Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program MAKÜ İlahiyat Fakültesi öğrencisi Yunus Emre Çelik tarafından okunan Kuran Tilaveti ile devam etti.

MEHMET AKİF ERSOY DEĞERLİ BİR ŞAHSİYETTİR

Açılış konuşmaları süren programda Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bir konuşma yaptı. Yalçın yaptığı konuşmada Gazze’de yaşanan insanlık ayıbına vurgu yaparak sözlerine şu şekilde devam etti:

“Çocukların, kadınların, yaşlıların şehit edildiği ve yüzyılın soykırımın yaşandığı o coğrafyada yaşayanlara selam olsun. İnandığı gibi yaşayan, yaşadığı gibi yazan, yazdığıyla bir milletin varlık ve bağımsızlık iradesini canlandıran mücadele ve dava adamı İslam şairi Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz. Mehmet Akif Ersoy, sadece bir şair değil, aynı zamanda bir milli kahramandır. Aziz milletimizin bağımsızlık mücadelesindeki azim ve kararlarını en güzel şekilde şiirleriyle ifade eder. Yüreğimize dokunan bir isim, değerli bir şahsiyettir.”

AKİF, GELECEĞE IŞIK TUTAN MEŞALEDİR

“Bugün burada, sadece bir şairi, bir yazarı değil; aynı zamanda bir milletin ruhunu, karakterini ve direncini kaleme alan bir vatanseveri anmak için toplanmış bulunmaktayız” diyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ise konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Mehmet Akif Ersoy'un 150. doğum yıl dönümünde, onun bize bıraktığı değerli mirası anıyor, değerlerini var gücümüzle yaşatmaya çalışıyoruz. Akademik çalışmalarımız, öğrencilerimize verdiğimiz eğitim, topluma sunduğumuz hizmetler tüm bunları kurgularken bize miras bırakılan değerler ekseninde hareket ediyoruz. Çünkü bizim için Akif, sadece geçmişin bir figürü değil, geleceğe ışık tutan bir meşaledir. Mehmet Akif Ersoy'un yaşamı, bizlere sadece tarihi bir kahramanlığın öyküsünü anlatmaz; aynı zamanda ahlaki değerlerin, fedakarlığın ve cesaretin simgesidir. Onun eserleri, yalnızca edebi bir zenginlik değil, aynı zamanda milli mücadelenin, direnişin ve bağımsızlık ateşinin bir timsalidir.”

"MİLLETİN KALBİNDE TAHT KURMUŞ KARAKTER ABİDESİ"

Daha sonra konuşan Vali Türker Öksüz ise “Kurucu Gazi Meclis’te Burdur Milletvekili olarak İlimizi temsil eden İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Burdur için, Burdurlular için her zaman ayrı bir gurur vesilesi olmuştur. Mehmet Akif Ersoy, yaşadığı döneme damga vurmuş inandığı gibi yaşadığı örnek hayatı, eserleri, vaazları, makaleleri, mücadeleci kişiliği ile milletimizin kalbinde taht kurmuş bir karakter abidesidir. İstiklal harbimizin manevi cephesini oluşturan Mehmet Akif; çilesini çekmediği hiçbir fikre, hiçbir düşünceye eserlerinde yer vermemiş, İstiklal Şairi sıfatını ziyadesiyle hak etmiş abide bir insandır. Sadece günlük hayatında değil eserlerinde de özü ile sözü, yazdıkları ile yaşantısı arasında tezat bulunmayan, dik duruşu ile doğruluk timsali olan Akif’in, Türk Milletinin gönlünde yeri her zaman ayrı kalacaktır" şeklinde konuştu.

HAYATINI DERİNDEN ARAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR

Konuşmaların ardından program ‘Açılış Dersi’ ile devam etti. Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan “Türkiye’de Akademinin Mehmed Akif’le İmtihanı” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Doğan konuşmasında,

“Millet hem Mehmet Akif’e hem de yazdığı milli marşa sahip çıktı. Eğer Mehmet Akif’in hayatını derinden araştırırsak milli mücadele dönemini de yeniden yazmamız gerektiğini çok net bir şekilde görürüz. Mehmet Akif islam şairi olduğu için milli mücadele katılmaya davet edildi” diyerek İstiklal Marşı’nın yazılış süreci ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Vali Türker ve Rektör Dalgar, Mehmet Doğan’a sunumunun ardından Safahat ve Mehmet Akif Ersoy tablosu takdim etti.

Kaynak: DHA