzerine varislerden Mustafa Okay, SGK’ya dilekçe ile itirazda bulundu. İtirazın ardından yapılan incelemenin sonucunda borç sistemden silindi.

SGK HATA YOK DEMİŞTİ

Sosyal Güvenlik Kurumu söz konusu borca ilişkin yaptığı yazılı açıklamada alacakta herhangi bir hata olmadığını savunmuş şu ifadelere yer vermişti:

Kurumumuzda aktif sigortalı iken vefat eden Şehmüs OKAY’ın hak sahibi eşi Ayşen OKAY’ın vefatından iki gün sonra 8 Kasım 2022 tarihinde, hak sahiplerinden biri tarafından babasının aylığından faydalanmak üzere aylık talebinde bulunduğu tespit edilmiştir.Annenin ölümünden sonra, babasının aylığından pay almak isteyen hak sahibi kızın talebi gereği 2018/38 sayılı genelgenin 5.10. maddesi “Hak sahiplerinin ilk defa gelir/aylık talebinde bulundukları tarihten önce gelir/aylıklarının kesilmesini gerektiren durumların (işe giriş-işten çıkış, evlenme/boşanma ve öğrenim vb.) mevcut olması halinde; gelir/aylık bağlanmasına ilişkin talepleri, aynı zamanda ölüm gelir/aylığının yeniden bağlanmasına yönelik talep gibi değerlendirilecek ve zamanaşımı hükümleri de dikkate alınarak, gelir/aylığa hak kazandıkları tarih ile müracaat tarihleri arasında hak sahibi niteliğini kaybettikleri dönemlere ilişkin gelir/aylıklar ödenmeyecek diğer süreler için ödeme yapılacaktır” gereği geriye dönük 5 yıllık sürede hak sahipliğinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Bu nedenle, hak sahibi kızın aylığa hak kazandığı dönemlere ilişkin, müteveffa hak sahibi eş Ayşen OKAY’ın aylık oranı yüzde 75’ten, yüzde 50’ye düşürülerek güncellenmiştir. Aynı zamanda müteveffa eşe hak sahipliği oranında, 7 Mayıs 2021 tarihinde 825 TL, 16 Temmuz 2021 tarihinde de 825 TL, 26 Nisan 2022 tarihinde 825 TL olarak bayram ikramiyesi ödemesinde bulunulmuştur.

İKRAMİYE EKSİLTİLMEYE GİDİLDİ

Hak sahibi kızın geriye dönük aylığa hak kazanması nedeni ile müteveffa eşe ödenen bayram ikramiye tutarında da yüzde 25 oranında eksiltmeye gidilerek (825*%25=275 TL) bayram ikramiyesinde güncellemede bulunulmuş olup geride kalan hak sahibine toplam 825 TL (275*3 bayram ikramiyesi) hak ediş oluşturulmuştur.
Bu nedenle, 06.01.2023 tarihinde 825 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahibine ödenirken, müteveffa eş Ayşen OKAY’a da borç tahakkuk edilmiş ve oluşan borç, 6183 sayılı kanunun Borçlunun Ölümü başlıklı 7. Maddesinde 'Borçlunun ölümü halinde, mirası reddetmemiş mirasçılar hakkında da bu kanun hükümleri tatbik edilir' dendiğinden tüm varislerine yersiz ödeme olarak takibe alınmıştır. Müdürlüğümüzce yürütülen işlemlerin yasalara mevzuata uygun olduğu kamuoyuna duyurulur"

Kaynak: HABER MERKEZİ