Karayolları Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan “Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu” projesinde sona yaklaşıldı. Mevcut yolda sürücülerin karşılaştığı düşük standartlar, dar yollar ve yoğun trafik, projenin hayata geçirilmesini zorunlu hale getirdi. Yıllardır sürücülerin özlemle beklediği projede ilk kazma önümüzdeki günlerde vurulacak. Proje, 15+000 ile 88+900 kilometreleri arasını kapsıyor ve üç ayrı bölümde gerçekleştirilecek. Projelendirilen güzergah Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onayladı. Finike-Demre arası 23 kilometre, Demre-Kaş arası 12 kilometre ve Kaş-Kalkan arası 28 kilometre olarak planlandı. Yeni yol ile mevcut 2x1 şeritli karayolu, 2x2 şeritli bölünmüş yol olarak inşa edilecek.
TOPLAMDA 64 KİLOMETRE
Proje güzergâhında 6 tünel, 1 aç-kapa tünel, 11 köprü/viyadük, 4 altgeçit ve 1 üstgeçit yapılacak. Ayrıca 8 tarımsal amaçlı altgeçit ile 21 menfez inşa edilerek, çevredeki tarım faaliyetlerine destek verilecek. En dikkat çekici kısmı ise Finike-Demre arasındaki toplam 9 kilometre uzunluğundaki tüneller. Bu tüneller, trafiği kesintisiz ve güvenli bir şekilde akıtarak sürücülere yüksek konfor sunacak. Hayata geçirilecek yeni yol projesiyle hem mesafe kısalacak hem de sürücülerin karşılaştığı zorluklar ortadan kaldırılacak. Proje ile Antalya’nın önemli turistik ilçeleri arasında konforlu ve güvenli bir ulaşım sağlanmasını hedeflendiği ifade edildi. Toplamda 64 kilometre uzunluğunda olacak yol, Akdeniz Sahil Yolu’nun bir parçası olarak turizme ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak.
OCAK AÇILMAYACAK
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; proje kapsamında herhangi bir malzeme ocağı açılmayacak. Maden Kanunu kapsamında kamu yatırımları bakımından satın alma ve/veya malzeme temini konusundaki yasal sorumluluklar içinde malzeme temin edilecek. Proje kapsamında kullanılacak olan dolgu malzemesi, kırma-taş ve gerekli malzemeler Çevre Mevzuatı kapsamında gerekli izinleri alınmış̧ ocaklarından karşılanacak. Yarma ve tünel kazılarından çıkarılacak uygun malzemede dolguda kullanılacak. Karayolu hattı inşaatında kullanılacak olan malzemelerin özellikleri; Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Karayolu Teknik Şartnamesi’nde yer alan özelliklere uygun olacak.
4 YILDA TAMAMLANACAK
Akdeniz Sahil Yolu’nun bir parçası olan bu proje, Antalya, Muğla ve Mersin illerinin turizm bağlantısını güçlendirecek. Yeni güzergâh, bölge halkı ve turistler için hem zaman tasarrufu hem de sürüş kolaylığı sağlayacak. Finike ve Demre ilçelerinde çevre yolu olarak hizmet edecek olan proje, şehir içi trafiği rahatlatacak ve ekonomik faaliyetleri artıracak. Karayolları Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan yolun ÇED başvurusu sonuçlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “olumlu” yanıtı verildi. ÇED süreci tamamlandıktan sonra inşaat çalışmalarına başlanacak olan yolun yaklaşık 4 yılda tamamlanması öngörülüyor. İnşaat sürecinde üç ayrı şantiye kurulacak ve yaklaşık 225 kişi çalışacak. Gerekli dolgu malzemeleri, çevre mevzuatına uygun olarak temin edilecek. Yolun 50 yıllık bir kullanım ömrü olması hedeflenirken, düzenli bakım ve onarım çalışmaları ile bu süre uzatılabilecek.