İkinci el araçlarda sigorta zorunluluğu getiren düzenlemeye itiraz eden Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Bu durum 200 bin ile 1 milyon TL arasında ek bir finansman yükü oluşturarak işletmelerimizi zor durumda kalacak. Sadece yaklaşık 40 adet sigorta şirketini memnun etmek uğruna 85 bin esnafın emeği ve geleceği riske atılacak” dedi.
İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIMLARINDA SİGORTA ŞARTI
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracın zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek. Tescil edilmiş bir aracın satış veya devir işlemleri, zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılamayacak. Aracı devralan kişinin sigorta yaptırmadığı tespit edilirse noterler işlemi gerçekleştiremeyecek. Noterler dışında gerçekleştirilen her türlü satış ve devir işlemi geçersiz sayılacak. Ancak trafikten çekilmiş veya çekilecek araçlar, bu uygulamanın kapsamı dışında bırakıldı.
MAĞDURİYET YARATTI
Düzenlemeye itiraz ettiklerini ifade eden Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Yeni yönetmelikle, araç devir işlemleri öncesinde alıcının trafik sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Trafikte sigortasız araçların dolaşımını engellemeyi amaçlayan bu düzenlemenin, haklı bir niyet taşıdığına inanıyoruz. Ancak bu uygulama, biz esnaflar için büyük bir mali yük ve ciddi bir mağduriyet yaratmıştır. Bizler, ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan, alın teriyle ayakta kalmaya çalışan insanlarız. Ancak bu yeni düzenleme ile kullanmadığımız, araç parklarımızda yalnızca satış için beklettiğimiz araçlar için sigorta yaptırmak zorunda bırakılıyoruz” dedi.
DÜZENLEME YIKICI OLDU
Düzenlemenin esnafı zor durumda bırakacağını belirten Çağlar, “Bu durum zaten finansman sıkıntısı çeken esnaflar için karşılanamaz maliyetler doğurmaktadır. 200 bin ile 1 milyon TL arasında ek bir finansman yükü oluşturarak işletmelerimizi zor durumda bırakmaktadır. Sadece yaklaşık 40 adet sigorta şirketini memnun etmek uğruna 85 bin esnafın emeğini ve geleceğini riske atmaktadır. Yetki belgesi almış ve Türkiye’de toplam sayıları 85 bin adedi bulan esnafları gözetmeden alınan bu karar bizim için hem ekonomik hem de psikolojik anlamda yıkıcı olmuştur. Bu noktada, adil ve uygulanabilir bir çözüm için çağrıda bulunuyoruz” sözlerine yer verdi.
HAYALLER ZARAR GÖRECEK
Satış amacıyla bekleyen araçlar için noter işlemlerinde sigorta sorgulaması yapılmaması, yalnızca aracı satın alan bireysel kullanıcıların sigorta yaptırma zorunluluğu getirilmesi, esnafı büyük bir mali yükten kurtaracağını belirten Çağlar, “Bugün bizlerin yaşadığı bu sorun yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda mesleğimizi sürdürülebilir bir şekilde yapma umudumuzu da tehdit etmektedir. Devletimizin, adaletli ve esnafa destek olan bir anlayışla hareket ederek, mağduriyetimizi giderecek çözümler üreteceğine inanıyoruz. Bu konuda ivedilikle bir adım atılmasını talep ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, esnaf bu ülkenin bel kemiğidir. Bizler ayakta kalamazsak, yalnızca bir meslek dalı değil, binlerce ailenin emeği ve hayalleri de zarar görecektir” açıklamasında bulundu.