Antalya’da 2017 yılından bu yana gündeme gelen ve yöre halkı ile uzmanlar tarafından tepkiyle karşılanan “Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu” projesinin ÇED başvurusu sonuçlandı. Projeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘olumlu’ yanıtı verildi.

BAKANLIKTAN ÇED OLUMLU RAPORU VERİLDİ 

2017 yılından bu yana gündeme gelen Finike - Demre - Kaş -Kalkan Bölünmüş Yol Projesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ÇED Olumlu kararı verildi. Mevcut yolların iyileştirilmesi mümkünken proje ile Likya Kültürel Mirasına ait bir çok arkeolojik alan, Özel Çevre Koruma Bölgesi, Doğal Sit Alanları, tarım arazileri, su kaynakları, endemik türler tahribata neden olacak. 

Kaş Demre Karayolu Projesi (1)-1

GERİ DÖNÜLEMEZ BİR TAHRİBATA SEBEP OLACAK

ÇED raporu başvurusunun ardından Bakanlığa yazı yazan Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, “Geri dönülmez tahribata sebep olan bu projenin ÇED toplantısında halkın ‘istemiyoruz’ demesine rağmen bakanlık tarafından ÇED olumlu karar vermiştir. Kaş, Demre, Finike halkı bir bütün olarak bu projenin karşısında olacaktır” dedi. 

Ahmet Murat Aksoy Kaş Çevre

EN DEĞERLİ DOĞAL VE KÜLTÜREL DEĞERLER TEHLİKEDE

Büyük bölümü üç şeritli olan mevcut yolun genişletilerek iyileştirilmesini talep eden Kaş Çevre ve Kültür Derneği yazısında, “Genişliği en az 60 metreye yayılan duble yolun etki alanında ve yakın çevresinde yer alan doğal ve kültürel varlıklarımız sayısı bu projenin iptal edilmesi için tek başına yeterlidir. Duble yol; 11 arkeolojik sit ve 9 koruma alanına doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verecektir. Yol, Beymelek Lagünü ve Kaputaş 1. Derece Doğal Sit Alanlarının, Kaş - Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesinin, Istlada/Hoyran antik kentinin içinden geçerek, dünya çapında tanınan Myra antik kenti ve Sura, Kyaneai antik kentlerinin sınırlarından ise teğet geçerek bölgedeki en değerli doğal ve kültür varlıklarımıza zarar verecektir” açıklamasında bulundu. 

ENDEMİK TÜRLERE ZARAR VERECEK 

Finike, Demre, Kaş, Akdeniz bölgesinde korunagelmiş son coğrafyalardan biri olduğunu dikkat çeken dernek yazısında, “Bölge, tüm doğal çevre dokusuyla bugüne kadar korunagelmiş son yerlerden biridir. Duble yolun geçeceği bölge 22’si endemik olmak üzere 454 bitki cinsine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada sadece bu bölgede yetişen Likya Orkidesi, Kaputaş Andızotu, Sürmeli Çiğdemi yayılım alanları üzerinden geçerek bu endemik türlerin popülasyonuna zarar verecektir. Yol güzergahında 118 hektar tarım alanı (yaklaşık 210 futbol sahası), 57 hektar toplam orman alanı (çalı, geniş yapraklı ve iğne yapraklı), 44 hektar zeytinlik alan ve 95 hektar makilik vejetasyon alanı olmak üzere toplam 321 hektar alan tahrip olacak, sadece 26,75 hektar orman alanında 66.073 adet ağacın kesilecektir” ifadelerini kullandı. 

17 KÖY ZARAR GÖRECEK 

Projeyle birlikte köylerin sosyal ve ekonomik yapısı bozulacağını dikkat çeken dernek yazısında, “Demre’de örtüaltı tarım ve Finike’de coğrafi işaretli Finike portakalı üretiminin yapıldığı kıymetli tarım topraklarından geçerek bölgedeki çiftçimizi ekonomik kayba uğratacaktır.  Duble yol çoğu yerde bir bariyer gibi iki katlı bina yüksekliğine ulaşan dolgu üzerine oturarak, hayvancılık ve çiftçilikle geçinen 17 köyde, halkın ata toprakları ve evlerinin üzerinden geçerek doğal ve sosyal hayatı bir bıçak gibi ikiye bölecek, burada yaşayan köylülerimizin ekonomik olarak zarar görmesine sebep olacaktır. Flora üzerine getirdiği yıkımın yanında fauna yani yaban hayatı da (hem yol yapımı sırasında gerçekleşecek patlatmalarla hem de sonrasında doğal yaşamı ikiye bölerek) geri dönülmez şekilde olumsuz etkileyecektir” denildi. 

MEVCUT YOLLAR İYİLEŞTİRİLMELİ!

Bölgenin tüm tarihi, kültürel, doğal alanları üzerinde geri dönüşü olmayacak tahribata sebep olacak duble yol projesinin iptalini isteyen derneğin bakanlığa yazdığı yazıda şöyle denildi: “Kaş’ı transit geçen, ilçe merkezi ile bağlantısı olmayan duble yol için bilirkişi raporunda, mevcut Kaş-Kalkan yolunun 28 dakikada geçildiğini, yeni yolun girişinin ise merkeze 12km olan Ağullu Mahallesinden olacağı için 31 dakika süreceğini ve yerel halkın yüzde 73’ünün bu şartlarda mevcut yolu kullanmaya devam edeceği raporlara geçti ancak Rapora göre yerel halkın dörtte üçünün mevcut yolları kullanmaya devam edeceği ortadayken, duble yol güzergahının mevcut yolların üzerinden ya da mevcut yollara teğet geçtiği görülürken, Demre – Kaş arasında üç şeritli bir yol zaten mevcutken, sadece belli noktaların fiziki ve geometrik standartlarının iyileştirilmesi yeterliyken, yeniden dört şeritli yolun yapılması ekonomik sıkıntılar içinde yaşayan Türk halkına artı vergi yüküdür, israftır.”


 

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN