Kış mevsiminin vazgeçilmez lezzeti olan balık, sofralarda yer almaya devam ediyor. Daha güneş doğmadan denize açılan birçok balıkçı, akşam saatlerinde vatandaşların sofrasında yer alan balıkları yakalamak için ava çıkıyor. Bu süreçte ağlar ve çeşitli avcılık malzemelerini kullanan balıkçılar, bu malzemelerini denizler de bırakıyor. Bırakılan bu malzemeler ise deniz ekosistemine çok büyük zararlar veriyor. Özellikle ağlar.
HAYALET AĞLAR DENİZ EKOSİSTEMİ İÇİN BİR TEHDİT
Denizlerde ve okyanuslarda bırakılmış, ıskartaya çıkartılmış ya da kaybolmuş ticari balıkçılık ağlarına ve oltalarına hayalet ağlar deniyor. Hayalet ağlar suda yaşayan canlılar için ciddi bir tehdit oluşturmakta. Kabuklu deniz canlıları, balinalar, kaplumbağalar, yunuslar, kuşlar ve köpek balıkları gibi binlerce deniz canlısı bu ağlara takılarak ya da dolanarak hayatını kaybediyor.
2024 YILINDA 1 MİLYONDAN FAZLA HAYALET AĞ TEMİZLENDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı ise sosyal medya üzerinde yaptığı bir açıklamada deniz ekosistemini korumak için hayalet ağları temizlemek için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti. Bakanlık sadece 2024 yılında 1.6 milyon metrekarelik, yani 224 futbol sahası büyüklüğündeki terk edilmiş hayalet ağlarını, denizlerden temizlendiği açıkladı. 13 bin 750 adet av aracı da denizden çıkarılarak canlılar için oluşabilecek tehlikelerin önüne geçildiği bilgi paylaşıldı.
8 MİLYONDA FAZLA DENİZ CANLISI KURTARILDI
Bakanlık son 10 yılda 45,67 milyon metrekarelik alanı taradı ve bu alanda bulunan 2,65 milyon hayalet ağını temizledi. 65 bin adet av aracı da denizden çıkarıldı. Bu sayede son 10 yılda 8 buçuk milyon deniz canlısı kurtarılırken kapanan göç yolları ise açıldı.
🌊 Denizlerimiz ve sulak alanlarımızı hayalet ağ ve av araçlarından temizliyor, geleceğe temiz bir doğa bırakmanın yanında ekosistemin yenilenmesine katkı sağlıyoruz.
— İbrahim Yumaklı (@ibrahimyumakli) February 17, 2025
📌 2024 yılında; 1.6 milyon metrekare, yani 224 futbol sahası büyüklüğündeki terk edilmiş ağı ekosistemden… pic.twitter.com/E8paju7tIs