Konyaaltı ilçesinde 12 Nisan’da meydana gelen teleferik kazasında Memiş Enes Gümüş’ün hayatını kaybetmiş, aynı kabinde bulunan aralarında eşi Kezban, çocukları Lütfullah ve Fatih Gümüş'ün de bulunduğu 7 kişi yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı. Kazanın ardından yürütülen soruşturma kapsamında ANET’in önceki Yönetim Kurulu Başkanı, mevcut Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün de aralarında olduğu beş kişi tutuklanmıştı. Devam eden süreçte Kocagöz’ün tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi. Kocagöz’ün avukatları, tutukluluğa tekrar itiraz için bilirkişi raporunu bekledi. Bilirkişi raporunun dosyaya eklenmesinin ardından savcılık tarafından hazırlanan iddianame, Antalya 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

36 SAYFALIK İDDİANAME

Antalya Körfez Gazetesi'nden Ertuğrul Gün'ün haberine göre, 36 sayfalık iddianamede, kazada hayatını kaybeden Memiş Gümüş dâhil olmak üzere, 150 kişi müşteki sıfatıyla yer aldı. Aynı iddianamede aralarında Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz, ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, Okan Erol ve Serkan Yellice’nin de olduğu 12 kişi de şüpheli olarak yer aldı. Savcılık, 12 şüphelinin, “Trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma” ve “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Teleferik Kazası (2)

DAVA ARKADAŞLARI YALNIZ BIRAKMADI

Antalyalıların 4 aydır merakla beklediği dava bugün sabah saat 09.00’da Antalya 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde başladım. Mahkemede 5’i tutuklu 12 sanık hazır bulundu. Sanık ve müşteki avukatlarının da katılımı ile davaya yaklaşık 30 avukat katıldı. Davada Başkan Kocagöz’ü CHP’li dava arkadaşları yalnız bırakmadı. Duruşmaya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek başta olmak üzere CHP İl Başkanı Nail Kamacı, CHP’li ilçe belediye başkanları da katıldı. Tutuklu yakınlarını görmek isteyenler ise adliye koridorunda yoğunluk oluşturdu. Diğer taraftan mahkemede sürpriz bir gelişe yaşanarak kazada hayatını kaybeden Memiş Gümüş’ün ailesi ve avukatları yer almadı. Ailenin kısa bir süre öne şikâyetini geri çektiği ifade edilmişti.

Teleferik Kazası

“GEÇMİŞE YÖNELİK SUÇLAMALAR HATADIR”

Mahkemede salonunda savunma yapan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: “Öncelikle vefat eden vatandaşımıza Allahtan rahmet diliyorum. 28 Kasım 2023 tarihinde ANET A.Ş genel müdürlüğü görevinden kepez belediye başkanlığı için istifa ettim. Yönetim kurulu istifamın kabulüne karar verdi. Yeni yönetim kurulu başkan ataması yapıldı. Yetki devrini benim yapmışım gibi gösterilmesi hatalıdır. Sosyal güvenlik kurulundan çıkışımın ardından bir ücret almadım. Ticaret gazetesine geç başvurulmasında bir tasarrufum yoktur. Şirkete yaptırılan bakımlarda eksiklik olduğu iddiası için ise 28 Kasım 2023 tarihinden sonra görevde olmadığımdan bu iddiayı kabul etmiyorum. Kaza tarihine kadar 4 ay 17 gün geçmiş. Bu süre zarfında 137 gün günlük, 18 haftalık 4 ay aylık bakım ve aylık ağır bakılar yapıldı. Bu durumda geçmişe yönelik şahsımın suçlanması hatadır. Önceki yıllarda bakım listesi karşılanmıştır” dedi.

Antalya Teleferik Kazasına Ait Yeni Kurtarma Görüntüleri Ortaya Çıktı 2

“2017’DEN BERİ AYNI FİRMA TELEFERİĞİN BAKIMINI YAPMIŞTIR”

Kocagöz, “Ben mühendis değil bir yöneticiyim. Türkiye’de bu işi en iyi yapan 2017’den beri aynı firma teleferiğin bakımını yapmıştır. Siyaset değişmesine rağmen bu firma değişmedi. Biz şirketin ne kadar tecrübeli olduğuna bakarız. Bu şirket birçok teleferik tesisine bakım yapıyor, benim zamanımda bir kişinin dahi burnu kanamadı. Eksik ve yetkisiz çalışan personel ile alakalı olarak istifa tarihine kadar bizde hiçbir personel yetkisiz ve eğitimsiz çalışmamıştır. 5 nolu direkte eksik ve bakım yapıldığı iddiası bilirkişi raporunda çürütülmektedir. Benim istifamdan kazanın yaşandığı güne kadar 18 hafta geçmiş, 6 kez direkler kontrol edilmiştir, ya da edilmesi gerekiyordu. 14 Nisan’dan bugüne kadar tutukluyum. Dosyayı çok kez okudum, ne yapsam da bu kazayı önlerdim. 35 yıllık devlet memurluğunda başımı öne eğecek bir işlemim olmadı. Seçim çalışmalarından dolayı ben evime dahi gitmedim” sözlerine yer verdi.

Antalya Teleferik Kazasına Ait Yeni Kurtarma Görüntüleri Ortaya Çıktı

CHP'li Mesut Kocagöz için tahliye ümidi! Aile şikayetinden vazgeçti CHP'li Mesut Kocagöz için tahliye ümidi! Aile şikayetinden vazgeçti

“SADECE 1 BAKIM YAPILDIĞI YÖNÜNDEKİ İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR”

ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu: “Savcılıkta vermiş olduğum ifademi kabul ediyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum, olay günü genel müdür bendim. Sarısu Teleferik tesisi üst düzey bir tesistir. Sadece 1 bakım yapıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Günlük, haftalık ve aylık bakımları yapıldı. Tesisin bakımı sorumlu firma tarafından gerçekleştirilmektedir. Kaza sırasında olay yerinde değildim. İhbar gelir gelmez olay yerine gittim. Olay yerinde gerekli incelemeleri yaptıktan sonra kriz masasına katılarak gece boyuna kurtarma çalışmalarına yardımcı oldum.”

Teleferik Kazasında Kontrol Odasında Yaşananların Kamera Görüntüleri

Antalya'daki tarihi dava öncesi Mesut Kocagöz'den mesaj! Antalya'daki tarihi dava öncesi Mesut Kocagöz'den mesaj!

“156 KALEMLİK BAKIM 19 KALEM OLARAK İLETİLDİ”

Teleferiğin bakımını üstlenen Megatower isimli şirketi sahibi Serdar Tezcan, “Olay anında İzmir’de bulunuyordum. Hemen Antalya’ya geldim. Biz tesisin günlük, haftalık ve aylık bakımları için sözleşme imzaladık. İddiaları kabul etmiyorum, benim şirketim kayıtlı ve yeterlilik belgesi vardır. Biz kendi personelimizi kendimiz eğitiyoruz. Aralık ayında 156 kalemlik bir bakım listesi ilettim. Ocak ayında 19 kalem olarak bize bildirildi. Sürecin uzun sürmesinin nedeni bazı malzemelerin yurt dışından temin edilmesidir. Montaj işlemleri 15 gün sürer” dedi.

Kırılan Teleferik Kabini

“19 KALE BAKIM GELDİ, 14 GÜN İÇERİSİNDE BAKIM YAPTIK”

Bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice, “Olay günü yangın olacağı söylendi. Bunun ardından hemen kontrolleri yaptım, sis bulutları vardı. Teleferiği durdurduk, yukarısı ile iletişim kurarak Suphi’den kontrol etmesini istedim. Sis bulutundan bir şey görünmediğini söyledi. Tutukluluk olabilir diye reset atmak istedim. 2020 yılında kazanın yaşandığı bölgede yangın çıkmıştı, buna istinaden tahliye için sistemi hemen geri çalıştırdım. Tesisi olaydan önce ben durdurdum ben çalıştırdım. Geçen yıl yaşanan yangında bir kabin zarar görmüştü, o orada duruyor. 19 kale bakım geldi, 14 gün içerisinde bakım yaptık. Gece de çalıştık. 8 saat olan mesai 15 saate kadar çıktı. Ben 156 kalem bakım listesi yaptım, 19 kalem geldi. Ben işçi statüsünde çalışan bir kişiyim. Ben haftalık izinleri düzenler otomasyona bakarım. Olayın hemen ardından Suphi’ye aşağıya doğru hattı kontrol etmesini istedim. Sürekli iletişim halinde olduk. Telefonu hiç kapatmadık, bana bir şey olmadığını söyledi. Bu tür ihbarlar sürekli geliyordu:”

Teknisyen Özgür Ermiş, “Olay günü raporluydum, olayı duyar duymaz olay yerine gittim. Biz tesisin bakımlarını düzenli olarak yapıyoruz. Normalde 70 gün sürmesi gereken bakımlar 14 gün sürdü. Suçlamaları kabul etmiyorum” sözlerine yer verdi.

Teleferik Kabinleri Indirildi

“BENİM BAKIM İLE İLGİLİ BİR YETKİ YOK”

Sıhhi tesisatçı Hüseyin Ay: “Daha önce verdiği ifadeleri tekrar ediyorum.  Benim bakım ile ilgili bir yetki yok, ben su tesisatçısıyım.” Mekanik Bakım işçisi Orhan Karavala, “14 Aralık 2023’de işe başladım. Daha önce garson olarak çalıştım. Ben Serkan Yellice’ye bağlı olarak çalışıyordum.” Mekanik işçisi Kazım Kılıç: “Savcılıktaki ifadem geçerlidir. Makara yağlama işi benim işimdir.”

Teleferik Kazası Sonrası

“BEN SU ARIZALARINA BAKIYORUM”

Hüseyin Ay, “Daha önce şüpheli sıfatı ile vermiş olduğum ifadelerimi tekrar etmek isterim. Benim teleferik bakımı ile alakam yoktur. Ben su arızalarına bakıyorum.” Okan Erol: “2022 yılında işe başladım ANET A.Ş ve bakım şirketi arasındaki bağlantıyı sağlıyorum. Kazanın yaşandığı gün bayramdan dolayı çok yoğundu. İlk ihbar geldiğinde Serkan beye söyledim. Benim teleferiğe direkt müdahale etme yetkim yoktur. Serkan bey olaydan sonra yukarıdaki görevli arkadaşlarımızı arayarak hattı kontrol etmesini istedi. İlk etapta sistemi durdurduk, bölgede yangın olabileceğini düşündük. Tekrar çalıştırdıktan sonra sistem durdu. 156 kalemin 19 kaleme düşmesi beni sorumluluğumda değildir.”

Teleferik Kazasında Kontrol Odasında Yaşananların Kamera Görüntüleri 2

“AĞIR BAKILAR 2-3 AYDA OLASI GEREKİRKEN 14 GÜNDE YAPILDI”

Tekniker Suphi Kaplan: “Savcılıkta vermiş olduğu ifadelerimi kabul ederim. 156 kalem bakı işi 19 kaleme düşürüldü. Ağır bakılar 2-3 ayda olası gerekirken 14 günde yapıldı. Ben Serkan Yellice’nin emri altında çalışıyordum. O gün birkaç defa düşük kod uyarısını gördüm. Bunu da sorumlu olduğu Serkan beye ilettim.” Su tesisatçısı Aziz Azizoğlu: “Ben 2016 yılında büyükşehir belediyesinde su tesisatçısı olarak işe başladım. Teleferik hattının suyunu yukarı ben çıkardım. Teleferik firması üzerinden maaşımı alıyordum, bakım ve onarımda bir dahili yoktur.”

Antalya Teleferik Kazası Kurtarma Helikopter

“SOL TARAFIMDA EZİK VARDI, 25 GÜN RAPORU VARDI”

Mağdurlar ise şu ifadelere yer verdi: Mağdur Perdevi Büyükoğlu: “Vücudumun çeşitli yerlerinde kırıklar var. Sinirlerim zarar gördü, işe girecektim. Maddi manevi kaybım var. Mağdur Mustafa Akgün: “Şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum. Ben şehir dışında bulunuyordum, oğlum teleferikte bulunuyordu. Olaydan dolayı mağdur durumdayız.”  Bir başka mağdur kadın ise “Sol tarafımda ezik vardı, 25 gün raporu vardı. Şuan bir sıkıntım yok. Teleferik durdu, hareket etti. Biz inerken durdu, 25 saniye sonra tekrar hareket etti. Hareket edince halatların koptuğu hissine kapıldık. Sonrasını hatırlamıyorum” dedi.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN