Anadolu geleneği olarak sanılan ancak Yunan mitolojisinde de yer alan nar kırma ritüeli 21 Aralık tarihinde yapılıyor. Antik Yunan'dan Anadolu'ya, Mısır'dan dünyanın farklı coğrafyalarına kadar bereketi temsi eden nar, çeşitli ritüellere de konu olmuş bir meyve... En bilinen ritüel kapı eşiğinde nar kırma! Peki nar kırma ritüeli neden yapılır, ne anlama gelir?

BOLLUK VE BEREKETİN SİMGESİ 

Yapılan araştırmalara göre Yunan mitolojisinde nar, yüzyıllardır hem şifa olarak kullanılır hem de bolluk, bereket ve doğurganlığı temsil eder. Ayrıca eski Mısır'ın mimarisinde de nar motiflerine rastlanılır. Hatta Mısırlılar, narın tanelerini yaşamın sembolü olarak görülür.

ANTİK YUNAN'DAN GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞAN RİTÜEL 

Antik Yunan'da nar, şifa ve bereket sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Nar kırma ritüeli de bolluk ve bereket dileği olarak Yunan mitolojisinde yer alır. Bir Anadolu geleneği sanılan nar kırma, aslında Yunan mitolojisinde yer alır. Nar ritüeli hem Anadolu’da hem de dünyada pek çok bölgede yayılarak günümüze kadar ulaşmıştır.  

SİDE’NİN İSMİ NARDAN GELİYOR

Anadolu'da özellikle nar, bereket tanrıçası figürleriyle birlikte yer alıyor. Hatta Antalya'nın Side ilçesinin adı, eski zamanlarda nar anlamına geldiği öğrenildi. Nar Anadolu toprakları için çok eski ve derin anlamlar taşımaya devam ediyor.

Side Antik Kent'i Anıtsal Çeşme (2)

YEDİ KOCALI HÜRMÜZ'ÜN ŞARKISINDA YER ALIR

Yedi Kocalı Hürmüz'ün meşhur şarkısında da yer alan nar, Osmanlı döneminde erkeklerin sevdikleri kızları evlenme teklifi etmek için nar verdiğini işaret ediyor. Şarkının sözleri ise şöyle:

"Şu gelen yar olaydı,

Elinde nar olaydı,

İkimiz bir gömlekte,

Yakası dar olaydı"

Kısacası her kültürde nar, bir bereket ve bolluk sembolü olarak biliniyor.

NAR RİTÜELİ NASIL YAPILIR?

Nar kırma ritüeli 21 Aralık'ta bir tane nar alınır ve evin önünde hızla yere atılarak parçalanır. Bereket kapıdan girsin diye nar kapının önünde kırılır. Nar taneleri ne kadar geniş ve uzak alana yayılırsa, bereket ve bolluğun evde o kadar çok bulunacağına inanılır.

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN